- Dette er virkeligheten

Halvannet år og fire operasjoner etter at sønnen ble skutt i beinet, kan han fortsatt bare gå korte strekninger. Nå vil Grete Olsen vise hva en skuddskade virkelig er.

-SKADET FOR LIVET:  Bildet til høyre viser operasjonssåret etter at én eneste kule var fjernet fra beinet til Richard Olsen. - Bildene er grusomme, men dette er virkeligheten, sier Grete Olsen. Foto: Henning Lillegård/privat
-SKADET FOR LIVET: Bildet til høyre viser operasjonssåret etter at én eneste kule var fjernet fra beinet til Richard Olsen. - Bildene er grusomme, men dette er virkeligheten, sier Grete Olsen. Foto: Henning Lillegård/privatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Bildene er grusomme, men dette er virkeligheten. Ungdom går med et helt feilaktig bilde av hva det innebære å bli skutt. Det er på tide at folk får se hva én eneste kule gjør, sier Grete Olsen til Dagbladet.

28. februar i fjor ble sønnen hennes Richard Olsen, skutt på åpen gate i Karl Johan. Den nå 24 år gamle mannen ble truffet i låret. Kulen rev med seg hovedpulsåren, samleårer, vev, muskler og nerver. I en måned lå han på sykehuset, lenket til en smertepumpe med sterke smertestillende.

Fotodokumentasjon Gjennom hele sykeleiet har Grete Olsen dokumentert skuddskaden. De sterke bildene ble blant annet lagt fram i rettssaken mot 23-åringen som løsnet skuddene. I går ble han dømt til åtte års fengsel.

Nå vil Olsen at bildene skal publiseres, for å vise hvor alvorlige konsekvensene av vold er.

- Jeg er lei av å høre «han ble bare skutt i beinet». Fra filmer og dataspill så tror folk at det bare blir et lite hull som leger seg selv. Det er ikke slik. Jeg håper at disse bildene kan bli en vekker, sier hun.

Aktiv Da Olsens sønn ble skutt, var han en aktiv mann. Han jobbet fulltid som rørlegger. Det var bare noen måneder igjen før fagbrevet var på plass.

Halvannet år og fire operasjoner etter skuddet, er han bare i stand til å gå korte strekker. Skaden og smertene har gjort at han ikke er i stand til å jobbe.

Dagene tilbringer han stort sett på sofaen eller i senga.

I en erklæring som ble lest opp i retten, fastslo Olsens fastlege at skaden vil påvirke ham resten av livet. Legen skriver videre at Olsen er kommet i en yrkesmessig blindvei. Rørleggeryrket kan han bare glemme, ifølge legen.

Dagbladet har fått 24-åringens tillatelse til å trykke bildene og forteller historien hans, men selv orker han ikke å forteller historien sin. Det koster for mye.

- Når han kan ligge så blir det ikke så mye trykk på beinet. Setter han beinet ned, begynner det straks å dunke. Går han mer en 30 minutter på beinet så hovner det opp som et elefantbein, forteller moren.

I tillegg til tiden på sykehuset har Richard Olsen bak seg en lengre periode på smerteklinikk. På grunn av skader på nervene gir ikke smertene seg. Han venter nå på et nytt opphold. Legene tror også at lymfefunksjonene hans er rammet, og han skal inn til nye utredninger hos spesialist.

Vil vise Storberget - Dette påvirker hele familien. Det er forferdelig tøft å se at han har det så vond, sier moren. Tungsinn og depresjon har fulgt hånd i hånd med smertene. Han har fått diagnosen posttraumatisk stress.

Grete Olsen vil nå ta med seg bildene til Justisministerens kontor, for at også Knut Storberget skal få en oppvekker.

- Oslo sentrum er ikke trygt lengre. Jeg vil at han skal få se konsekvensene av det. Det er så mye alkohol og narkotika. I tillegg florerer det med våpen. Alle de politiansatte som jeg har vært borti har vært helt fantastiske. De gjøre en kjempejobb, men det hjelper ikke. Vi må ha mer politiet ut i gatene, slik at folk kan føle seg trygge igjen, sier hun.

HER GIKK KULA UT:  Kula gikk ut på baksiden av låret til 24-åringen etter først å har revet i stykker hovedpulsåren, samlepulsåren, vev, muskler og nerver. Foto: Privat
HER GIKK KULA UT: Kula gikk ut på baksiden av låret til 24-åringen etter først å har revet i stykker hovedpulsåren, samlepulsåren, vev, muskler og nerver. Foto: Privat Vis mer