Dette er Vings gigautslipp

Petter Stordalen er kjent som miljøforkjemper. Hans nye selskap flyr skandinaver på langtur til billigkjøtt. Heftige utslipp følger med.

NY VING-EIER: Onsdag ble en lykkelig Petter Stordalen annonsert som en av de nye eierne av reiseselskapet Ving. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg sier at gull, det kan du aldri kjøpe for dyrt, sa Petter Stordalen (56) på sedvanlig energisk vis da han entret hovedkontorene til sitt nye selskap i en Ving-knallgul trøye onsdag formiddag.

Hotellmilliardærens paraplyselskap Strawberry kjøper 40 prosent av chartergiganten Vinggruppen.

Oppkjøpsfondene Altor og britiske TDR Capital blir de andre eierne i selskapet med 2300 ansatte og flere reiseselskap i Norden.

890 000 tonn CO2

Bare Ving i Norge har omkring 400 000 reisende årlig, og Vings årlige utslipp av klimagasser er enormt.

OPERASJON BERNIE: Gjennom en hemmelig operasjon klarte Petter Stordalen å holde kjøpet av Ving skjult. Her får han en bamseklem av selskapets maskot Bernie. Foto: TT / NTB Scanpix
OPERASJON BERNIE: Gjennom en hemmelig operasjon klarte Petter Stordalen å holde kjøpet av Ving skjult. Her får han en bamseklem av selskapets maskot Bernie. Foto: TT / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge tall fra Ving selv utgjorde selskapets samlede utslipp fra 2017/2018 890 000 tonn CO2.

Til sammenlikning er klimagassutslippene fra all innenriks sivil luftfart ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) i 2015 1,28 millioner tonn, som er de siste offisielle tallene.

Norges samlede klimagassutslipp er på 53,9 millioner tonn, og Vings andel her tilsvarer da omkring halvannen prosent.

Ving innførte i april i år klimakompensasjon på alle sine reiser, som i praksis skal føre til at utslipp går ned andre steder.

Ifølge SSB står utslipp fra luftfart, sjøfart, fiske og motorredskaper for den største utslippsøkningen i Norge, med over seks prosents økning.

- Hyklersk

Den svenske kommentatoren Nathalia Kazmierska mener det er «hyklersk» å kalle seg klimaforkjemper samtidig som Stordalen kjøper store deler av et flyselskap:

- Det er ganske grovt å investere milliarder i unødvendige flyreiser rett etter at man har hyllet klimaforkjemperen Greta Thunberg, skriver Kazmierska i den svenske avisa Aftonbladet.

For bare to uker siden kom nemlig Stordalen med en hyllest til Greta Thunberg, og uttalte dessuten overfor det svenske nyhetsbyrået Arbetsmarknadsnytt at næringslivet må bli mer miljøvennlig.

- Dette gjør han altså ved å investere seks milliarder for å holde et flyselskap i live. Så mye for den flyskammen, skriver Kazmierska.

«Bærekraftig kapitalisme»

Samtidig har Petter Stordalen selv, som skrøt uhemmet av Ving-organisasjonen under presentasjonen i går, et brennende klimaengasjement.

Han og kona Gunhild (40) står blant annet bak Stordalen Foundation, som også er kjent for EAT-initiativet . Det skal støtte arbeid som skal løse helse-, miljø- og klimautfordringer, står det i stiftelsens formål.

Både Gunhild og Petter Stordalen har snakket om eget forbruk og reisevirksomhet.

Seinest i mai sa Stordalen følgende til preses Helga Byfuglien i en samtale om verdier, forvaltning og moral:

«Jeg forsøker å vise en bærekraftig kapitalisme der man har mer enn en tanke i hodet på én gang. Etter å ha fylt 40 år har jeg tenkt mer på hva jeg skal være for flere enn bare aksjeeierne. Vi har også et ansvar for miljøet.» sa Stordalen.

Møter seg selv i døra

«Vi har et forbruk og en reisevirksomhet som gjør det vanskelig å ikke framstå dobbeltmoralsk» skrev Gunhild Stordalen i sin bok «Det store bildet» i fjor.

«Selv om Petter og jeg kjøper klimakvoter for å kompensere vårt private forbruk, og vi forsøker å velge så bærekraftig som bare mulig, går det omtrent ikke en dag uten at jeg møter meg selv i døra» skrev hun.

Parets bruk av privatfly har også vært heftig omdiskutert de seinere åra.

Dagbladet har onsdag sendt en rekke spørsmål om miljøaspektet ved Stordalens kjøp av Ving.

HYLLET: Petter Stordalen (56) ble tatt imot som en rockestjerne av de ansatte i hans nye selskap Ving. Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB scanpix
HYLLET: Petter Stordalen (56) ble tatt imot som en rockestjerne av de ansatte i hans nye selskap Ving. Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB scanpix Vis mer

Dagbladet har blant annet stilt spørsmål ved om man kan gjøre noe med den kraftige veksten i CO2-utslipp knyttet til utenlandsreiser og om Stordalen forstår hvis det kan oppfattes som hyklersk og dobbeltmoralsk at han kjøper et charterselskap.

Store utslipp

Kommunikasjonsdirektør Bettina Flatland i Strawberry opplyser at Stordalen er opptatt med intervjuer og avtaler onsdag, og at de trolig ikke får svart før torsdag.

Borgar Aamaas, seniorforsker ved Cicero Senter for klimaforskning, beskriver en bransje hvor utslippene er store. Ving spesialiserer seg på langdistanse pakkereiser til varmere strøk.

- Det er selvsagt avhengig av pris, men generelt er det på lange flyreiser du får mest CO2 for pengene. Utslippene fra flyreiser er store, og det er vanskelig å gjøre lufttransporten klimavennlig. For å begrense utslippene handler det om å unngå den store veksten, sier Aamaas til Dagbladet.

Han sier det har vært en stor vekst når det gjelder utenlandsreiser og feriereiser de siste åra. På den andre siden beskriver han også at utslippene går kraftig ned per kjørte passasjerkilometer.

Et stort dilemma

- Det har hatt en halvering på de siste 20 åra, men utslippene går likevel opp fordi veldig mange flere flyr. Det er selvsagt et stort dilemma, selv om selskapene blir flinkere og flyene mer effektive, sier Aamaas.

- For at det skal bli bærekraftig på sikt, må man bort fra det fossile. Gardermoen er nå en av de første flyplassene i verden som blander inn biodrivstoff. Også er det elfly, men det ligger realistisk sett langt fram i tid, spesielt på sånne typer reiser som til Sør-Europa. Det finnes ikke noe quick fix for bransjen, sier han.

FLYR HØYT: Hotellmagnaten Petter Stordalen, her sammen med Vings daglige leder Johnny Nilsen, er svært fornøyd med kjøpet av Ving. Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB scanpix
FLYR HØYT: Hotellmagnaten Petter Stordalen, her sammen med Vings daglige leder Johnny Nilsen, er svært fornøyd med kjøpet av Ving. Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB scanpix Vis mer

Hjerte og hjerne

Stordalen var imponert over innsatsen de ansatte i Ving har lagt ned i selskapet.

- Denne dealen er spesiell. Den forener hjerte og hjerne. Jeg har mye hjerte, og har fått med et par partnere som har mye hjerne. Det er en perfekt kombinasjon, sier Stordalen.

De nye eierne stiller med omkring seks milliarder svenske kroner i likviditet og garantier.

Vings tidligere eier Thomas Cook gikk konkurs natt til 23. september, etter at forhandlingene med den britiske staten om en avtale for rekapitalisering av selskapet hadde brutt sammen. Stordalen kom med krass kritikk av den tidligere eieren.

- Ving har alltid gått bra, alltid vært et solid selskap. Men noen over der, de tok ut alle pengene hele tiden. De drenerte Ving for alt det Ving var. Selskapet ble tømt for milliarder. Ving gjorde all rett, Thomas Cook gjorde alt feil, sa Stordalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer