Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye reiseråd:

Dette er verstingene

I dag blir det avgjort hvor du får lov til å reise karantenefritt videre i sommer. Her er oversikten over noen av landene som er hardest rammet i Europa.

BARCELONA: Svært mange mennesker benyttet forrige helg stranda Barceloneta i Barcelona. Dette til tross for at myndighetene har bedt folk om å bli hjemme på grunn av økende smittetall. Foto: Nacho Doce / REUTERS / NTB scanpix.
BARCELONA: Svært mange mennesker benyttet forrige helg stranda Barceloneta i Barcelona. Dette til tross for at myndighetene har bedt folk om å bli hjemme på grunn av økende smittetall. Foto: Nacho Doce / REUTERS / NTB scanpix. Vis mer

Mange venter i spenning på hvilke land som blir «grønne» og hvilke som blir «røde» de neste to ukene, og klokka 14 i dag kommer svaret.

For to uker siden åpnet regjeringen opp for karantenefrie reiser til en rekke europeiske land, blant dem ferieparadisene Hellas, Spania og Kypros.

Folkehelseinstituttets grense for om landet kan åpnes eller ei, er at landet må ha færre enn 20 smittede per 100 000 innbyggere i løpet av de siste to ukene. I tillegg må færre enn fem prosent av testene være positive.

Allerede er det kjent at regjeringen sannsynligvis åpner for reise til noen svenske regioner. Likevel er det noen land i Europa som med stor sannsynlighet vil etterlates «ildrøde».

FERIEPLANER: Vi har tatt en prat med ti tilfeldige nordmenn på Storo kjøpesenter i Oslo for å høre om de har tenkt seg til utlandet nå som man kan reise karantenefritt til en rekke europeiske land. Video og reporter: Celina Morken Vis mer

Ferieparadis er versting

Blant verstingene finner vi nordmenns feriefavoritt Spania, som mest sannsynlig vil bli satt i «rødt» fra og med lørdag.

Landet har hatt 30,9 smittede per 100 000 innbygger, ifølge tall fra Det europeiske smittevernbyrået ECDC.

Allerede tidligere denne uka meldte Folkehelseinstituttet at smitten øker i deler av Spania, men spesielt i de nordlige regionene Aragón og Catalonia.

Ifølge spanske myndigheter har smittetallene mer enn doblet seg i visse områder de siste tre ukene, skriver ABC News.

Den økende smitten truer nå med å etterlate Spania rødt på regjeringens reisekart, som betyr at de minst 12 000 nordmennene som befinner seg i Spania risikerer å havne i karantene når de kommer hjem.

CRAZY: I Grimstad kryr det av mennesker i fellesferien, Mens kommuneoverlegen er svært bekymret, gjør næringslivet det de kan for å tilpasse seg den nye hverdagen. reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Kan få grønt lys

En annen versting er Sverige. For to uker siden åpnet regjeringen opp for karantenefrie reiser til regionene Blekinge, Kronoberg og Skåne i Sverige, men resten av landet uteble.

Når regjeringen kommer med oppdaterte reiseråd i dag er det sannsynlig at de åpner for noen nye regioner, blant annet Värmland.

Der ligger blant annet harryturmekkaen Töcksfors. Regionen hadde 7,1 smittede i uke 28, mens det uka etter bare var 3,2 smittede per 100 000 innbygger, ifølge Folkehelsemyndighetens seineste tall. Det betyr at de kan få grønt lys i dag.

Sveriges versting

Verre ser det ut for regioner som Jönköping, Gotland, Gävleborg og Stockholm.

Sistnevnte er episenteret for smitte i Sverige, og hadde i uke 28 27 smittede per 100 000 innbygger, mens de uka etter hadde 22 smittede per 100 000 innbygger, ifølge Folkehelsemyndighetens tall. Selv om regionen har hatt færre enn fem prosent positive tester de siste to ukene, ligger hovedstaden trolig langt unna å bli et godkjent feriemål for nordmenn.

SLIK ER REGLENE: Nå kan du reise til Danmark. Men dette må du huske på. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Stockholm er likevel ikke verstingen i Sverige - det er Gävleborg. Ifølge tall fra Folkehelsemyndigheten var det 93,9 smittede per 100 000 innbygger i regionen i uke 28, mens det uka etter var 32 smittede per 100 000 innbygger.

Hit kan du trolig ikke reise

Andre verstinger i Europa er Portugal, Luxemburg, Romania og Bulgaria. Basert på ECDCs tall har Portugal de siste 14 dagene hatt et smittetall på 41,8 smittede per 100 000 innbygger, mens de andre har hatt henholdsvis 196,1, 51,4 og 46,3.

Også flere andre land i Europa har en stigende smittekurve.

Både i Belgia, Østerrike og Frankrike øker smittetallene, og de er alle i faresonen for å bli røde, ifølge ECDCs tall.

Belgia har 18,5 smittede per 100 000 innbygger, mens Østerrike har 17,2 og Frankrike 13.2, ifølge ECDC. Også Storbritannia ligger i faresonen med 14,1 smittede per 100 000 innbygger.

Italia og Tyskland forblir trolig «grønt». Om man bare ser på antallet smittede per 100 000 innbygger de siste to ukene har de henholdsvis 4,8 og 6,7 smittede.

Flere grønne ferieparadis

Om sommeren i Norge ikke lever opp til forventningene, og du ønsker å reise til varmere strøk karantenefritt i sommer, er likevel ikke alt håp ute.

Blant «flinkingene» finner man flere ettertraktede feriesteder. Trolig kan du også de neste to ukene reise karantenefritt til ferieparadisene Hellas, Kypros og Italia. Også Danmark, Finland og Island skal være innenfor regjeringens krav. Norge har på sin side et smittetall på 2.

Nordmenn som derimot ferierer i «røde» land vil måtte tilbringe ti dager i karantene når de returnerer til Norge.

- Med dagens smittesituasjonen er det sannsynlig at nordmenn på reise i Spania vil få karanteneplikt fra og med fredag denne uka, har assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad uttalt.

Ikke en fasit

Dagbladets kartlegging er ikke en fasit for hvilke reiseråd som kommer i dag.

TAR SJANSEN: Flere har bestemt seg for å droppe Norgesferien til fordel for sol og varme. Bilder: Scanpix / privat Vis mer

FHI har tidligere uttalt at de i tillegg til antallet nye smittede og positive prøver, også gjør en helhetsvurdering av landene, der både økende og synkende smittetrend påvirker vurderingen.

Tallene i denne artikkelen er hentet ut torsdag kveld. Dagbladet advarer om at det fortsatt kan forekomme endringer i tallene.

Fasiten på hvor du kan reise karantenefritt de neste to ukene får du direkte på Dagbladet TV klokka 14, og reiserådene gjelder fra midnatt og to uker fram i tid, som betyr til og med fredag 7. august.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!