Advarer mot krisemaksimering

- Dette eskaleres før man egentlig har satt seg ned for å prate sammen

KrF-nestleder Dagrun Eriksen mener det er altfor tidlig å snakke om regjeringskrise.

KRISEMAKSIMERING:  Nestleder i KrF Dagrun Eriksen tror det er altfor tidlig å spekulere i krisemaksimering.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRISEMAKSIMERING:  Nestleder i KrF Dagrun Eriksen tror det er altfor tidlig å spekulere i krisemaksimering. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt siden regjeringen presenterte sin plan for et grønt skatteskifte i forrige uke, har det murret i grasrota i både Venstre og Frp.

Det toppet seg da et flertall av Venstre-fylkeslederne truet med å felle regjeringen hvis den ikke snur og gjør det vesentlig dyrere å forurense.

Halvparten av fylkeslederne i Frp svarte med å si at de heller ville gå ut av regjering enn å gå med på flere krav fra Venstre.

- Eskaleres

Muligheten for en blåblå regjeringskrise virker dermed nærmere enn noen gang før.

Krf-nestleder Dagrun Eriksen tror ikke situasjonen er så prekær som den framstår.

- Her eskaleres det hele før man egentlig har satt seg ned å prate sammen. Det viser alvoret i situasjonen og i saken, men vi plikter å sette oss sammen og snakke først. Vi i Krf vil ikke avlyse dette før vi har prøvd, det vil være å svikte både saken og samarbeidet, sier hun til Dagbladet.

Avmålt

Fredag dag gikk Venstres Guri Melby ut i VG og hilste muligheten for en Høyre/Krf/Venstre-regjering velkommen.

Venstre er tydelig på at de gjerne tar Frps plass i regjering hvis Frp går ut - og at det nå er momentum for å snakke om muligheten for en regjering bestående av Høyre og samarbeidspartiene.

Krf er mer avmålt.

- Det du ser nå er nok et uttrykk for at det går mye diskusjon i alle partiene om hva som skal skje etter 2017, samtidig som det er en alvorlig sak. Det er riktig at det har vært politisk stor avstand mellom partiene. Det har regjeringen skjøvet litt foran seg, og nå er det ned på harde beinet. Likevel er det litt prematurt å snakke om regjeringskrise før vi har satt oss ned for å se på hva det reelle handlingsrommet egentlig er, sier hun.

- Du oppfordrer både Venstre og Frp til å roe seg ned?

- De må ta ansvar selv for sine reaksjoner, men jeg vil oppfordre dem til å sette seg ned med en vilje til å finne løsninger, sier hun.

Ingen støtte uten Venstre

KrF har tidligere signalisert at de aller helst ville ha en regjering med Krf, Venstre og Høyre, og de har flere ganger klinsjet kraftig med Frp.

Partiet flørter med å vrake det borgerlige samarbeidet til fordel for samarbeid med Ap og Sp etter valget neste år.

Nå vil hun imidlertid ikke si hva de foretrekker.

- Nå er vi midt i en situasjon hvor vi skal diskutere hva som skjer etter 2017 utover høsten. I november vil vi sette oss ned sammen, og før Knut Arild eller jeg kan si hva som er det foretrukne må vi ha den diskusjonen, sier hun.

- Ser du det som et alternativ at Krf kan støtte regjeringen hvis Venstre går ut av samarbeidet?

- Jeg ser ikke for meg at bare tre partier gjør opp budsjettet. Vi er fire partier som har avtale om grønt skifte, sier Eriksen.