Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Laila Anita Bertheussen:

Dette er Wara-saken

Justisminister Tor Mikkel Waras samboer siktet i trusselsaken.

Det har vært fem tilfeller av trusler og hærverk mot boligen til Tor Mikkel Wara og hans familie de siste månedene, som er offentlig kjent. I tillegg har det vært flere hendelser som til nå er holdt hemmelig. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
Det har vært fem tilfeller av trusler og hærverk mot boligen til Tor Mikkel Wara og hans familie de siste månedene, som er offentlig kjent. I tillegg har det vært flere hendelser som til nå er holdt hemmelig. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har de siste månedene brukt store ressurser i jakten på den eller de som har stått bak nedtagging, hærverk og forsøk på ildspåsettelse av bilen og huset til justisminister Tor Mikkel Wara, samt trusler mot statsråden.

Under en pressekonferanse torsdag ettermiddag bekrefter PST-sjef Benedicte Bjørnland at PST har siktet Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, for overtredelse av straffelovens paragraf 225 - bokstav b, for å ha foretatt noe som retter mistanke om at en straffbar hendelse har blitt begått - uten at den er det.

- Siktelsen gjelder brannen som fant sted natt til søndag 10. mars, i familiens bil, som sto parkert på bopæl i Oslo. Vi mistenker at siktede selv har påsatt brannen, og ved det har gitt inntrykk av at brannen er påtent av en eller flere ukjente gjerningsmenn, sier Bjørnland.

Bertheussen ble pågrepet i dag. Forholdet etterforskes i sammenheng med tidligere trusler mot justisministeren, men Bertheussen er ikke siktet for tidligere hendelser.

Siktelsen, slik den er nå, har en strafferamme på ett års fengsel.

Bertheussen ble først kjent med siktelsen i dag, og pågripelsen av henne skal ha foregått udramatisk. Oslo tingrett besluttet også i dag ransaking av parets bolig på Ullern i Oslo, og tilstedeværelsen på stedet har vært stor i ettermiddag.

Reagerte på «snikfilming»

Dramaet startet like før jul i fjor, da Waras samboer Bertheussen anmeldte Black Box Teater i Oslo for å ha filmet familiens hus.

Klippet ble brukt i forestillingen «Ways of Seeing». I forestillingen ble det også brukt opptak av boligene til politikerparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) og Christian Tybring-Gjedde (Frp), samt Resett-redaktør Helge Lurås.

Denne anmeldelsen ble først henlagt av Oslo-politiet. Statsadvokaten omgjorde så henleggelsen etter klage fra justisministerens samboer og sendte den tilbake til etterforskning.

Waras samboer var tidlig ute og reagerte sterkt på det hun omtalte som «snikfilming». I en Facebook-oppdatering 7. februar skrev hun:

«Har politiet noen gang vurdert om det vi har vært utsatt for kan være en direkte konsekvens av teaterforestillingens konspirasjonsteorier om at min samboer gjennom 25 år og nå justisminister Tor Mikkel Wara er rasist?»

Hun fortsatte med å vise til at to ganger, på daværende tidspunkt, hadde «noen prøvd, og delvis lykkes, med å sette fyr på vår eiendom. I tillegg har vi mottatt trusselbrev om at 'neste gang lykkes de'.»

I etterkant av anmeldelsen og presseoppstyret rundt teaterforestillingen, har Wara blitt utsatt for en rekke ubehagelige hendelser.

BENSINTANKEN: En hyssing var festet til bensinrøret på Waras bil, og forsøkt påtent. Foto: Privat
BENSINTANKEN: En hyssing var festet til bensinrøret på Waras bil, og forsøkt påtent. Foto: Privat Vis mer

6. desember i fjor ble justisminister Tor Mikkel Wara og hans bolig utsatt for det som ble beskrevet som trusler, tagging og skader.

Totalt har det vært fem tilfeller av trusler og hærverk som PST og Oslo-politiet har bekreftet. Dagbladet er kjent med flere.

Attentatene:

* 6. desember 2018 ble Waras bolig tagget ned og nedgriset. Samtidig ble bensinlokket på familiens bil brutt opp. En hyssing var festet til tanken og forsøkt påtent.

* 17. januar 2019 ble søppelkassa på familiens eiendom påtent.

* 11. februar 20119 ble flere plastflasker med brannfarlig væske festet til familiens bil.

* 2. mars 2019 mottok familien Wara et brev i posten. Brevet oppfattes som et trusselbrev. Det inneholdt også et hvitt pulver.

* 10. mars - natt til sist søndag - ble familien Waras private bil påtent.

* Dagbladet har også fått bekreftet at PST setter flere andre hendelser i sammenheng med disse attentatene mot Tor Mikkel Wara og hans samboer Laila Anita Bertheussen.

BILBRANN: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) meldte tirsdag at de ser på anslagene mot justisminister Tor Mikkel Wara og hans eiendom som alvorlige. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Virker iscenesatt

Under en pressefrokost i forkant av Høyres landsmøte onsdag kritiserte statsminister Erna Solberg teateroppsetningen «Ways of seeing» for å gjøre det enda mer belastende å være politiker.

- Vi som politikere skal tåle å stå i fokus og få kjeft for det vi sier og gjør, men det oppleves jo verre når familiene og hjemme våre trekkes inn, fordi da rammer det de rundt oss, sa Solberg (H).

- Jeg tenker at de som har laget stykket må tenke over at de også bidrar til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser som bidrar til at det er tøffere å være politiker, selv om man putter det inn i en kunstnerisk ramme eller i et satirisk program, fortsatte hun.

Advokat Jon Wessel-Aas, som representerer Pia Roll, Hanan Benammar og Sara Baban som står bak teaterstykket, gikk i går hardt ut mot statsministeren.

- Hun ber dem om å dempe seg. Er det noen som bør passe munnen sin, så må det være statsministeren.

Roll har selv gått ut og sagt at hun mener angrepene mot Waras bolig virker iscenesatt. På spørsmål om Roll tror den, eller de, som står bak hendelsene er ute etter å mistenkeliggjøre de som står bak teaterforestillingen, var hun klokkeklar:

- Dette er ikke noe vil lurer på. Alt tyder jo på at det er det som skjer. Vi vet at det står i disse brevene at de må droppe anmeldelsen mot «Ways of Seeing». Og det står med skrivefeil, slik at det skal se ut som at det er en innvandrer som har gjort det. For oss er det helt åpenbart at det er iscenesatt, men av hvem kan vi ikke vite, sa Pia Maria Roll til VG tidligere denne uka.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!