STØRST REISEFRIHET: Det britiske passet, det svenske passet og det finske passet gir størst reisefrihet, med fri innreise i 173 land. Det norske passet gir fri innreise i 170 land, noe som kvalifiserer til en ellevteplass på listen over verdens «sterkeste» pass. Foto: UK Immigrations Barristers
STØRST REISEFRIHET: Det britiske passet, det svenske passet og det finske passet gir størst reisefrihet, med fri innreise i 173 land. Det norske passet gir fri innreise i 170 land, noe som kvalifiserer til en ellevteplass på listen over verdens «sterkeste» pass. Foto: UK Immigrations BarristersVis mer

Dette er verdens «sterkeste» pass

Norge ikke inne på topp ti-lista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Passet er vårt viktigste reise- og ID-dokument, men et pass er ikke et pass.

Når det gjelder hvor stor reisefrihet passet gir innehaveren, er det enorme forskjeller med hensyn til hvilken stat som har utstedt passet.

Huffington Post har publisert en liste over passenes styrke, utifra hvor stor reisefrihet de gir passholderen. De har talt opp antall land man har fri innreise i med de forskjellige passene.

Et norsk pass gir stor reisefrihet, med fri innreise til 170 land, ifølge listen.

Med fri innreise menes her at man kan reise uten visa, eller få utstedt visa ved ankomst i landet.

Det norske passet må imidlertid se seg slått av ti andre, blant dem tre nordiske naboer:

Fri innreise i 173 land:
Finland
Sverige
Storbritannia

Fri innreise i 172 land:
Danmark
Tyskland
Luxembourg
U.S.A

Fri innreise i 171 land:
Belgia
Italia
Nederland  

Ikke overaskende reflekterer passenes styrke den geopolitiske situasjonen for øvrig: Pass utstedt av rike og mektige land (og de rike og mektiges allierte) gir større reisefrihet.

I bunnen av listen, finner vi Eritrea, Pakistan, Somalia og Irak, og helt i bunnen: Afghanistan. Det afghanske passet gir fri innreise i bare 28 land.

Se hele listen her.