- Dette er verdens farligste land for sivile

Minst 2100 sivile drept hittil i år - de fleste av fredsbevarende styrker.

HVERDAGEN: En al-shabaab-kriger står over liket av en AU-fredssoldat drept i sammenstøt mellom partene i Mogadishu, mens sivile flokker seg rundt. Foto:  AFP Photo/Abdurashid Abikar/Scanpix
HVERDAGEN: En al-shabaab-kriger står over liket av en AU-fredssoldat drept i sammenstøt mellom partene i Mogadishu, mens sivile flokker seg rundt. Foto: AFP Photo/Abdurashid Abikar/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mer enn 2100 sivile har hittil i år blitt drept som følge av uroligheten og sammenstøtene mellom voldelige islamistopprørere og regjeringsstyrker i Somalias hovedstad Mogadishu, opplyser ambulansesjef og direktør Ali Muse i Lifeline Africa Ambulance Service til nyhetsbyrået AP.

Rundt 80 prosent av dem døde som et resultat av vilkårlig beskytning av Bakara-markedet, hovedstadens største, fra fredsstyrkene fra den Afrikanske union(AU) har i landet.

- Alle disse er sivile drept enten av tilfeldige kuler, granater eller artilleriangrep, sier Muse til AP.

Ifølge organisasjonen har 2171 sivile blitt drept mellom januar og oktober i år. I samme periode skal 5814 ha blitt såret - av dem skal 2903 være kvinner og 1146 være barn. I 2009 ble 2089 sivile drept i den voldsfylte hovedstaden.

Årsaken til at AU-styrkene har utført angrep mot hovedstaden, er at terrorgrupperingen Al-Shabaab kontrollerer store deler av Sør-Somalia og hovedstaden.

- Farligere enn Afghanistan Sarah Holewinski i CIVIC, en kampanje for uskyldige ofre, mener Somalia er farligere enn både Irak og Afghanistan fordi ingen av sidene forplikter seg til folkerettslige prinsipper for å unngå sivile tap, som de internasjonale styrkene i Irak og Afghanistan er.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer