LUKSUS: Det som skal være verdens største privateide yacht, la i dag til i Bjørvika i Oslo i dag. M/Y Radiant er eid av araberen Abdulla Al Futtaim. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
LUKSUS: Det som skal være verdens største privateide yacht, la i dag til i Bjørvika i Oslo i dag. M/Y Radiant er eid av araberen Abdulla Al Futtaim. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer

- Dette er verdens største privateide yacht

Og den er på skatteflukt i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det var veldig luksuriøst, rent og pent og forseggjort. Det var nydelige skipsgulv og svømmebasseng, forklarer den norske agenten for luksusyachten.

Han forklarer at båten har kommet til Norge for å komme seg ut av EU-området for å slippe å bli skattlagt med unødvendig moms.

Slipper moms
- Dette er verdens største privateide yacht. Den blir her et par dager før det reiser tilbake til Europa. Egentlig pleier de å dra til Kristiansand, men denne gangen ville de til Oslo, forklarer mannen som ikke ønsker å oppgi navnet sitt til Dagbladet.

Eieren, Abdulla Al Futtaim, er rangert som nummer 880 på magasinet Forbes' liste over verdens rikeste personer i 2010.

Al Futtaim har monopol på salget av bilmerkene Toyota, Dodge, Volvo, Jeep, Chrysler, IBM, Black & Decker, Seiko og Panasonic i hjemlandet De forente arabiske emirater.


2 milliarder kroner
Radiant er blitt ett av de aller dyreste yachtprosjektene noensinne, ikke minst med tanke på de spektakulære sikkerhetsforanstaltningene, skriver Fedrelandsvennen.

Yachten ble solgt før den var ferdigbygget til Al Futtaim for 217 millioner britiske pund, eller snaue to milliarder norske kroner. I vinter gikk avtalen i orden etter mye rot frem og tilbake mellom salgsagenten og Berezovsky, ifølge The Times

Radiant ble i 2009 kjent som verdens sikreste yacht, ifølge britiske aviser.

Sikkerhetsspesifikasjonene kunne nærmest måle seg med et krigsskip.

Yachten rommer også en svært rask "fluktbåt", utstyrt med to turbomatede dieselmotorer, og toppfarten er 75 knop.