Dette er verdens første TV-reklame for marihuana

Og i november kan marihuana bli lovlig som nytelsesmiddel i California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Marihuana har vært lovlig til medisinsk bruk i California siden 1996. Siden den gang har det vokst fram 2100 utslagssteder som omsetter for omlag to milliarder dollar i året.

Systemet fungerer som følger: Du må gå til legen din og få en erklæring på at du har medisinsk nytte av marihuana. Med den i hånda kan du gå til et utsalgssted og handle.

- Første reklamefilm Nå er ifølge ABC verdens første TV-reklamen for medisinsk bruk av marihuana gått på lufta i den amerikanske delstaten. En rekke personer snakker i filmen om hvordan marihuana har hjulpet dem for forskjellige lidelser som AIDS, kroniske smerter, søvnapné og hepatitt C.

Reklamen er ikke veldig kontroversiell, leder for FOX-stasjonen som sendte og produserte reklamen sier han ikke har fått én negativ tilbakemelding.

Marihuana sies å ha egenskaper som hjelper på en rekke lidelser. Planten øker apetitten for personer som gjennomgår cellegiftbehandling eller har HIV, i tillegg hjelper den pasienter med kroniske smerter, samt at den brukes i behandling av pasienter med blant annet multippel sklerose. Også personer med spasmer kan ha nytte av å røyke seg en joint, ifølge forskning.

Kan bli fullt lovlig I Norge brukes ikke marihuana til medisinsk bruk, men i spesielle tilfeller er det mulig å søke om bruk av cannabispreparater i smertestillende behandling.

California beveger seg imidlertid videre. Staten var den første i USA som godkjente marihuana til medisinsk bruk og i november utfordrer de det føderale lovverket som forbyr all marihuanabruk igjen.

Da skal befolkningen i delstaten stemme over et forslag som legaliserer all marihuanabruk. Argumentene for forslaget er blant annet økonomiske. Anslag sier at de forskjellige delstatsmyndighetene i California vil tjene opp mot ti milliarder kroner i året på skatter fra salget. Det er mye penger i en stat i store økonomiske problemer, der man kutter i skole og offentlig velferd.

Debatteres i Norge I Norge har også flere stemmer talt for en legalisering av marihuana. I fjor gikk sosiolog Willy Pedersen ut og sa at han har snudd i marihuanasaken og ønsker en legalisering. Pedersen brukte flere argumenter for sitt nye syn.

For det første ønsket han en legalisering til medisinsk bruk (multippel sklerose og Tourettes syndrom), for det andre mente han at forbudet har liten effekt på forbruket og at cannabisomsetningen bidrar til å finansiere organiserte kriminelle miljøer. For det tredje mente han at straffeforfølgingen av cannabisbrukere kriminaliserer en stor gruppe, som selv ikke opplever at de gjør noe som er mer farlig enn å drikke alkohol.

Pedersens utspill startet en større debatt i Norge. I sommer kom Stoltenberg-utvalget med sine anbefalinger for en ny narkotikapolitikk i Norge. Der anbefaler de å tilby behandling framfor straff for narkotikabruk.

Negative virkninger Justisminister Knut Storberget svarte på utfordringen med å åpne for å se på andre reaksjonsmåter enn straff for bruk og besittelse til eget bruk.

Folkehelseinstituttet opplyser på sine nettsider at cannabis har en rekke negative virkninger. Dårligere koordinasjonen, konsentrasjonen og reaksjonsevnen, samt dårligere kortidsminne, svimmelhet og trøtthet listes som virkninger selv ved korttidsbruk.

Ved lengre tids bruk øker risikoen for angst- og depresjonsreaksjoner og kan i verste fall utløse psykoser om man er disponert for det. Lavere motviasjon, likegyldighet, apati, nedsatt konsentrasjonsevne, samt uvilje mot å gi seg i kast med nye oppgaver, kan bli virkningen ved lengre tids bruk.

STARTET NORSK DEBATT: Willy Pedersen, dr. philos og forsker ved NOVA.
STARTET NORSK DEBATT: Willy Pedersen, dr. philos og forsker ved NOVA. Vis mer