Dette er verdens aller minste video

For å se «Den lille gutten og atomet» må den forstørres 100 millioner ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskerne ved IBMs forskningssenter er tydeligvis lei av trøtte og kjedelige forskningsrapporter dagen lang. For å vise fram teknologien og kunnskapen de besitter, har de nå laget et lite kunstverk som har sikret dem en plass i Guiness' rekordbok.

Videoen du kan se øverst i denne saken er nemlig offisielt verdens aller minste stop motion-video. Ved hjelp av et ikke-optisk mikroskop (STM), som veier to tonn og bare kan brukes i 268 minusgrader, har de klart å gi atomene liv.
 
- Ikke først og fremst vitenskapelig Overfor nyhetsbyrået AP innrømmer IBM-forskeren Andreas Heinrich at det er blitt laget videoer av atomer som beveger seg tidligere, men aldri har noe så smått blitt brukt til å fortelle en historie.

Selve videoen handler om en gutt som blant annet kaster ball og hopper trampoline. I en god og nostalgisk Streken-stil formidles den enkle historien.

- Videoen er en morsom måte å dele verden på atomnivå. Grunnen til at vi gjorde dette var ikke først og fremst for å få fram et vitenskapelig budskap, men for å få kontakt med studentene, tvinge dem til å stille spørsmål, sier Heinrich.

242 bilder Atomene - universets byggesteiner - man kan se i videoen er oksygenatomene i karbonmonoksidmolekylene som ble brukt for å skape mini-filmen. Hvert bilde i videoen er 45 ganger 25 nanometer i virkeligheten. Videoen er satt sammen av 242 stillbilder.

I videoen til høyre i artikkelen forklarer IBM hvordan de har laget kortmikrofilmen.

Heinrich sier at teknologien likner på den IBM bruker for å gjøre data som skal lagres mindre.

- Det skapes og forbrukes stadig mer data, og lagringsmetoden må bli mindre, helt ned på atomnivået, sier han.