Dette er Varg Vikernes

Han går under tilnavnet Greven. Allerede som 22-åring ble han idømt lovens strengeste straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
 • Varg Vikernes fra Bergen er 30 år. Han soner for tiden en drapsdom på 21 år for drapet på Øystein Aarseth. Fengselsdommen ble han idømt i 1994.
 • Antirasistisk senter forteller at det er årevis siden Vikernes var opptatt av satanismen, og at han i den siste tida har fordypet seg i norrøn mytologi.

  - Han skriver mye, og publiserer stadig artikler på nettet. Det dreier seg mye om Tor og Odin, det er pakket inn i svulstige ordelag, men det er ikke tvil om at jøder ikke står særlig høyt i kurs og hvem som er verdt noe, sier Henrik Lunde i Antirasistisk senter til Dagbladet.no.

 • Drapet på Aarseth ble begått natt til 10. august 1993 med 20 knivstikk i Aarseths leilighet på Tøyen i Oslo. Kampen mellom de to begynte i Aarseths leilighet i fjerde etasje og endte på trappeavsatsen mellom første og andre etasje, der Aarseth ble liggende.
 • Aarseth spilte i satanistbandet Mayhem og Euronymous og var innehaveren av platebutikken Helvete i Schweigaardsgate i Oslo. Dette var sentrum i satanistmiljøet i Norge tidlig på 90-tallet. Vikernes og Aarseth var tidligere gode venner, musikalske meningsfeller og kirkebrann-medskyldige.
 • Eidsivating lagmannsrett som idømte straffen, mente at motivet var vanskelig å se, men at det antakelig var personlige motsetninger mellom de to som lå bak.
 • De to var ideologisk uenige og Vikernes mente Aarseth gjorde for lite for å fremme og få utgitt Vikernes' plateproduksjoner. Det hele dreide seg antakelig om hvem som skulle være lederen for black metal-miljøet i Norge. Aarseth hadde vært den selvskrevne lederen for miljøet i Oslo.
 • Vikernes ble også dømt for tre tilfeller av grovt skadeverk etter å å ha påsatt tre kirkebranner: Åsane kirke, Skjold kirke i Vindafjord og Holmenkollen kapell, alle påtent i 1992. Han skylder nå rundt 23 millioner kroner etter kirkebrannene. Han har ikke midler til å gjøre opp for seg.
 • En 22-åring fra Trondheim som var medtiltalt for drapet fikk åtte års fengsel i rettsaken i 1994. Da dommen ble opplest klarte ikke Vikernes å la være å smile og le. Mannen hadde detaljforklart seg til politiet om Aarseth-drapet.
 • Vikernes har selv forklart kirkebrenningen slik: - I Norge skal alt være så forferdelig kristent. Etter hvert som jeg skjønte mer og mer av det, vokste hatet mot det kristne. Å brenne kirker ble en symbolsk handling, en hevn mot den norske kirkestaten.
 • Dommen er sonet i flere fengsel, og Vikernes har sittet i lukket soning store deler av tida. I høst fikk Vikernes åpen soning i Berg fengsel ved Tønsberg. Han har hatt permisjonsordninger i omkring ett år. Vikernes har ikke brutt regelverket for permisjonene tidligere.
 • I 1997 avslørte politiet at Vikernes planla å rømme fra Ila landsfengsel. På grunn av avsløringen ble rømningsforsøket aldri satt ut i livet. Hans mor, Inger Helene Bore, ble tiltalt for å ha forsøkt å hjelpe sønnen til å flykte, men tiltalen ble droppet året etter. Politiet og Statsadvokaten avdekket at hun hadde inngått en avtale med sønnen og om at hun skulle overlevere 100.000 kroner og sju pappesker med klær og annet utstyr til en mellommann. Saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling. Bore innrømmet at planla å hjelpe sønnen å rømme.
 • Vikernes er grunnlegger og har vært leder av organisasjonen Norsk Hedensk Front, som tilhører det høyreekstreme miljøet i Norge, og er opptatt av norrøn mytologi. Organisasjonen har avdelinger i flere land. Det er omstridt om Vikernes fortsatt er ideologisk leder for Hedensk Front.

  - Norsk Hedensk Front finnes fortsatt i navnet og på nettsider, men har holdt en lav profil i det siste. Vikernes har ikke vært aktiv her den siste tida, opplyser Antirasistisk senter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer