GROTESK: Da Dyrevernsnemnda gravde i gjødselhaugen til Åsnes-kvinnen, ble de møtt med et grotesk syn. - Hundene var lagt dit etter at snøen kom. De tvil si at hundene hadde dødd i perioden fra snøen kom i november til vi fant dem i april, sier tidligere leder Bente Langhelle i Dyrevernsnemnda. Foto: Dyrevernsnemnda/Arkiv
GROTESK: Da Dyrevernsnemnda gravde i gjødselhaugen til Åsnes-kvinnen, ble de møtt med et grotesk syn. - Hundene var lagt dit etter at snøen kom. De tvil si at hundene hadde dødd i perioden fra snøen kom i november til vi fant dem i april, sier tidligere leder Bente Langhelle i Dyrevernsnemnda. Foto: Dyrevernsnemnda/ArkivVis mer

Dette fant inspektørene hos dyremishandleren

Åsnes-kvinnen ble fradømt retten til å ha hund i Norge. Nå har hun nye valper i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JÄMTLAND/OSLO (Dagbladet): Forut for rettssaken og den knusende dommen i Sør-Østerdal tingrett i februar 2010, var Mattilsynet på flere inspeksjoner på eiendommen hennes i Åsnes kommune øst i Hedmark. Flere hunder ble funnet ihjelslått, skutt eller kvalt, og flere av de som levde var i så dårlig forfatning at de måtte avlives på stedet.

Under rettssaken innrømmet kvinnen at hun hadde avlivet en valp ved å kaste den i veggen.

- Vi fant på 39 døde hunder på eiendommen. Våre veterinærerer antok at de hadde dødd innenfor en periode på tre måneder. Vi fant levende hunder med bittskader, sår, infeksjoner og kraftig ørebetennelse. Fra første inspeksjon i 2008 til avviklingsdagen 15. mai samme år, ble det født 61 valper på gården. 32 av disse døde, sier tidligere leder av Dyrevernemnda i Solør, Bente Langhelle, til Dagbladet.
 
Da Matilsynet var på besøk på gården i februar 2008, registrerte de 48 hunder der. Da de tok hundene i forvaring 15. mai, fant de bare 25 hunder. Kvinnen kunne ikke gjøre rede for hvor de resterende 23 hundene hadde tatt veien.

Valper i fryseren Under inspeksjon i mars 2008, ble det funnet 15 små valpekadavre, ett større valpekadaver og sju hundekranier i en gjødselhaug på eiendommen. Det ble også funnet tolv døde valper i fryseren, heter det i dommen fra Sør-Østerdal tingrett.

- Vi antar at de ble frosset ned rett etter fødselen. Grunnen til at vi antar det, er at de ikke hadde spor av næring i magen da de ble funnet i fryseren, uttalte Bente Langhelle i retten.

Kvinnen ble dømt for mishandling og vanskjøtsel og fratatt retten til å ha hund i Norge for alltid. Dommen ble rettskraftig da Høyesterett avviste hennes anke i mai 2010. Nå bor hun på en gård i Sverige, på et avsides sted i Jämtland, og har fått nye hunder.

Hun har søkt om tillatelse til å drive kennelvirksomhet i Sverige, men länsstyrelsen i Jämtland har avslått dette, basert på dommen i Sør-Østerdal tingrett. Hun skal ha anket dette avslaget.

Inspiserer Länsveterinär Anders Norling sier de følger nøye med på kvinnens dyrehold. De er ikke på månedlige visitter, men har vært på besøk flere ganger siden hun flyttet til gården høsten 2010.

Og det er ikke lenge siden de sist var på inspeksjon. Etter som hun ikke har myndighetstillatelse, kan ikke den norske kvinnen ha mer enn tre tisper i avl. Länsstyrelsen følger også med på at hun ikke beholder hundene når hun får nye valpekull.

- Vi kjenner til henne, hennes dyrehold og hennes bakgrunn. Det begrensede hundeholdet hun har nå, har vi ingen mulighet til å gjøre noe med, men vi følger med på hvordan det utvikler seg, sier Anders Norling til Dagbladet og utdyper:

- Hun har færre enn det som er søknadspliktig. Jeg tør ikke si hvor mange valpekull hun har hatt siden hun kom hit, men ett valpekull har kommet i det siste, sier Norling.

Svenske myndigheter kan ikke hindre hennes hundehold.

- Foreløpig er det ikke grunnlag for inngripen, men vi vet at hun har et ønske om å utvide sin virksomhet. Men så langt har hun holdt seg innefor loven, og norsk rett gjelder ikke i Sverige, sier länsveterinären.

Frykter ny mishandel På nett florerer rykter om at kvinnen ikke får plassert valpene sine, og om hunder som bare «forsvinner».

- Jeg mottar fortsatt eposter med bekymringsmeldinger vedrørende hennes nåværende hundehold i Sverige, men har ikke personlig kjennskap til det. Det at dyr «blir borte» kjenner jeg igjen. Det var slik det foregikk. På forespørsel var de alltid solgt eller liknende, men det kunne aldri dokumenteres, sier Bente Langhelle.

Hun frykter at eventuell ny mishandel ikke blir avdekket.

- Dyreholdet hennes var en graverede mishandlingssak og ikke først og fremst en vanskjøtselssak. Hun var avansert i sin mishandling her i Norge for ikke å bli avslørt, sier Bente Langhelle.

- Justismord - Dette er et av de verste justismordene som har skjedd, der dyr er inneblandet, sier den uføre kvinnen til Dagbladet.

NYE HUNDER: Åsnes-kvinnen som er dømt for dyremishandling i Norge, har disse søte Jack Russel-valpene på gården i Sverige. Foto: Gunno Rask
NYE HUNDER: Åsnes-kvinnen som er dømt for dyremishandling i Norge, har disse søte Jack Russel-valpene på gården i Sverige. Foto: Gunno Rask Vis mer

Hun prater mer enn gjerne når vi kommer på besøk på gården i Jämtland, men vi får ikke ta bilder av henne eller huset. Bare av dyrene.

Valpekull Nå har hun en rottweiler og en blandingshund som er krysning mellom labrador og dalmatiner på eiendommen. Og et Jack Russel valpekull.

- Totalt har jag hatt tretten valper og noen voksne hunder. Pluss to kull med Jack Russel som hadde ti valper. Disse valpene var ikke mine, selv om de ble født her, sier hun.

Kvinnen står steilt på at dommen mot henne var feil.

- Mattilsynets ansatte løy under ed. Tidligere leder i Dyrevernnemnda, Bente Langhelle, insinuerte at jeg hadde frosset ned levende valper. Det er veldig alvorlig at en offentlig ansatt sier noe slikt, når hun vet at det ikke er sant, sier hun og utdyper:

- En obduksjonsrapport dokumenterer at ingen valper ble frosset levende. De ble oppbevart i fryseren i påvente av at tælen skulle forsvinne fra jorda, slik at de kunne bli begravd.

- Forhåndsdømt Kvinnen hevder hun er utsatt for et komplott av innhabile dommere og korrupte advokater. Hun mener også hun ble forhåndsdømt.
              .
- Jeg var jo klint ut over alle landets aviser, og TV2 lå i grøfta ved eiendommen jeg hadde og hadde full kontroll på alt som skjedde. De ble sannsynligvis tipset av Mattilsynet.

Hun er misfornøyd med at svenske myndigheter nekter henne å ha flere valpekull.

- Jeg fikk avslag på dette på grunn av hva Mattilsynet lokalt i Norge har skrevet. Jeg har vondt for å forstå hvorfor beslutningen ikke blir tatt ut i fra hva länsstyrelsen og deres inspektører skriver etter sine besøk her. De har vært på anmeldte og uanmeldte visitter uten anmerkning.

- Vi får se hva som skjer. Jeg er mye omtalt på sosiale medier, så jeg forsøker å leve i stillhet. Alle har en mening om meg.

DØMT: Åsnes-kvinnen ble fradømt retten til å ha hund i Norge for alltid i 2010. Nå har hun flyttet til en gård i Jämtland, og har stadig nye valpekull. Her er hun avbildet på gården hun hadde i Åsnes i Hedmark. Foto: Kjell-Ivar Wålberg/Glåmdalen
DØMT: Åsnes-kvinnen ble fradømt retten til å ha hund i Norge for alltid i 2010. Nå har hun flyttet til en gård i Jämtland, og har stadig nye valpekull. Her er hun avbildet på gården hun hadde i Åsnes i Hedmark. Foto: Kjell-Ivar Wålberg/Glåmdalen Vis mer