Dette er verdens første kunstige selvlysende fisk

Det har tatt tre år å utvikle de selvlysende englefiskene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Ju Lin er Taiwans største eksportør av dekorativ fisk, og har nå lykkes med å sette inn et selvlysende genprotein i englefiskens (Pterophyllum) reproduksjonsorganer. Dette gjør at englefisken kan produsere selvlysende avkom.

Tok tre år å utvikle Den nye rasen av fisk skal ha kostet selskapet om lag ti millioner taiwanske dollar (TWN), og har tatt mer enn tre år å utvikle, ifølge Reuters.

Årsaken til at det skal ha tatt så lang tid skal være fordi den reproduktive syklusen til akkurat denne typen englefisk er svært vanskelig å kontrollere.

Englefisken er medlem av Ciklide-familien.

- Den biologiske syklusen til ciklide-fisk i medium størrelse kan ikke kontrolleres av kunstig lys. I tillegg blir svært få egg befruktet om gangen, og dermed ville det tatt veldig lang tid om vi skulle brukt en mikroinjeksjonsmetode. Derfor har vi injisert proteingenet inn i fiskens reproduksjonsorganer og latt fisken reprodusere på egenhånd. På den måten kan de føde selvlysende fiskebabyer, sier utvikleren Lin Yu-ho til China Daily.

Populær akvariefisk Lin Yu-ho sier videre at han valgte englefisk på grunn av deres unike finner og deres eleganse når de svømmer. Englefisken har også vært en av de mest populære akvariefiskene i verden siden begynnelsen av det 20. århundre.

VALGT FORDI DE ER VAKRE: Utvikleren Lin Yu-ho skal ha valgt å gjøre englefiskene selvlysende på grunn av deres eleganske når de svømmer og deres unike finner.  Foto: AFP PHOTO / Sam YEH
VALGT FORDI DE ER VAKRE: Utvikleren Lin Yu-ho skal ha valgt å gjøre englefiskene selvlysende på grunn av deres eleganske når de svømmer og deres unike finner. Foto: AFP PHOTO / Sam YEH Vis mer

Den selvlysende englefiskens organer og skjelett er fullt synlige når den plasseres under blått lys.

Den første generasjonen av de selvlysende fiskene ble utviklet for to år siden, og de videre generasjonene har blitt modifisert for å få en mer sterkere og stabil.

Ikke godkjent for salg Ju Lin forsker nå på å framstille englefisk med andre farger, og ser på mulighetene for å tilpasse teknologien til enda større fisk.

Den selvlysende fisken vil ikke bli tilgjengelig for salg før den blir godkjent innenfor rammene av den taiwanske genteknologi-loven.

Likevel har den selvlysende englefisken allerede fått enormt med oppmerksomhet og vunnet en pris innenfor bioteknologi i Taiwan.

VERDENS FØRSTE OG STØRSTE SELVLYSENDE FISK: Utvikleren forventer å selge fisken for 30$ per stykk når de blir sertifisert. Foto: REUTERS/Pichi Chuang
VERDENS FØRSTE OG STØRSTE SELVLYSENDE FISK: Utvikleren forventer å selge fisken for 30$ per stykk når de blir sertifisert. Foto: REUTERS/Pichi Chuang Vis mer
TOK TRE ÅR: Englefiskens reproduksjons-syklus skal være svært vanskelig å kontrollere. Foto: AFP PHOTO / Sam YEH
TOK TRE ÅR: Englefiskens reproduksjons-syklus skal være svært vanskelig å kontrollere. Foto: AFP PHOTO / Sam YEH Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer