Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er Venstre-stridene

Familiepolitikk splitter landsmøtet.

SKAPER DEBATT:   Abid Raja har ledet utvalget som danner grunnlaget for Venstres nye familie- og oppvekstpolitikk som er hovedtema på partiets landsmøte i helga. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKAPER DEBATT: Abid Raja har ledet utvalget som danner grunnlaget for Venstres nye familie- og oppvekstpolitikk som er hovedtema på partiets landsmøte i helga. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): Venstre-landsmøtet skal ikke vedta noe nytt partiprogram, det skjer på landsmøtet i 2017. Men på helgas landsmøte i Tønsberg skal partiet vedta ny familie- og oppvekstpolitikk.

Et utvalg ledet av stortingsrepresentant Abid Raja har lagt fram en rekke forslag som skaper strid på landsmøtet:

* Foreldrepermisjon. Todelt eller tredelt. Raja mener tredelt, mens Oslo-politiker og sentralstyremedlem, Guri Melby, vil at foreldrepermisjonen skal deles i to mellom mor og far.

* Barnetrygd. Skal barnetrygden fortsatt være universell og gis til familier uansett inntekt, eller skal den forbeholdes de som har dårligst råd?

*Nattåpne barnehager. Et mindretall i utvalget ønsket å åpne for flere prøveprosjekter med nattåpne barnehager for barn av foreldre med ugunstige arbeidstider.

* Norskspråklige barn: Utrede ordninger som som sikrer en pedagogisk forsvarlig andel norskspråklige barn i alle barnehager. Utvalgsleder Raja går for dette forslaget, mens et mindretall i utvalget går i mot dette.

* Bemanningsnorm i barnehagen. Skal 80 prosent av de ansatte i barnehagen ha barnefaglig kompetanse? Det mener utvalget, men det er uenighet rundt forslaget.

* Bosted ved skilsmisse. Abid Raja har her gått i mot sitt eget utvalg. Han ønsker å få partiet med på at barn under tre år bør bo hos sin primære tilknytningsperson.

- Jeg tror jeg vi i Norge er i ferd med å gjøre mange småbarn en bjørnetjeneste ved å legge likestillingshensyn til grunn når vi avgjør spørsmål om barn og barnefordeling, og at det er feil utgangspunkt og slutning hvis likestilling er førende for hvor barnet skal bo, har  Raja tidligere sagt.

Guri Melby går derimot inn for det motsatte. Hun ønsker oppslutning om at delt bosted framheves i barneloven ved at dette nevnes først som noe foreldrene kan avtale. Forslaget fra Raja kaller hun en sterk fornærmelse mot foreldre som har delt bosted.

* GPS-tracking av egne barn. Utvalget vil ha vedtatt en uttalese om at Venstre er kritisk til dette

I tillegg til familiepolitikken skal partiet vedta politiske uttalelser som er styrende for partiet, på sju områder. Mest strid ser det ut til å bli om blant annet disse forslagene:

*Lavere lønn til flyktninger. Unge Venstre har foreslått lavere lønn til flyktninger for å gi dem mulighet til å komme inn i arbeidslivet, en såkalt «introduksjonslønn». 

- Selv om intensjonen er god, er faren stor for at en slik ordning blir veldig lett å misbruke for selskaper som systematisk utnytter lavtlønte og har få skrupler med sosial dumping, heter det i et endringsforslaget som nestlederen stiller seg bak.

* 23. konsesjonsrunde. At Norge bør stanse tildelingen av nye leteområder for olje og gass i Barentshavet gjennom 23. konsesjonsrunde. Også her er det uenighet i partiet. Flere har i debatten tatt til orde for at dette gir usikkerhet for oljebransjen i en vanskelig tid. Ola Elvestuen fikk gjennomslag for at et endringsforslag der det heter at konsesjonene i runden som ligger i eller ved iskanten, ikke bør utvinnes.

Hele Norges coronakart