ÉN AV MANGE: 25. mars i år ble Carlos Pineda skutt og drept i San Pedro Sula i Honduras. Her er drapsraten beregnet å være 169 per 100 000 innbyggere. Foto: Esteban Felix / AP Photo / NTB Scanpix
ÉN AV MANGE: 25. mars i år ble Carlos Pineda skutt og drept i San Pedro Sula i Honduras. Her er drapsraten beregnet å være 169 per 100 000 innbyggere. Foto: Esteban Felix / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Dette er «verdens drapshovedstad»

San Pedro Sula topper lista over verdens voldeligste byer for andre året på rad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hver eneste dag blir rundt tre personer drept i San Pedro Sula, nordvest i det fattige mellomamerikanske landet Honduras.

Byen topper dermed en fersk oversikt over byene med flest drap i verden.

Lista er utarbeidet av den meksikanske tenketanken Citizen Council for Public Security, Justice, and Peace, som har brukt beregnede drapstall fra 2012 til å sammenligne ulike byer på verdensbasis.

Andre år på rad I San Pedro Sula er drapsraten rundt 169 per 100 000 innbyggere, viser oversikten, noe som gjør byen til «verdens drapshovedstad» for andre året på rad.

Totalt i Honduras skjer det årlig 91 drap per 100 000 innbyggere, 20 ganger mer enn i USA, ifølge en FN-rapport fra 2011.

På andreplass på den nyeste oversikten over verdens voldeligste byer finner vi det tidligere turistmekkaet Acapulco, sørvest i Mexico, mens den venezuelanske hovedstaden Caracas ligger på tredje plass.

Fem byer i USA Hele 39 av de 50 byene på lista ligger i Mellom-Amerika eller Sør-Amerika, hvor kriminaliteten stort sett er narkotikarelatert, mens byer i Midtøsten er ekskludert fra oversikten.

GJENGKRIMINALITET: Mesteparten av drapene i San Pedro Sula skyldes gjengkriminalitet. Her fraktes et medlem av den beryktede gjengen Mara 18 gang inn på et av byens sykehus. Foto: Esteban Felix / AP Photo / NTB Scanpix
GJENGKRIMINALITET: Mesteparten av drapene i San Pedro Sula skyldes gjengkriminalitet. Her fraktes et medlem av den beryktede gjengen Mara 18 gang inn på et av byens sykehus. Foto: Esteban Felix / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Den amerikanske byen New Orleans er nummer 17 på lista, og i tillegg er de amerikanske byene Detroit, St. Louis, Baltimore og Oakland blant de 50 byene med flest drap i verden, ifølge den nye oversikten (se fullstendig liste i faktaboksen nederst i saken).

Hva gjelder San Pedro Sula, har forfatterne bak rapporten brukt offisielle drapstall fra 2011, på grunn av vanskeligheter med å få ut de tallene som trengs for å gjennomføre utregningene oversikten er basert på.

Rapport-forfatterne forsvarer imidlertid denne avgjørelsen. De mener at honduranske myndigheter ville vært raskt ute med informasjon hvis det hadde vært en nedgang i drapstallene, særlig på grunn av det de oppfatter som myndighetenes forsøk på å skjule den uhyggelige virkeligheten.

Nyhetsdekningen fra det fattige søramerikanske landet tegner også et bilde av en drapssituasjon som er blitt verre - ikke bedre, påpeker de.

Fra Mexico En av årsakene til de høye drapstallene kan være at meksikanske myndigheters aggressive kamp mot landets dopmafia, og USAs aktive deportasjon av kriminelle immigranter, har drevet gjengkriminaliteten og dopkartellene sørover.

Meksikanske dopherrer kjøper blant annet opp land i Honduras og rekrutterer lokale innbyggere til bandene sine.

SKUTT I HODET: Slektningene til en 30 år gammel mann sørger etter at han ble skutt i hodet og drept i San Pedro Sula, «verdens drapshovedstad». Foto:Esteban Felix /  AP Photo / NTB Scanpix
SKUTT I HODET: Slektningene til en 30 år gammel mann sørger etter at han ble skutt i hodet og drept i San Pedro Sula, «verdens drapshovedstad». Foto:Esteban Felix / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

I tillegg lever nær 70 prosent av San Pedro Sulas befolkning i fattigdom, og mange ser kriminalitet som den eneste utveien.

Samtidig har ikke politiet i Honduras kapasitet til å håndtere situasjonen, ifølge CNN.

- Ufortjent Byens innbyggere mener imidlertid at merkelappen «verdens drapshovedstad» er ufortjent.

Det er bare tre likhus i Honduras, og personer som er drept andre steder i landet blir dermed registrert i San Pedro Sula, noe som fører til de høye drapstallene, hevdes det.

- All kriminaliteten som skjer nord i landet, registreres her. Vi prøver derfor å gjennomføre en nøyaktig kartlegging for å finne ut hvor denne kriminaliteten faktisk har skjedd, så informasjonen blir riktig, sier den lokale forretningsmannen Luis Larach til CNN.

Ved det nasjonale universitetet i Honduras sier de imidlertid at tallene brukt i den ferske statistikken stemmer.

Nedgang Den dystre statistikken fra den meksikanske organisasjonen byr også på noen positive nyheter.

NUMMER TO: Den solfylte byen Acapulco i Mexico er regnet som verdens nest voldeligste by. Her blir en fortvilet slektning holdt tilbake etter at tre personer ble skutt og drept på en buss tidligere denne måneden. Foto: Bernandino Hernandez / AP Photo / NTB Scanpix
NUMMER TO: Den solfylte byen Acapulco i Mexico er regnet som verdens nest voldeligste by. Her blir en fortvilet slektning holdt tilbake etter at tre personer ble skutt og drept på en buss tidligere denne måneden. Foto: Bernandino Hernandez / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

I den meksikanske byen Juarez, for eksempel, har antall drap sunket med 76 prosent de siste åra, mens grensebyen Tijuana, mellom Mexico og USA, har falt helt ut av lista.

I hovedstaden i El Salvador, San Salvador, er drapsraten blitt bortimot halvert. Dette forklares med en fredsavtale mellom rivaliserende gjenger, under påsyn av myndighetene.