Dette er viktigst for velgerne

Høyres flaggsaker, skatter og avgifter og skolepolitikk, seiler opp som de viktigste sakene for folks valg av parti. Helse/sykehus og eldre er blitt mindre viktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette framgår av en meningsmåling MMI gjorde for Dagbladet i forrige uke.

Målingen viser store og raske endringer i folks holdninger.

I en tilsvarende måling i september i fjor svarte 47 prosent at helse/sykehus var viktigste sak ved valg av parti. Nå er den viktigst for bare 24 prosent.

Også eldreomsorg taper terreng, fra 16 prosent i september til 10 prosent nå.

Høyre opp

I dag svarer 15 prosent at avgiftspolitikk er viktigste sak for valg av parti. 15 prosent sier skolepolitikk er viktigst, mens 9 prosent sier at skattepolitikk er viktigste sak.

Dette viser at Høyres flaggsaker oppleves som stadig viktigere for velgerne, noe som igjen er med på å forklare partiets markante framgang på meningsmålingene.

Arbeiderpartiets satsing på sykehusreformen gir tydeligvis mindre uttelling. 8 prosent oppgir velferdsordninger for småbarnsforeldre - en annen av Ap's flaggsaker - som viktigst.

Kjønnsskiller

Målingen viser ellers klare skiller mellom menns og kvinners oppfatninger av hvilke politiske saker som er viktigst. Mens 23 prosent av alle menn mener avgiftspolitikk er viktig, er det bare 8 prosent av kvinnene som mener det. 19 prosent av kvinnene mener skolepolitikk er viktigst, mens 12 prosent av mennene mener det samme.

Flere andre saker er blitt mindre viktige for folk siden september.

9 prosent svarte i september at disponeringen av oljefondet var viktigste sak. I dag er det bare fire prosent som mener det.

12 prosent mente i september at rentenivået var viktigste sak. Siden ser det ut til at folk har vent seg til høy rente, for i dag er det bare 3 prosent som sier at dette er viktigste sak.

Heller ikke bensinprisen synes lenger å være så viktig for folk flest.

7 prosent mente bensinprisen var viktigste sak for valg av parti i september. Nå er det bare 2 prosent som mener det.