- Dette er, ved siden av jødeutryddelsen, verdens største folkemord

Erna Solberg rørt til tårer i minnemuseet for folkemordet i Rwanda.

GRUSOMT: Erna Solberg var sterkt preget av omvisningen på Genocide Memorial Centre der nedslaktingen av nærmere en 1 million mennesker skjedde i løpet av tre måneder i 1994. En egen avdeling er viet portretter av noen av barna som ble drept på bestialsk måte. Foto:Nina Hansen
GRUSOMT: Erna Solberg var sterkt preget av omvisningen på Genocide Memorial Centre der nedslaktingen av nærmere en 1 million mennesker skjedde i løpet av tre måneder i 1994. En egen avdeling er viet portretter av noen av barna som ble drept på bestialsk måte. Foto:Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kigali (Dagbladet): - Det er helt forferdelig, man blir bare nedstemt og trist. Ved siden av jødeutryddelsen under annen verdenskrig er dette verdens største folkemord. Og det er så nært, bare tyve år siden. Når man ser bilder av alle barna som ble kastet inn i veggene og drept av kvinner, da er det sterkt. Man får en klump i magen, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

Sterkt preget Hun er sterkt preget etter omvisningen på Genocide Memorial Centre, stedet der nedslaktingen av omkring en million mennesker i Rwanda i 1994, blir minnet. I senteret dokumenterer bilder og videoer de utfattelige grusomhetene.

Mennesker ble lokket inn i kirker og hogd ned med macheter. Små barn ble kastet mot veggene. Det internasjonale samfunnet sviktet fullstendig. FN-soldater ble trukket ut.

La ned krans Solberg la ned krans over en massegrav for å minnes ofrene.

- Da jeg sto der, tenkte jeg på de hundretusener av mennesker som ble drept med macheter i kirker, at man bevisst voldtok kvinner som var HIV-infiserte og lot det leve videre for at de skulle ha en langsom død. Det at folk kan bli så inhumane, er vanskelig å forstå. Men verdenshistorien har vist oss at det kan skje, sier Solberg.

Imponert På bakgrunn av denne grusomme historien er Solberg imponert over det Rwanda som framstår i dag.

- Jeg er veldig imponert over Rwanda. Landet har en fryketelig historie bak seg, men har kommet langt på mange velferdsområder de siste årene. De har utviklet helsevesenet, fått ned barnedødeligheten, og kommer til å nå tusenårsmålene med den utviklingen de har. Og de har et voldsomt godt system for å få det spredt utover i landet, slik at det ikke bare blir enkelthistorier, men en historie for hele landet, sier Solberg.

Inne i Genocide Memorial Centre ble det også dokumentert hvoran det internasjonale samfunnet sviktet Rwanda fullstendig.

- Ja, dette er i moderne historie FNs absolutt største svik. De sviktet også Srebrenica, men dette er det virkelig store sviket. Derfor har vi nå mer fokus på at vi må kunne gå inn med styrker hvis det er de sosiale utfordringer og menneskerettighetsbrudd.

Nedslakting Folkemordet i Rwanda er betegnelsen på hendelser som skjedde over 100 dager fra fra 6. april til midten av juli 1994. Mellom 800 000 og en million tusier og moderate hutuer ble drept.

Folkemordet var sentralt organisert, men ansees som særdeles grusomt, fordi det ble utført ikke av soldater eller statsmakten, men av vanlige mennesker.

Presidenten provosert Tidligere i dag ble president Paul Kagame provosert da norske journalister tok begrensninger i politiske rettigheter i landet. I materialet utdelt fra den norske ambassaden her blir Rwanda beskrevet som et autoritært regime.

- Hvis det er det du sitter igjen med etter å ha besøkt Rwanda, er det et spørsmål om jeg har noe å gjøre i denne jobben, svarte presidenten.

Han fortalte om utviklingen og veksten i landet de siste årene.

Kigali, 20140703. Erna Solberg besøker Kigali Genocide Memorial Centre der hun får omvisning på museet. Mange barn ble også utryddet og noen historier blir fortalt på den egne barneavdelingen 
Foto: Nina Hansen
Kigali, 20140703. Erna Solberg besøker Kigali Genocide Memorial Centre der hun får omvisning på museet. Mange barn ble også utryddet og noen historier blir fortalt på den egne barneavdelingen Foto: Nina Hansen Vis mer

- Da hadde vi ikke de gatene du ser i dag. Da lå drepte mennesker på veiene, og løshundene gikk og spiste på dem, sa Kagabe.

Velstandsøkning
Erna Solberg sa at hun er imponert over alt landet har oppnådd på få år, med velstandsøkning og vekst.

- På mange av FNs tusenårsmål har dere toppscore. På bakgrunn av de tragiske begivenhetene er det imponerende hva dere har oppnådd, sier Solberg.

LA NED KRANS: Erna Solberg la ned krans på en av massegravene etter folkemordet i Rwanda for 20 år siden. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
LA NED KRANS: Erna Solberg la ned krans på en av massegravene etter folkemordet i Rwanda for 20 år siden. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer