I HARDT VÆR: SAS offentliggjør i dag sin kuttplan. Det har vært spekulert i om selskapet er på randen av konkurs. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
I HARDT VÆR: SAS offentliggjør i dag sin kuttplan. Det har vært spekulert i om selskapet er på randen av konkurs. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

- Dette er vårt «final call»

SAS selger Widerøe og SAS Ground Handling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 08 i dag legger kriserammede SAS fram sine resultater for tredje kvartal.

Selskapet har besluttet å selge Widerøe og SAS Ground Handling melder selskapet i en pressemelding.

- Dette er vårt «final call», hvis det fortsatt skal være et SAS. Vi har fått denne siste sjansen til å begynne forfra igjen og gjennomføre disse fundamentale forandringene, sier Rickard Gustafson, konsernsjef i SAS.

«SAS har fått støtte til planen fra sine banker og hovedeiere, som på like vilkår gjør en kreditt tilgjengelig for SAS. Denne støtte forutsetter at SAS-planen gjennomføres fullt ut, og helt konkret skal de nye kollektivavtaler være undertegnet innen meget kort tid», skriver selskapet i en pressemelding.

Spareplan I pressemeldingen skriver selskapet at de har besluttet å godkjenne en plan for å adressere utfordringene selskapet står overfor. Planen tar sikte på årlige besparelser på tre milliarder svenske kroner ved å:

• Outsource Call-sentre og bakketjenester som bagasjehåndtering og innsjekking
• Nye pensjonsordninger
• Nye fagforeningsavtaler for personellet
• Sentralisere administrasjonsfunksjoner
• Redusere kompensasjon til markedsnivå

- Jeg vet at vi krever mye av våre medarbeidere, men det finnes ingen annen vei. Jag håper at våre lojale og dedikerte medarbeidere har vilje til å kjempe for at SAS skal overleve og dermed sikre våre arbeidsplasser. Gjør vi det kan vi foreta langsiktige investeringer i nye fly, og videreutvikle vår virksomhet, slik at SAS også fremover kan spille en viktig rolle for mange millioner mennesker i Skandinavia, sier Gustavson.

Kriselån Den svenske avisa Expressen skriver i dag at det er det sveitsiske firmaet Swissport som kjøper SAS Ground Handling.
Dansk TV2 meldte i går at selskapet mandag vil annonsere at 1000 ansatte vil miste jobben, og at de gjenværende ansatte må tåle å gå ned 15 prosent i lønn.

Søndag fikk imidlertid SAS klarsignal for et kriselån fra EU.

De skandinaviske regjeringene vil først levere inn den formelle søknaden etter at man har kommet fram til en løsning som EU vil godkjenne, skriver Dagens Industri.

Klokka 09 vil SAS-sjef Rickard Gustafson gi en kort pressebrief i forbindelse med framtidsplanene som offentliggjøres klokka 08.

GIR OPPDATERING: SAS-sjef Rickard Gustafson skal gi en oppdatering til pressen i forbindelse med selskapets nye framtidsplaner klokka 09 i dag. 

Foto: Leif R Jansson / NTB scanpix
GIR OPPDATERING: SAS-sjef Rickard Gustafson skal gi en oppdatering til pressen i forbindelse med selskapets nye framtidsplaner klokka 09 i dag. Foto: Leif R Jansson / NTB scanpix Vis mer