SOLID HYSSING: Dette er en liten del av verdens sterkeste og største tau. Rullen på bilder veier vel 124 tonn, og det er 33 av dem. Foto: TRYM EKREM / PARKER SCANROPE
SOLID HYSSING: Dette er en liten del av verdens sterkeste og største tau. Rullen på bilder veier vel 124 tonn, og det er 33 av dem. Foto: TRYM EKREM / PARKER SCANROPEVis mer

Dette er verdens lengste og sterkeste tau

Og det lages av en Tønsberg-bedrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tønsberg-bedriften Parker Scanrope har laget en ganske imponerende rull med hyssing.

Det var Tønsberg blad som først omtalte verdens sterkeste fortøyningstau. Polyestertauet har i skrivende stund ingen over og ingen ved siden av. Akkurat nå er tauet på vei til Mexicogolfen der det skal holde på plass en Chevron-plattform.

Plattformen forankres 2100 meter under havoverflaten med fire tau i hvert hjørne.

- Det går 16 liner ned fra plattformen. Disse består av flere segmenter, og det lengste segmentet vi har laget er 1050 meter langt, forteller prosjektleder Trym Ekrem til Dagbladet.

Ordren påvirket verdensmarkedet - Da vi bestilte 3000 tonn polyester fra leverandøren i Frankrike var det så mye at det påvirket prisen på verdensmarkedet, sier Ekrem.

Med polyesteren har de laget 54 kilometer med giganttauet, fordelt på 33 ruller.

- Hver rull, med trommelen, veier rundt 124 tonn , forteller Ekrem.

Vekket oppsikt verden over Ordrer av denne størrelsen er ikke dagligdags selv i oljebransjen, og denne ordren har vekket oppsikt verden over.

- Dette har vært et stort prosjekt for oss i Parker Scanrope, og mange underleverandører har bidratt, både lokale og internasjonale, sier Ekrem.

PROSJEKTLEDEREN: Trym Ekrem har ledet prosjektet med giganttauet. Foto: PARKER SCANROPE.
PROSJEKTLEDEREN: Trym Ekrem har ledet prosjektet med giganttauet. Foto: PARKER SCANROPE. Vis mer

Blant de lokale er NLI som har levert tromlene, samt flere mindre samarbeidspartnere.

- Vi har måttet forsterke og forstørre en del av maskinparken vår, forteller Ekrem, som samtidig kan fortelle at de har flere polyestertau-ordrer på blokka framover.

Og polyestertau er ikke det eneste bedriften produserer.

- Vi lager også stålvaierforankringer og kraftkabler til vindmøller. Dessuten lager vi umbilicals, direkte oversatt navlestrenger, som er undersjøiske forbindelse som brukes til å sende kraft-/datasignaler og hydraulikkoverføringer for å styre installasjoner på havbunnen, forteller Ekrem.

SOLID KRANE: Det må kraftige kraner til for å løfte rullene ombord i frakteskipet som tar seg av transporten. Foto: TRYM EKREM / PARKER SCANROPE.
SOLID KRANE: Det må kraftige kraner til for å løfte rullene ombord i frakteskipet som tar seg av transporten. Foto: TRYM EKREM / PARKER SCANROPE. Vis mer