Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette faller vi for hos kvinner

I Midt-Norge foretrekkes en kvinne med humor. I Oslo er intelligens en ettertraktet kvalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny undersøkelse er folk over hele landet bedt om å vurdere hvilke fysiske og personlige egenskaper som gjør en kvinne vakker.

Og det viser seg at synet varierer mellom de forskjellige landsdelene.

Vestlendinger vil ha selvtillit

Østre deler av Østlandet skiller seg klart ut i undersøkelsen med store krav til kvinnen, spesielt er dette med et fysisk utseende viktig. Både kroppsvekt og kroppsform, ungdommelighet, at kvinnen er sexy og bruk av sminke er viktigst for dem som bor i denne delen av landet.

Folk på Vestlandet er ikke på langt nær så kravstore til hva de mener må til for å gjøre en kvinne vakker. Kun på spørsmål om selvtillit har flest vestlendinger, 66 prosent, svart at dette er viktig, viser undersøkelsen som er gjort av Norstat for varemerket Dove.

Blant de spurte er det flest i Oslo, 55 prosent, som mener at intelligens gjør en kvinne vakker. Man kan også mistenke Oslo-folk for å falle for et spesielt ordvalg, for de foretrekker også stil, utstråling og sjarm.

Stygt og pent

- Det er avslørende at vi vurderer egenskaper så forskjellig rundt omkring i Norge. Vi nordmenn liker å se på oss selv som en stor gjeng med happy middelklasse. Vi underkommuniserer at det egentlig er store forskjeller med tanke på ressursfordeling, både når det gjelder hvor mye ressurser folk har og hvordan ressursene er sammensatt. Dette er avgjørende for folks verdivurdering av ting, og hva vi oppfatter som stygt og pent, høyt og lavt, og bra og dårlig, sier sosialantropolog og analytiker Charlotte Bik Bandlien i reklamebyrået Bates til NTB.

Ressursfordelingen er spredt ujevnt i landet. Når karriere og utdanning er viktig for vurderingen av hvor pene og attraktive mennesker i Oslo er, er dette et resultat av den høye konsentrasjonen av karrieremuligheter og folk med høy utdanning.

Humor

Ressursfordelingen er da også forklaringen på at en egenskap som humor er en fulltreffer i Midt-Norge.

- Vi mennesker scorer på hvor sosialt veltilpasser vi er. Det kan være at man i Midt-Norge ikke finner den samme konsentrasjonen av den typen jobber som krever lang utdannelse. Dermed er det andre ting man scorer sosialt på, og som i sin tur virker inn på hvor attraktiv man blir vurdert som, sier Bik Bandlien.

Befolkningen i de midtre delene av Norge setter også spirituell og religiøs tro spesielt høyt. 18 prosent av de spurte mener dette er viktig. I motsetning mener kun 3 prosent av nordlendingene at dette er en kvalitet som gjør kvinnen vakker. Nordlendingen er i det hele tatt veldig lite opptatt av utseende til kvinnen. I stedet velger nordlendingene verdighet, hele 60 prosent av de spurte mener dette gjør susen for kvinnen.

Fast rumpe

I undersøkelsen er det spurt om alt fra direkte fysiske egenskaper, målbare egenskaper som penger og til egenskaper knyttet til følelsestilstander. De samme spørsmålene er også spurt i en rekke andre land.

Skjønnhetsidealene er stadig i endring. Tilgjengelighet er en av faktorene som gir betydning. Blir det for mange som når idealet får vi en inflasjon, og det vil etter hvert skje en devaluering.

- Det hjelper deg å lykkes i samfunnet å være så nær et slikt ideal som mulig, enten vi liker det eller ikke. Ting vurderes høyt så lenge det er for de få. Et eksempel er det å være brun. Dette er ikke lenger forbundet med høy status nå som charterturene går helt til Thailand. Et annet eksempel er skjønnhetsoperasjoner. Etter hvert som dette blir mer tilgjengelig økonomisk vil vi få en endring i retning av skjønnhetsidealer som er mer utilgjengelige. Det er mye lettere å kjøpe seg et sett pupper, enn å trene seg til en fast og cellulittfri rumpe. Og ende vanskeligere å opprettholde den selv om du er femti. Det vil avspeile selvdisiplin over tid, ikke bare kjøpekraft, sier sosialantropologen Bik Bandlien.

(©NTB)

SCORER PÅ HUMOR:</B> I skjønnhetsdronning og redaktør Mona Grudts landsdel faller innbyggerne for god humor.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media