<strong>LIKER DYRE KLOKKER:</strong> Flere luksus-armbåndsur, blant annet av merkene Rolex og Omega, er beslaglagt i ulike ransakinger med tilknytning til Imran Saber. Foto: POLITIET
LIKER DYRE KLOKKER: Flere luksus-armbåndsur, blant annet av merkene Rolex og Omega, er beslaglagt i ulike ransakinger med tilknytning til Imran Saber. Foto: POLITIET Vis mer

Dette fant politiet i razziaene mot «Skrue»

Armbåndsur og gullsmykker verdt hundretusener.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag startet den omfattende heleri-rettssaken mot straffedømte Imran Saber (37), kjent i Oslos kriminelle miljøer som «Skrue».

Hoveddelen av tiltalen handler om at Saber i perioden 1999-2009 skal ha disponert minst 4,4 millioner kroner som ifølge påtalemyndigheten har vært utbytte fra kriminalitet. Saber nekter straffskyld.

- Beregningen er konservativ. Flere forhold taler for et betydelig høyere forbruk enn det som framgår av vår forbruksanalyse, sa aktor Asmund Riegels i sitt innledningsforedrag i dag.

Også Sabers mor og bror er på tiltalebenken, fordi de knyttes til befatning med deler av Sabers pengestrømmer. Broren er bare tiltalt for en transaksjon som skjedde for tolv år siden. Alle de tre tiltalte nekter straffskyld.

Rolex og gullkjeder Saber-familien har vært etterforsket helt siden 2004, og i perioden har det vært flere ransakinger på ulike tidspunkter der politiet har funnet verdigjenstander som nå knyttes til Imran Sabers «merforbruk» og livsførsel.

I retten i dag la aktor Asmund Riegels fram beslagbilder av en rekke dyre armbåndsur, tunge gullkjeder og andre smykker som ble funnet enten i boliger eller bankbokser disponert av Saber eller de medtiltalte familiemedlemmene.

<strong>RANSAKET ETTER DRAPSFORSØK:</strong> Klokken til høyre hadde Imran Saber på seg da han ble skutt og forsøkt drept av ukjente gjerningsmann utendørs på Jordal i Oslo for fem år siden. Selv om Saber den gang var å regne som offer, fant politiet nye bevis de knyttet til kartleggingen av den straffedømte mannens økonomi. Foto: POLITIET
RANSAKET ETTER DRAPSFORSØK: Klokken til høyre hadde Imran Saber på seg da han ble skutt og forsøkt drept av ukjente gjerningsmann utendørs på Jordal i Oslo for fem år siden. Selv om Saber den gang var å regne som offer, fant politiet nye bevis de knyttet til kartleggingen av den straffedømte mannens økonomi. Foto: POLITIET Vis mer

Blant beslagene var flere Omega-, Breitling- og Rolex-klokker, hvorav én hadde en nypris på 80 000 kroner, og et gullsmykke som ifølge politiet er taksert til 45 000 kroner.

Ett av de beslaglagte luksus-armbåndsurene hadde Saber på armen da han ble skutt og forsøkt drept på Jordal i Oslo i 2010.

- Minst et gjennomsnittsforbruk I helerisaker må politiet bevise at de aktuelle summene ikke kan ha vært lovlige inntekter, men trenger ikke dokumentere hva slags kriminalitet pengene stammer fra. I forbruksberegningene brukes blant annet standardsatser fra SSB for hva som er vanlige levekostnader.

- Saber har levd minst som et gjennomsnittsmenneske, og ikke på minimumskostnader, sa politiadvokaten i retten.

Han mener blant annet tiltaltes utenlandsreiser, festing på Oslos utesteder, dyre klær og beslaglagte verdigjenstander underbygger dette. Politiet antyder også at Saber har vært reell kjøper av leiligheter som har stått oppført i morens navn.

Saber er i tillegg til heleridelen tiltalt for å ha vært lånehai, etter ågerrente-bestemmelsen i den gamle Straffeloven, fordi han skal ha lånt ut mange hundre tusen kroner til ulike personer mot skyhøye renter.

<strong>LAGRET I BANK:</strong> Også i en annen bankboks ble det funnet betydelige verdier i smykker og kontanter. Foto: POLITIET
LAGRET I BANK: Også i en annen bankboks ble det funnet betydelige verdier i smykker og kontanter. Foto: POLITIET Vis mer

Dagbladet har tidligere skrevet at også en rekke storgevinster fra Rikstoto og Norsk tipping blir tema i rettssaken. Politiet mistenker at Saber i virkeligheten har kjøpt «vinnerbonger» under bordet fra spillere for å hvitvaske penger.

- Representanter fra Norsk Tipping og Rikstoto skal i rettssaken forklare seg om hvor mange som er i stand til å få overskudd på spill og travbane over lengre tid. Vitnene vil også kunne belyse registrerte spillere og beslaglagte spillkvitteringer opp mot tiltaltes egne opplysninger. Dermed kan retten vurdere om gevinster kan utelukkes som lovlig erverv, sa Riegels til Dagbladet tidligere i år.

Gransket kunsthandler Imran Saber hadde en sentral rolle da «Skrik» og «Madonna»-maleriene kom til rette mot milliondusør etter Munch-ranet i 2004, men 36-åringen ser ut til å også ha en bredere kunstinteresse.

I helerietterforskningen framgår det at Saber blant annet har kjøpt kunst og en eksklusiv Patek Philippe-klokke fra den bedrageridømte forretningsmannen Kristian Helgesen. Fra en solariumeier i Oslo kjøpte Saber tre bilder signert den norske kjendiskunstneren Pushwagner for 60 000 kroner i kontanter, ifølge bevisoppgaven.

Til en mann som i dag er bosatt i Sandnes skal Saber i 2008 og 2009 ha solgt både Munch-litografiet «Tigertemmeren» for 115 000 kroner i kontant oppgjør og Pushwagner-bilder kalt «IE», «Karate» og «Cowboy» for til sammen 435 000 kroner.

Også en mann i Hakadal skal ha betalt den straffedømte norskpakistaneren for en Pushwagner tusjtegning, denne gang 30 000 kroner, ifølge politiet uten kvittering.

<strong>- SAMSVARER IKKE MED INNTEKT:</strong> Politiet mener Imran Saber i en tiårsperiode har disponert verdier som på ingen måte rimer med selvangivelsen. Foto: POLITIET
- SAMSVARER IKKE MED INNTEKT: Politiet mener Imran Saber i en tiårsperiode har disponert verdier som på ingen måte rimer med selvangivelsen. Foto: POLITIET Vis mer

Saber vil trolig vil påberope seg at de mange kunstsalgene kan forklare noe av kontantøkonomien hans lovlig, mens politiet mener at all den aktuelle kunsten i utgangspunktet ble kjøpt med penger fra kriminalitet og at videresalgsinntekter derfor ikke kan «trekkes fra» i forbruksberegningen.

Det er satt av hele åtte uker til rettssaken mot Imran Saber og de to familiemedlemmene. Det er ventet at Saber vil starte sin forklaring senere denne uken.

<strong>GULLSMYKKE:</strong> Dette er ett av mange gullsmykker som knyttes til analysen av Imran Sabers forbruk i perioden omfattet av tiltalen. Foto: POLITIET
GULLSMYKKE: Dette er ett av mange gullsmykker som knyttes til analysen av Imran Sabers forbruk i perioden omfattet av tiltalen. Foto: POLITIET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer