Dette er Venstres krav for å gå i regjering

Grønt skatteskifte, løft for småbedriftene og retorikk i innvandringsdebatten de kan stille seg bak, er noe av det som må på plass i forhandlingene for at Venstre skal ta steget.

GÅR I FORHANDLINGER: Venste-leder Trine Skei Grande gjorde det i går klart at partiet går inn i formelle forhandlinger, med mål om å få til en regjeringsplattform. Under en avstemning på landsstyremøtet i går, stilte rundt to tredjedeler seg bak dette, etter det Dagbladet erfarerer. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
GÅR I FORHANDLINGER: Venste-leder Trine Skei Grande gjorde det i går klart at partiet går inn i formelle forhandlinger, med mål om å få til en regjeringsplattform. Under en avstemning på landsstyremøtet i går, stilte rundt to tredjedeler seg bak dette, etter det Dagbladet erfarerer. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Venstre-leder Trine Skei Grande gjorde det i går klart at hun vil starte regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp over jul.

Selv om de tre partiene har en del ting på plass etter sonderingene, understreket både Grande og Erna Solberg i går at det kan bli tøffe forhandlinger før de vet om de danner regjering.

Grande sier hun har høye krav og forventninger fra sitt parti som må oppfylles.

I et intervju med Dagbladet etter møtet i sentralstyret i går, svarer Grande på hva hun må lykkes med for at det skal bli en regjering.

- Grønt skatteskifte

- Det må bli grønnere, rausere og mer sosialliberal politikk, sier Venstre-ledere overordnet.

Den grønne politikken beskriver hun slik:

- Det handler om at vi må få til grønne skatteskifter og vi må nå klima-målsettingene våre med offensive, nasjonale grep.

Grande sier de må ha på plass den skolesatsingen de har vært opptatt av lenge og trappe opp kampen mot barnefattigdom.

- Vi må også kunne gi frihet for folk til å skape bedrifter og arbeidsplasser og at vi løfter småbedriftene.

- Rausere retorikk

Til slutt sier hun at en god integreringspolitikk er viktig.

- Tonen i innvandringsspørsmålet Frp og Sylvi Listhaug, må den endre seg?

- Vi forventer en rausere politikk. Da snakker vi også om hvilken retorikk en regjering stiller seg bak, men det får vi ta når det kommer, sier Grande.

Ifølge Erna Solberg ligger de vanskelige sakene i det grønne skiftet, i flyktningpolitikk og hvordan en skal finansiere endringer i omlegging til et lavutslippssamfunn.

- De konfliktene forsvinner ikke om vi sier ja til å gå i forhandlinger sammen. Men har vist at vi kan finne balansepunkt etter forhandlinger, sa hun i går kveld.

Mye er på plass

Men statsminister Solberg gjorde det også klart at det er mye som allerede er på plass.

Ifølge informerte kilder er de tre partiene i stor grad enige om saker som sykehusreform, politireform, kommunereform og avbyråkratisering/ modernisering av offentlig sektor.

Behovet for reformer forklares med at velferdsstaten skal finansieres i en tid der det økonomiske handlingsrommet blir mindre. En eventuell ny, blågrønn regjering vil dermed trolig ha en profil som bygger på dette.

- Vi har gjort mye godt grunnarbeid. På mange områder er det nå mest tekstutskriving. Så er det noen avveininger og summer til slutt, som selvsagt kan bli krevende, sa Solberg i går.

Kamp mot barnefattigdom

Solberg gikk langt i å antyde at Venstre har fått gjennomslag for at kampen mot barnefattidom skal prioriteres i en ny regjering.

- Dette er et område hvor vi er enige om et felles prosjekt, å sørge for at færrest mulig faller utenfor. At barn som lever i innvandrerfamilier, familier med psykiske utfordringer eller rusomsorg skal oppleve at de har samme muligheter som andre barn, sier Solberg.

Hun sa også at Venstre har hatt tydelige prioriteringer på dette feltet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer