Dette fant skogsjefen i hemmelig postpakke

Kameratyv tatt på fersken. Angret - og byttet med praktvideo fra de dype skoger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ståle Glad-Iversen ble veldig lite glad da han dro ut på sitt hemmelige sted dypt inne i romeriksskogene for å sjekke om det var opptak av tiurleik på de dyre viltkameraene han hadde montert to dager før - fire kilometer fra nærmeste sti.

Det ene kameraet var stjålet.

I et av de andre kameraene var det opptak. Ikke av tiur i rituell paringslek, men av tyven som hadde stjålet det andre kameraet.

Så skjedde det ingenting før skogbrukssjefen i Nes kommune gikk til lokalavisa Raumnes og fortalte at han hadde bilde av kameratyven.

- Leveres politiet - Disse bildene blir levert til politiet dersom kameraet ikke leveres tilbake, sto det på trykk under bilde av Glad-Iversens myndige blikk sist torsdag.

To dager seinere - på lørdag - kom det en «hentelapp» for pakkepost i hans private postkasse. På postkontoret ventet en Norgespakke der avsenders navn åpenbart var fingert.

Da tiurens høye beskytter på Romerike åpnet esken, ble han dobbeltglad:

1. det stjålne kameraet lå der, like helt.

2. det var opptak av tiur i det stjålne kameraet fra Glad-Iversens hemmelige leikplass. Ergo er det fortsatt majestetisk storfugl i Romerikes skoger.

- Da fikk dette en lykkelig slutt, selv om vårens tiurovervåkning ble kortere enn planlagt, sier Ståle Glad-Iversen til Dagbladet.

Slettet tyven Som takk for kamera med tiuropptak i posten, blir det ingen politianmeldelse.

Og Glad-Iversen har slettet det automatiske opptaket av kameratyven som takk for reaksjonen.

- Det er en sensor som registrerer levende liv, som setter i gang opptak, enten det er tiur eller andre skapninger, sier den fagansvarlige for skog og utmark i Nes kommune.

 SJELDENT OPPTAK:  Viltkameraet ble stjålet, men skogbruksjef Ståle Glad-Iversen i Nes kommune fant avslørende opptak på et annet kamera. Foto: Privat.
SJELDENT OPPTAK: Viltkameraet ble stjålet, men skogbruksjef Ståle Glad-Iversen i Nes kommune fant avslørende opptak på et annet kamera. Foto: Privat. Vis mer

Tiurbestanden er under press flere steder i landet, blant annet på grunn av hogst, nye skogsbilveier og uro rundt leikplassene den korte parringsperioden i månedsskiftet april/mai.

Praktopptak Og han legger til at det er et prakteksemplar av en hannfugl som viser seg fram i et sjelden godt opptak fra et viltkamera.

- Avstanden til kameraet har nok vært mindre enn fem meter. Og et trent øye vil se at tiuren er tilbakeholden.

- De har ekstremt god hørsel, og han er nok skeptisk fordi han hører kamera, sier skogbrukssjef Ståle Glad-Iversen.

Nå har han fått dokumentert at det fortsatt er tiur inne i skogene, selv om bestanden har gått ned.

- I fjor skyldtes nok nedgangen i nye unger at det var våt og sein vår. Da kommer det ikke insekter til tiurkyllingene er klekket. Det blir det rett og slett ikke nok mat. Og slik kan det gå med den kalde og seine våren i år, også. Og så ligger jo måren og reven på lur, da.

Ikke tilfeldig
Skogbrukssjefen tror ikke at det er en tilfeldig turgåer som rappet kameraet. Det må ha vært en lokalkjent fugletitter.

- Vi setter ut kameraer neste år også, men det blir ikke på denne plassen, garanterer skogbruksjef Ståle Glad-Iversen.