Dette er verdens eldste virveldyr. Den eldste ble trolig født på 1600-tallet

Håkjerring på nesten 400 år.

OLDING: Håkjerringa er det eldste virveldyret på planeten, fastslår danske forskere. Foto: Julius Nielsen / Handout via Reuters / NTB scanpix 
OLDING: Håkjerringa er det eldste virveldyret på planeten, fastslår danske forskere. Foto: Julius Nielsen / Handout via Reuters / NTB scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Året 1620. Snaue 200 år før Norge ble selvstendig. Det er året forskere anslår at det eldste virveldyret de noen gang har funnet, ble født.

For forskere anslår nå at håkjerringa, en hai i håfamilien, er det eldste virveldyret på planeten, skriver nyhetsbyrået AP.

- Et anslag

Biologer og fysikere har beregnet alderen på 28 døde hun-håkjerringer. Den eldste de undersøkte var nesten fem meter lang, og de anslår at hun var 392 år gammel da hun ble fanget for fire år siden.

Det knytter seg riktignok stor usikkerhet til alderen. Feilmarginen er på pluss minus 120 år, noe som betyr at haien ble født en eller annen gang mellom 1500 og 1740.

1620 er pekt ut som det mest sannsynlige fødselsåret.

- Det er et anslag. Det er det beste vi kan gjøre, sier Julius Nielsen, en av forskerne bak den nye studien.

Selv om man skulle legge til grunn at haien ble født i 1740 vil den knuse aldersrekorden for virveldyr. Det var en grønlandshval, som ble 211 år gammel, som holdt rekorden før håkjerringas alder ble beregnet.

- Ekstraordinær skapning

At håkjerringa kan bli gammel har man forsåvidt visst lenge, men man har ikke visst hvor gammel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer