PLUTO:  Dette er det første fargebildet som er tatt av Pluto. Den lille kula ved siden er Charon, Plutos måne. Foto NASA / NTB Scanpix
PLUTO: Dette er det første fargebildet som er tatt av Pluto. Den lille kula ved siden er Charon, Plutos måne. Foto NASA / NTB ScanpixVis mer

Dette er verdens første fargebilde av Pluto

Romsonde snart framme etter ni års lang ferd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ni års lang romferd er i ferd med å gi håndfaste resultater.

NASAs romsonde «New Horizons» er snart framme ved Pluto og utkanten av solsystemet Jorda er en del av.

Tirsdag denne uka sendte romsonden disse bildene av Pluto tilbake til Jorda, de første fargebildene som noensinne er tatt av den, skriver CNN.

Ved siden av ser man Plutos måne, Charon.

Flere bilder kommer Bildene i seg selv er kanskje ikke så oppsiktvekkende, men sonden «New Horizons» vil snart sende flere, skarpere bilder og informasjon om Plutos uutforskede del av solsystemet.

Det er dette NASAs forskere gleder seg til, og lover allerede nå at informasjonen som kommer vil gi dem svært spennende resultater.

Ble skutt opp i 2006 Oppsiktsvekkende var det da sonden i 2006 ble skutt opp i verdensrommet. Siden den gang har den reist omlag fem milliarder kilometer.

I juli i sommer skal sonden etter planen være på sitt aller nærmeste punkt fra Pluto, før den fortsetter ut i det store uutforskede verdensrommet.

Inntil da får vi klare oss med disse, noe uskarpe bildene av det som en gang var vårt solsystems minste planet.

Mistet planet-statusen Samme år som sonden ble skutt opp i 2006 mistet Pluto sin status som planet. Forskerne i NASA mener likevel informasjon om Pluto, som nå blir kalt en dvergplanet, og om rommet rundt, vil gi dem ny spennende kunnskap om solsystemet vårt, og solsystemene utenfor.

Det var dr. Michael Brown og kolleger ved California Institute of Technology som var direkte årsak til at Pluto ikke skulle få smykke seg med tittelen planet lenger.

Dagbladet møtte ham i 2012, og fortalte at han fremdeles fikk sinte telefoner og e-poster av Pluto-tilhengere som spør han hvorfor Pluto ikke lenger er en planet.

- Jeg tror det er de samme sjetteklassingene som ble opprørt i 2006, som nå er blitt voksne. De ringer alltid på fredager eller lørdager, og det er alltid lyden av fest i bakgrunnen, sa Brown til Dagbladet da.