- Dette er, ved siden av jødeutryddelsen, verdens største folkemord

Erna Solberg rørt til tårer i minnemuseet for folkemordet i Rwanda.

GRUSOMT: Erna Solberg var sterkt preget av omvisningen på Genocide Memorial Centre der nedslaktingen av nærmere en 1 million mennesker skjedde i løpet av tre måneder i 1994. En egen avdeling er viet portretter av noen av barna som ble drept på bestialsk måte. Foto:Nina Hansen
GRUSOMT: Erna Solberg var sterkt preget av omvisningen på Genocide Memorial Centre der nedslaktingen av nærmere en 1 million mennesker skjedde i løpet av tre måneder i 1994. En egen avdeling er viet portretter av noen av barna som ble drept på bestialsk måte. Foto:Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kigali (Dagbladet): - Det er helt forferdelig, man blir bare nedstemt og trist. Ved siden av jødeutryddelsen under annen verdenskrig er dette verdens største folkemord. Og det er så nært, bare tyve år siden. Når man ser bilder av alle barna som ble kastet inn i veggene og drept av kvinner, da er det sterkt. Man får en klump i magen, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

Sterkt preget Hun er sterkt preget etter omvisningen på Genocide Memorial Centre, stedet der nedslaktingen av omkring en million mennesker i Rwanda i 1994, blir minnet. I senteret dokumenterer bilder og videoer de utfattelige grusomhetene.

Mennesker ble lokket inn i kirker og hogd ned med macheter. Små barn ble kastet mot veggene. Det internasjonale samfunnet sviktet fullstendig. FN-soldater ble trukket ut.

La ned krans Solberg la ned krans over en massegrav for å minnes ofrene.

- Da jeg sto der, tenkte jeg på de hundretusener av mennesker som ble drept med macheter i kirker, at man bevisst voldtok kvinner som var HIV-infiserte og lot det leve videre for at de skulle ha en langsom død. Det at folk kan bli så inhumane, er vanskelig å forstå. Men verdenshistorien har vist oss at det kan skje, sier Solberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer