Dette er verdens kaldeste, bebodde område

Laveste temperatur: Minus 71,2 grader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om du synes det er kaldt her hjemme nå, kan du trøste deg med at vintertemperaturene i Norge nesten er milde sammenlignet med landsbyen Ojmjakon nordøst i Russland.

Her er gjennomsnittstemperaturen i januar minus 50 grader, og den laveste temperaturen målt hittil, er minus 71,2 grader.

Dette er den laveste temperaturen noensinne målt på et sted hvor det bor mennesker permanent - og den laveste temperaturen målt på den nordlige halvkule.

Rundt 500 personer bor i den russiske landsbyen, som ligger i et område i Sibir som kalles «Stalins dødsring», fordi flere politiske flyktninger ble sendt hit under Stalin.

Enkle forhold Landsbyen var egentlig et stoppested for reinsdyrgjetere på 1920- og 1930-tallet, men under de sovjetiske myndighetene ble landsbyen omgjort til et bosted for nomader.

Ironisk nok, betyr Ojmjakon egentlig «vann som ikke fryser», og navnet stammer fra en varm kilde i nærheten, ifølge den britiske avisa Daily Mail.

Innbyggerne har få moderne fasiliteter, og varmer stort sett hjemmene sine ved hjelp av ved eller kull. Det er kun én butikk i landsbyen, og beboerne livnærer seg stort sett som jegere, isfiskere og reinsdyroppdrettere. Kostholdet består stort sett av heste- eller reinsdyrkjøtt.

Ingen mobildekning Landsbyskolen stenger bare hvis det er under 52 kuldegrader, og skolen fikk først innendørs toalett i 2008, skriver BBC. Det er ikke noe mobildekning i landsbyen - og hadde det vært det, hadde det fortsatt ikke vært mulig å bruke mobiltelefon, for telefonene tåler ikke så ekstrem kulde.

KALDEST I VERDEN:  I landsbyen Ojmjakon i Sibir er gjennomsnittstemperaturen i januar minus 50 grader. Foto: Scanpix
KALDEST I VERDEN: I landsbyen Ojmjakon i Sibir er gjennomsnittstemperaturen i januar minus 50 grader. Foto: Scanpix Vis mer

Det tar tre dager å kjøre til nærmeste by, Yakutsk, som ikke overraskende er den kaldeste byen i verden. Her er det gjennomsnittlig 40 minusgrader om vinteren.

Folldal kaldest i Norge Det kaldeste stedet i Norge i natt, var Folldal i Hedmark, som har toppet denne lista en stund, ifølge vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Espen Biseth Granan.

Her var det minus 35,5 grader i natt. Men Tynset og Røros ligger ikke langt bak. Her ble det målt henholdsvis 32,9 og 30,9 minusgrader i natt.

- Men det har vært kaldt mange andre steder også, med klarvær i nesten hele Sør-Norge, sier Granan.

Også det neste døgnet ser det ut som det blir kaldt, tørt og fint vær sør i landet, men dette vil trolig endre seg i løpet av de nærmeste dagene.

Væromslag - Det er et væromslag på gang mot helga, da blir det trolig litt mer vær her i Sør-Norge også, ikke bare i Nord-Norge. Vinden vil da komme fra mer sørlig retning, noe som gir større sjanse for nedbør, sier Granan.

I Troms og Finnmark har det vært mye sterk vind, men dette vil gradvis gi seg.

- Et lavtrykk som har ligget ved Barentshavet går sørover, og det gjør at vinden der oppe svekkes. Det vil fortsatt være snøbyger utover torsdagen, men vindmessig vil det roe seg.

VERDENS KALDESTE BY: Det tar tre dager å kjøre fra Ojmjakon til den nærmeste byen, Yakutsk, som er verdens kaldeste by. Foto: REUTERS/Viktor Everstov
VERDENS KALDESTE BY: Det tar tre dager å kjøre fra Ojmjakon til den nærmeste byen, Yakutsk, som er verdens kaldeste by. Foto: REUTERS/Viktor Everstov Vis mer

• Kaldt? Send inn dine kuldebilder på MMS til 2400 eller via epost: 2400@db.no

KALDT I NORGE: I Lørenskog var det minus 21 grader i går morges. 
Foto: Sara Estiri / Dagbladet
KALDT I NORGE: I Lørenskog var det minus 21 grader i går morges. Foto: Sara Estiri / Dagbladet Vis mer