<strong>74 MILLIARD DOLLAR-GLISET:</strong> Meksikanske Carlos Slim Helu har all grunn til å glise med sine 74 milliarder dollar - eller 412 milliarder norske kroner - på bok. Foto: AFP/Greg Wood/Scanpix
74 MILLIARD DOLLAR-GLISET: Meksikanske Carlos Slim Helu har all grunn til å glise med sine 74 milliarder dollar - eller 412 milliarder norske kroner - på bok. Foto: AFP/Greg Wood/Scanpix Vis mer

Dette er verdens rikeste mann

Verdens 1210 milliardærer har en kombinert formue på 2,5 billioner. Se Forbes årlige liste over verdens rikeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 2011 er et rekordår for Forbes årlige kåring av verdens milliardærer. Totalt 1210 milliardærer har en kombinert formue på 2,5 billioner kroner, skriver magasinet på sine sider.

Telekomkonge Helt på toppen sitter den meksikanske telekomkongen Carlos Slim Helu, med sine 74 milliarder dollar, eller 412,6 milliarder norske kroner. Fra i fjor la han på 20,5 milliarder dollar pengebingen sin, og har dratt godt i fra utfordrerne sine - Microsoft-grunnlegger Bill Gates med sine 56 milliarder på andreplass og investoren Warren Buffett på tredjeplass med sine 50 milliarder.

Verdens rikeste mann er sønn av en libanesisk immigrant, og startet sin klatring mot rikdom da han som 12-åring kjøpte sine første aksjer i en bank. Slim ble rik for alvor da han kjøpte telekom-monopolet Telmex fra staten og gjorde det om til en pengemaskin som i dag omfatter mobilselskapet America Movil med 201 millioner kunder fra Brasil til USA.

Imperiet hans omfatter noen av Mexicos mest kjente stormagasiner, hoteller, restauranter og investeringer i oljeboring, bygningsindustri og banken Inbursa. I USA eier han andeler i firmaer som Saks og New York Times. Selv om han er en durkdreven forretningsmann med nese for profitt, skal hann leve et beskjedent personlig liv. Han har bodd i samme hus i 40 år og kjører en gammel Mercedes, som riktignok er pansret.

Geografisk er det i Asia de har fått flest milliardærer siden i fjor. Regionen har nå 332 milliardærer, en økning på 105 fra i fjor.

Forbes skriver at Americas rikeste stadig taper terreng. Fra at annenhver milliardær på lista var amerikansk for et tiår siden, er nå en av tre på milliardærlista amerikansk.

Få nykommere fra USA Bare seks prosent av de 413 amerikanske milliardærene er nykommere, mens 30 prosent av Russlands og 47 prosent av Kinas er ny av året.

Men det er fremdeles amerikanere som har funnet nye lure måter å bli rike på. Et ikke overraskende eksempel er Facebook-suksessen, som har sørget for seks nye milliardærer på lista. Facebook-sjefen sjøl, Mark Zuckerberg, er god for 13,5 milliarder dollar og hoppet med det 238 prosent fra året før.

Den rikeste i Europa er Bernard Arnault, som er grunnlegger, styreleder og daglig leder i luksusprodusenten Louis Vuitton Moët Hennessy. Den nærmeste oss i Norge på topp 20-lista er den svenske Hennes & Mauritz-gründeren Stefan Persson med sine 24,5 milliarder dollar.

<strong>RIK:</strong> William Henry «Bill» Gates III er rik, men taper terreng til meksikaneren Carlos Slim Helu.
Foto: Mette Randem/Dagbladet
RIK: William Henry «Bill» Gates III er rik, men taper terreng til meksikaneren Carlos Slim Helu. Foto: Mette Randem/Dagbladet Vis mer

Eike Batista holder plassen han nådde i fjor, etter at han fra 2009 klatret fra 61. til 8. plass på milliardærlista. Batistas uttalte mål er å bli verdens rikeste, og har sagt til en brasiliansk avis at han skulle bli verdens rikeste i løpet av fem år.

Hele lista er ikke publisert, men i fjor kom kyprioten John Fredriksen inn på plass nummer 88, mens andre nordmenn fulgte lenger ned: Stein Erik Hagen på plass nummer 258, Olav Thon på 437, Kjell Inge Røkke på 556, og Arne Wilhelmsen på plass nummer 655.

Her er topp 10-lista: 1. Carlos Slim Helu, $74 mrd
2. Bill Gates, $56 mrd
3. Warren Buffett, $50 mrd
4. Bernard Arnault, $41 mrd
5. Larry Ellison, $39,5 mrd
6. Lakshmi Mittal, $31,5 mrd
7. Amancio Ortega, $31 mrd
8. Eike Batista, $30 mrd
9. Mukesh Ambani, $27 mrd
10. Christy Walton, $26,5 mrd

Se bildeserie med informasjon om de 20 rikeste hos Forbes.

<strong>TREDJE RIKESTE:</strong> Warren Buffett i investorselskapet Berkshire Hathaway er verdens tredje rikeste, ifølge Forbes. Foto: AP Photo/Nati Harnik/Scanpix
TREDJE RIKESTE: Warren Buffett i investorselskapet Berkshire Hathaway er verdens tredje rikeste, ifølge Forbes. Foto: AP Photo/Nati Harnik/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer