- Dette fant vi da vi var tilbake på farmen

Dyrevernere raidet pelsfarmer igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Dyrvernaktivistene «Nettverk for dyrs frihet» var søndag tilbake hos en av pelsdyrfarmeierne som de snek seg inn til i sommer.

I sommer anmeldte organisasjonen 45 pelsdyrfarmere etter blant annet å ha funnet dyr med åpne kjøttsår og avrevne bein. Nok en gang hevder de å ha funnet svært vanskjøttede dyr, som de har dokumentert med bilder og video.

- Vi dro tilbake til denne farmen i Gudbrandsdalen fordi vi mistenkte at de dårlige forholdene vi fant i sommer ikke var ryddet opp i. Da vi kom dit trodde vi at det var folk der, så vi kontrollerte bare tre av i alt 15 skur. Men bare her fant vi en rekke eksempler på lovbrudd og dyr som lider, sier pressekontakt i Nettverk for dyrs frihet, Per Arne Tøllefsen.

Avrevet bein
Ifølge Tøllefsen var mange bur for små, de var skitne og de manglet påkrevde kasser og aktivitetsobjekter.

- Hos mange av dyrene var vannet frosset og noen av minkburene var dekket i avføring. Flere rever hadde betente øyne og avrevne haler og ører. Det verste vi fant var en rev som hadde fått et helt bein revet av. Det blødde fortsatt, hevder Tøllefsen.  

- Det er spesielt ille at vi finner så dårlige forhold under en stikkprøve bare noen måneder etter at Mattilsynet har vært på inspeksjon, mener Tøllefsen.

 
- Mattilsynet fant ingenting
Pelsdyroppdretteren selv avviser at det foregår brudd på dyrevelferdsloven på farmen hans.  

- Politiet og Mattilsynet vært her. De har ikke funnet noen brudd på loven, sier han til Dagbladet.

- Er bildene som viser skadde dyr manipulert eller har du fjernet de skadde dyrene?

- Jeg har ikke fjernet dyr. Bildene får stå for deres regning. Denne organisasjonen har sitt mål. Jeg forholder meg til Mattilsynet som statlig kontrollorgan. Det er ingen dyr som lider på farmen min, sier han.

Måtte avlive dyr
Mattilsynet fant imidlertid flere avvik på gården. 

- Vi fant ingen grove brudd, men det var noen avvik. Det stemmer at det var totalt tre dyr som hadde øyebetennelse. De ble tatt ut og avlivet. Det ble også tatt ut to dyr til fordi de er såkalte sålegjengere, som går tungt på bakbeina. Disse dyrene ble avlivet fordi pelsingen skulle ha startet i går. Det vil si at disse dyrene skulle avlives for å bli pels. Da kunne de likegodt avlives. Det ble ikke funnet noen sår, sier distriktssjef Øivind Gaden ved Mattilsynet.

- Er ikke dette grove avvik?

- Når du har en farm med flere tusen dyr så vil det være noen småting. Det skal bare noen få hår inn på øyet, så har du en øyebetennelse. Dessuten står vi ved inngangen til sesongen hvor alle dyrene skal tas ut, sier Gaden.

I tillegg hadde Mattilsynet noen anmerkninger når det gjaldt generelt renhold i bur, vannforsyninger og manglende kasser og aktiviseringsobjekter.

- Ikke kontrollert før
Ifølge Gaden stemmer det ikke at Mattilysnet har vært på kontroll ved denne farmen tidligere i år.

- Vi har ikke vært på dette anlegget. Det stemmer at vi har kontrollert samme eier, men ikke samme farmen, sier han.

- Er det normalt at forholdene på en farm i næringen er som på denne?

- Det har jeg ingen kommentar til.

- Er det vanlig at dere finner avvik på de farmene dere kontrollerer?

- Vi forventer ikke å finne avvik. Men forholdene vil alltid ligge et sted mellom det ideelle og det mindre ideelle, selv om vi ønsker at det vil ligge mest i retning av det ideelle.

Etterforsker saken
Politiet var med Mattilsynet på kontrollen i går, og etterforsker fortsatt saken.

- Vi var der oppe sammen med Mattilsynet, som er våre fageksperter på området. De kunne ikke finne noe som karakteriseres som dyreplageri. Det hadde vi heller ikke regnet med siden dette allerede hadde vært i media, sier Dag Erling Austvik politibetjent i Fron.

Han innrømmer imidlertid at Nettverk for dyrs frihet ringte både politiet og Mattilsynet søndag. Politiet har mottatt en anmeldelse fra organisasjonen.

- Vi vil ta farmeren inn til et formelt avhør og også etterforske bildene som vi har fått. Reven som skulle ha fått benet revet av så vi ingen ting til, sier Austvik.

- DÅRLIG RENHOLD:  Mattilsynet hadde også anmerkninger på renholdt. Foto: Nettverk for dyrs frihet
- DÅRLIG RENHOLD: Mattilsynet hadde også anmerkninger på renholdt. Foto: Nettverk for dyrs frihet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer