Dette er verdens største diamantfunn på 110 år

Champagnekorkene i taket på Stockholm-børsen.

 1.111 KARAT:  Verdens største diamant på 110 år er funnet i en gruve i Botswana. En stor bit av den aller største finner du på hodet til dronning Elizabeth. Foto: LUCARA DIAMOND CORP/EPA/NTB Scanpix.
1.111 KARAT: Verdens største diamant på 110 år er funnet i en gruve i Botswana. En stor bit av den aller største finner du på hodet til dronning Elizabeth. Foto: LUCARA DIAMOND CORP/EPA/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er langt igjen til funnet av verdens største naturlige diamant noen gang - faktisk tre ganger i vekt.

Den ble funnet i Sør-Afrika i 1905, og den største biten sitter i dronning Elizabeths krone.

Men da funnet av verdens største diamant på 110 år ble kjent torsdag, gikk iallefall champagnekorkene i taket i svenske investorkretser.

 FORTSATT STØRST:  Den største biten av verdens største diamant befinner seg blant de britiske kronjuvelene. Foto: NTB/Scanpix.
FORTSATT STØRST: Den største biten av verdens største diamant befinner seg blant de britiske kronjuvelene. Foto: NTB/Scanpix. Vis mer

Aksjekursen i Lucara Diamond Corporation gikk opp 34 prosent på Stockholm-børsen da selskapet selv fortalte om kjempediamanten og to andre diamanter i tungvektsklassen fra samme gruve i Botswana - om lag 500 kilometer fra hovedstaden Gaborone i det afrikanske landet.

Og Stockholm fordi diamantselskapet med hovedkontor i Vancouver i Canada er hovedeid av svenske Lundin-gruppen - en stor aktør i olje- og gassvirksomheten i Nordsjøen.

Så når det går labert der, er det greit å ha en afrikansk diamantgruve i bakhånd.

Den største, klare diamanten på 110 år er på 1.111 karat - 222,2 gram (en karat = 0,2 gram).

Og de strategiske målene er 65 s 56 x 40 millimeter.

Nytt leteutstyr
Og samtidig fortalte selskapet at de har funnet en diamant på 813 og en på 374 karat.

Det er de største funnene som noen gang er gjort med moderne maskiner, som Lucara satte i gang med i Karowe-gruva i fjor.

Den aller største - Cullinan-diamanten fra 1905 - var på 3.106 karat (621,35 gram), og er oppkalt etter gruveeieren. Denne diamanten ble delt i ni store og 97 små steiner, hvorav den største «biten» på 530 karat er hodepryd for dronning Elisabeth under navnet The Great Star of Africa.

Til salgs
Gruveselskapet gikk ut med et bilde av verdens nest største diamant torsdag, men fortalte ikke når den ble funnet.

Men selskapet opplyser at den ikke er solgt, og vil ikke anslå noen verdi.

Den dyreste diamanten solgt over disk, er en rosa stein som gikk for 320 millioner kroner på en Sothebys-auksjon i Geneve i 2010.

Ikke rart at kjøperen Laurence Graff går under navnet «Diamantkongen» bransjefolk i mellom.