Dette får du aldri se igjen

Romferja Discovery lander for siste gang i dag. Følg ferden direkte her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Discovery landet uten problemer, for aller siste gang,  klokken 17.57, norsk tid.

- Dette er slutten på en historisk ferd. Vi sier farvel, Discovery, sier NASA.

(Dagbladet): Etter å ha tilbrakt ganske nøyktig ett år i rommet og reist 240 millioner kilometer i sum, er det punktum for romferja Discovery. Etter 27 år og 39 oppdrag skal NASAs eldste romferje - etter planen - lande på Kennedy Space Center (KSC) i Florida like før klokka 18 i ettermiddag.

Været er godt og bakkekontrollen i Houston har gitt Discovery «Go» til å fyre opp motorene i to minutter og 27 sekunder og ta en såkalt deorbit burn over Det indiske hav i 16.50-tida, norsk tid, for å starte turen ned til og gjennom atmosfæren.

SISTE REIS: Romferja Discovery sett rett etter frakobling fra den Internasjonale romstasjonen ISS. Nå er lastelukene lukket og romferja klar for å stige ned gjennom atmosfæren for siste gang. Foto: NASA
SISTE REIS: Romferja Discovery sett rett etter frakobling fra den Internasjonale romstasjonen ISS. Nå er lastelukene lukket og romferja klar for å stige ned gjennom atmosfæren for siste gang. Foto: NASA Vis mer

- Det var en vellykket deorbit burn, sier bakkekontrollen til fartøyet.

Etter dette er det ingen vei tilbake; Discovery er på vei hjem til jorda og en pensjonisttilværelse på museum.

Discovery, som reiser i en fantastisk hastighet på 27 000 km/t, vil klokke 17.25 føle første antydningene av atmosfæren over det sydlige Stillehavet i det som kalles entry interface. Nesen vil da peke opp i en vinkel på 40 grader slik at varmeskjoldet på undersiden beskytter mot den brennheite varmeutviklingen.

Deretter vil den gjennomføre en serie S-formede manøvere for å sakke farten, før den flyr inn til rullebane 15 på KSC i Florida via en sørøstlig rute over Mellom-Amerika.

INNFLYGNING: Discovery kommer fra sørøst og over Mellom-Amerika. Foto: NASA
INNFLYGNING: Discovery kommer fra sørøst og over Mellom-Amerika. Foto: NASA Vis mer

Like før landing peker romferja nesen sju ganger brattere ned enn et passasjerfly. Fartøyet, en murkloss med begrensede glideegenskaper, flyr uten motorkraft og får bare én sjanse. Om noe går galt har de ikke mulighet til å gå rundt; de må lande uansett om det er skog eller rullebane under.

Om alt går som det skal vil mannskapet på seks lande klokken 17.57, norsk tid. Alt ser ut til at Discovery en vellykket, siste jubelrunde i ettermiddag.

- Været er veldig, veldig godt i dag og perfekt for en landing. Vinden er svak og solen skinner, opplyser NASA.

Discovery er på vei hjem fra Den internasjonale romstasjonen ISS, hvor den blant annet har levert en menneskeliknende robot og en ny lagringsmodul.

SLIK BLIR FERDEN: Etter å ha fyrt opp motorene for å gå ut av omløpsbane, passerer Discovery sydspissen av Australia og får første kjenning med atmosfæren over Stillehavet. Deretter vil den gjennomføre en serie S-formede manøvere før den flyr inn til Kennedy Space Center i Florida via en sørøstlig rute over Mellom-Amerika. Foto: NASA TV
SLIK BLIR FERDEN: Etter å ha fyrt opp motorene for å gå ut av omløpsbane, passerer Discovery sydspissen av Australia og får første kjenning med atmosfæren over Stillehavet. Deretter vil den gjennomføre en serie S-formede manøvere før den flyr inn til Kennedy Space Center i Florida via en sørøstlig rute over Mellom-Amerika. Foto: NASA TV Vis mer

Etter dagens landing gjenstår det maksimalt to oppskytinger før romferjeprogrammet avsluttes for godt.

Etter at romferjeprogrammet er avsluttet må amerikanske astronauter belage seg på mange, mange år med haik om bord russernes meget vellykkede Sojuz-fartøy når de skal til ISS.

Planen er at private tilbydere etterhvert skal ta seg av «taxioppdrag» til romstasjonen, mens NASA konsentrerer seg på å utvikle neste generasjons romfartøy for å bringe mennesker ut til Mars og videre i solsystemet.

NULLS STORMER: Værradar for området rundt Kennedy Space Center viser strålende vær i det ellers så tordenutsatte området. Grafikk: wunderground.com
NULLS STORMER: Værradar for området rundt Kennedy Space Center viser strålende vær i det ellers så tordenutsatte området. Grafikk: wunderground.com Vis mer