Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er vår siste sjanse, men vi blir ikke lenge

Japanerne går inn i den forbudte radioaktive sonen.

SISTE SJANSE:  Ikledd beskyttelsesdrakt benytter denne mannen seg av siste sjanse til å besøke huset sitt i Futaba før innreiseforbudet trer i kraft. Foto: P Photo/Sergey Ponomarev/Scanpix
SISTE SJANSE: Ikledd beskyttelsesdrakt benytter denne mannen seg av siste sjanse til å besøke huset sitt i Futaba før innreiseforbudet trer i kraft. Foto: P Photo/Sergey Ponomarev/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen i Japan innfører et forbud mot å oppholde seg i evakueringssonen rundt Fukushima etter at det ble oppdaget at 60 familier fortsatt bor der.

Nå skynder mange av de evakuerte seg inn i området for å ta med seg eiendelene sine før forbudet trer i kraft ved midnatt, skriver AP. De fleste iført beskyttelsesdrakter,  masker eller regntøy de håper vil beskytte dem mot radioaktiviteten.

- Dette er vår siste sjanse, men vil skal ikke bli lenge. Vi tar bare med oss det vi trenger og kommer oss ut, sier Kiyoshi Kitajima, en av innbyggerne i byen Futaba som ligger ved siden av Fukushima Daiichii-kraftverket.

Beskytte mot tyveri og stråling Ifølge myndighetene innføres forbudet både for å begrense eksponeringen for radioaktiv stråling og for å beskytte mot tyveri.  
Fram til nå har ikke politiet hatt lovhjemmel til å nekte folk å oppholde seg i evakueringssonen som er 20 km radius rundt det ødelagte atomkraftverket. Med en ny unntakslov som er innført risikerer man fra nå av en bot på 100 000 yen — rundt 6000 kroner eller fengsel i opp til 30 dager.  

Loven har satt sinnet i kok hos flere av de evakuerte som forlot hjemmene sine i hui og hast da tsunamivarslet gikk.

- Jeg trodde først at vi kunne dra tilbake etter noen få dager så jeg tok ikke med meg noe annet enn et bankkort. Nå vil jeg virkelig dra tilbake. Jeg vil se om huset mitt fortsatt er inntakt. Tålmodigheten min har tatt slutt. Jeg vil bare dra hjem, sier en av innbyggerene i sonen, Kazuko Suzuk (49). 

Ber om forståelse Lite tyder imidlertid på at de evakuerte kan returnere hjem med det første. Ut fra de mest optimistiske anslagene fra selskapet som eier atomkraftverket vil det ta minst seks  måneder før utslippene kan stoppe. 

FYLLER BILEN:  Fra midnatt kan man straffes med bøter eller fengsel for å gå inn i evakueringssonen. Foto: AP Photo/Sergey Ponomare/Scanpix
FYLLER BILEN: Fra midnatt kan man straffes med bøter eller fengsel for å gå inn i evakueringssonen. Foto: AP Photo/Sergey Ponomare/Scanpix Vis mer

Statssekretær Yukio Edano sier myndighetene vil arrangere korte turer der en person per husstand kan returnere inn i området med buss for å hente nødvendighet eiendeler. Deltakerne vil deretter undersøkes for radioaktiv stråling.

- Vi ber om forståelse fra innbyggerne. Vi vil virkelig at beboerne ikke skal gå inn i området. Dessverre er det forstsatt noen som er her, sier han.

FORLATT BY:  Innreiseforbudet er opprettet for å beskytte mot både stråling og tyverier. Foto: AP Photo/Sergey Ponomarev/Scanpix
FORLATT BY: Innreiseforbudet er opprettet for å beskytte mot både stråling og tyverier. Foto: AP Photo/Sergey Ponomarev/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media