Dette er verdens eldste virveldyr. Den eldste ble trolig født på 1600-tallet

Håkjerring på nesten 400 år.

OLDING: Håkjerringa er det eldste virveldyret på planeten, fastslår danske forskere. Foto: Julius Nielsen / Handout via Reuters / NTB scanpix 
OLDING: Håkjerringa er det eldste virveldyret på planeten, fastslår danske forskere. Foto: Julius Nielsen / Handout via Reuters / NTB scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Året 1620. Snaue 200 år før Norge ble selvstendig. Det er året forskere anslår at det eldste virveldyret de noen gang har funnet, ble født.

For forskere anslår nå at håkjerringa, en hai i håfamilien, er det eldste virveldyret på planeten, skriver nyhetsbyrået AP.

- Et anslag

Biologer og fysikere har beregnet alderen på 28 døde hun-håkjerringer. Den eldste de undersøkte var nesten fem meter lang, og de anslår at hun var 392 år gammel da hun ble fanget for fire år siden.

Det knytter seg riktignok stor usikkerhet til alderen. Feilmarginen er på pluss minus 120 år, noe som betyr at haien ble født en eller annen gang mellom 1500 og 1740.

1620 er pekt ut som det mest sannsynlige fødselsåret.

- Det er et anslag. Det er det beste vi kan gjøre, sier Julius Nielsen, en av forskerne bak den nye studien.

Selv om man skulle legge til grunn at haien ble født i 1740 vil den knuse aldersrekorden for virveldyr. Det var en grønlandshval, som ble 211 år gammel, som holdt rekorden før håkjerringas alder ble beregnet.

- Ekstraordinær skapning

At håkjerringa kan bli gammel har man forsåvidt visst lenge, men man har ikke visst hvor gammel.

- I tiår har biologer forsøkt å fastlo alderen til håkjerringa, men uten å lykkes. Siden haien er kongen av næringskjeden i arktiske farvann er det neste utrolig at vi ikke har visst om haien lever i 20 år eller 1000 år, sier Steven Campana, haiekspert ved Universitetet på Island, til The Guardian.

Den nye forskningen det første klare beviset på hvor gamle de kan bli.

- Det forteller oss helt utvilsomt at denne skapningen er ekstraordinær, og bør vurderes blant de eldste dyrene i verden, sier Nielsen.

Karbondatering

Å fastslå håkjerringas har vært en krevende øvelse for forskerne. De har brukt et komplekst og indirekte system som kombinerer kjemisk sporing, matematisk modellering og vekstmålinger.

Hovedfokuset har vært på øyelinsa hos haien.Linsa i øye er laget av proteiner som bygger seg opp over tid, og senteret av linsa utvikler seg før haien blir født.

Dermed fastslo forskerne at dersom man kan fastslå hvor gamle disse proteinene er, kan man også oppnå et anslag for hvor gammel haien er.

Forskerne snudde seg derfor mot karbondatering. Og det er ved å bruke denne metoden på proteinene i linsens sentrum, at de har kommet fram til aldersanslagene.

Håkjerringa foretrekker temperaturer nær frysepunktet, og det kalde vannet og det langsomme stoffskitet det fører til kan være medvirkende til at haien blir så gammel.

- Jeg vet ikke hvorfor de blir så gamle, men jeg håper noen finner det ut, sier Nielsen.

Kuskjell

Selv om håkjerringa er verdens eldste virvelddyr, så har den fremdeles noe å strekke seg etter for å bli det eldste dyret. Rekorden holdes nemlig av kuskjellet «Ming», som ble funnet utenfor Island i 2007, som ble 507 år gammelt.

For ordens skyld kan vi nevne at det er franske Jeanne Louise Calment som holder rekorden som verdens eldste menneske. Hun var 122 år og 164 dager gammel da hun døde 4.august 1997.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer