Dette er verdens mest demokratiske land

Bare 12 prosent av verdens befolkning bor i dag i et fullt utviklet demokrati. Og vi blir stadig færre.

PÅ DEMOKRATI-TOPPEN: På en ny demokrati-indeks kommer Norge på førsteplass med 9.80 av 10 mulige poeng. Her ser man kongefamilien som hilser det norske folk 17.mai i år. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX
PÅ DEMOKRATI-TOPPEN: På en ny demokrati-indeks kommer Norge på førsteplass med 9.80 av 10 mulige poeng. Her ser man kongefamilien som hilser det norske folk 17.mai i år. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rundt 2,5 milliarder mennesker lever i dag under et totalitært styre (rundt en tredjedel av verdens befolkning red.anm.), mens rundt halvparten lever i et slags demokrati. Bare 12 prosent lever under et «fullverdig demokratisk styre».   

Dette komme fram i en ny rapport publisert av The Economist Intelligence Unit (EIU).

Les hele rapporten her!

Demokrati-indeks De har for tredje gang laget en demokrati-indeks over verdens land, den første og andre indeksen ble publisert i 2006 og 2008. Indeksen tar utgangspunkt i situasjonen per 1. desember 2010 i 165 land og to territorier.

Se oversikt over alle landene her!

Mens 80- og 90-tallet var preget av en demokratisk blomstring verden over, ser det nå ut som vinden er i ferd med å snu.

Færre demokratier EIU peker på at hovedtendensen er klar: Det blir færre demokratier i verden. «Det dominerende mønsteret er at det over hele verden har vært en tilbakegang i forhold til tidligere demokratiseringer i verden». I rapporten skriver de at finanskrisen har forsterket allerede negative trender.:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer