Dette får du aldri se igjen

I natt inntreffer en av de sjeldneste himmelbegivenhetene i vår levetid. Slik kan du oppleve den historiske begivenheten.

Dette får du aldri se igjen
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En historisk skygge legger seg over Norge og store deler av jorda i natt, når Venus legger seg på en direkte linje mellom sola og oss. Begivenheten har vært så sjelden og viktig, at tidligere tiders astronomer risikerte livet for å få se.

Her i Norge kommer Venus først i kontakt med sola rundt fem minutter over midnatt, og bruker nesten sju timer på å snike seg over solskiven. Hele ferden er imidlertid bare synlig fra Nord-Norge, hvor det er midnattssol. Folk lenger sør må pent vente til soloppgang.

Se liste med tider under artikkelen. Du kan også bruke tjenesten transitofvenus.nl for nøyaktige tidspunkter der du bor.

«Bommer» på sola Såkalte Venus-passasjer, når jordas tvillingplanet og nabo kan sees som en mørk prikk mot sola, skjer bare i «par» med åtte års mellomrom. Men mellom hvert «par» går det over ett århundre. Neste mulighet blir dermed ikke før i 2117, altså etter at de fleste på jorda i dag er døde.

Phil Plait, astronom og innehaver av bloggen Bad Astronomy, forklarer hva som skjer, og hvorfor dette bare er blitt observert sju ganger siden Galileo Galileis tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer