VERDENS MEKTIGSTE: Michelle Obama. Foto: REUTERS/Colin Hackley/Scanpix
VERDENS MEKTIGSTE: Michelle Obama. Foto: REUTERS/Colin Hackley/ScanpixVis mer

- Dette er verdens mektigste kvinne

Michelle Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Michelle Obama, kona til USAs president, er kåret til verdens mektigste kvinne av magasinet Forbes.

- Det hvite hus har sendt henne ut i valgkampen for å fronte arrangementer med innsamling av valgkampmidler selv i viktige delstater som California og Colorado. Det forteller mye karismaen hennes, skriver magasinet.

Alle medaljeplassene på lista er fylt med amerikanske kvinner med minoritetsbakgrunn. På andre plass er Irene Rosenfeld, toppsjef i selskapet Kraft Foods, mens talkshowdronning Oprah Winfrey har sikret seg tredjeplassen.

Mens Rosenfeld kommer fra en jødisk familie, er både Obama og Winfrey afroamerikanere.

Merkel rykker ned Tysklands statsminister Angela Merkel er verdens fjerde mektigste kvinne, ifølge Forbes. Femteplassen innehas av USAs utenriksminister Hillary Clinton.

I fjor var det Merkel som toppet listen, mens Michelle Obama kom på 40. plass. Også Hillary Clinton har klatret oppover det siste året. I fjor havnet hun på 36. plass.

I år har Forbes endret på kriteriene for hvordan innflytelse måles. Rikdom og maktposisjon spiller mindre rolle og kreativ innflytelse og entreprenørskap desto mer, ifølge magasinet.

- Særpreg Moira Forbes, visepresident og utgiver av ForbesWoman, trekker fram Michelle Obamas evne til å sette sitt eget preg på posisjonen som USAs førstedame, samtidig som hun fortsatt er svært populær. Obama har også vist seg å være effektiv, blant annet da hun satte i gang en kampanje mot overvekt blant barn.

- Selskaper som Coca-Cola, Kellogg og General Mills har lovet å redusere kaloriinnholdet i sine matvarer innen 2015 etter kampanjen «Let''s Move», påpeker Forbes.

Blant andre kvinner på listen er popstjernene Lady Gaga og Beyoncé Knowles, på henholdsvis 7. og 9. plass.

Det er ingen norske kvinner på listen, men både Finland, Sverige og Island er representert. Finlands president Tarja Halonen havnet på 62. plass, Annika Falkengren, toppsjef i svenske SEB på 65. plass, og Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir på 80. plass.

(NTB)