Dette får ikke kongeparet se

REVDA (Dagbladet): Et besøk i byen Revda på Kola-halvøya er et møte med apatien og håpløsheten. Dette er det Russland kong Harald og dronning Sonja ikke får se under sitt ukelange, historiske statsbesøk som innledes i Moskva i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

14 000 mennesker bor i Revda. Byen har ei gruve. Produksjonen har sunket til et minimum, våpenindustrien har ikke de samme behov som før.

Arbeidere sies opp. Over halvparten av innbyggerne i Revda går nå uten arbeid. Ingen ungdommer mottar fast lønn. Et helt samfunn er i oppløsning, og ingen bryr seg.
- Staten har glemt oss. Det er fryktelig å bli behandlet slik. Vi er ikke verdt noe som helst. Før kunne vi reise på ferie, vi har besøkt både Ungarn og Bulgaria. Nå er det sju år siden vi var noe sted, forteller Sergej og Ljudmila Smirnov.

De er heldige som har kjøkkenhage. I huset er golvene i de trange rommene dekket av kasser med settepoteter.

Russisk gjestfrihet

- Vi lever av det vi dyrker sjøl og kan fiske.

Vi har ikke råd til å handle, sier de.

Tross all elendighet har hun og mannen Sergej beholdt sin russiske gjestfrihet, og insisterer på å servere øl, en kald fisk til hver samt stekte poteter.

Flere familer har sendt barna til institusjoner fordi de ikke klarer å brødfø dem sjøl. August i fjor var siste gang bedriften betalte ut lønn. Trygder uteblir i måneder. Mange tyr til alkohol.

- Kom om formiddagen, seinere på dagen er mange så fulle, ble vi fortalt før vi kjørte til byen 200 kilometer sør for Murmansk.

Fisketurer

Vindskeive trehus skriker etter hammer og spiker, ingen bryr seg om dunger med søppel rundt blokkene. Alle vi møter sier det samme: Vi vil bort.

Gruvearbeiderne Aleksandr Derbin og Aleksandr Bogatin kommer fra fisketur og er glade for god fangst som snart vil surre i steikepanna.

- Vi er redde for å miste jobben her. Det er umulig å finne nytt arbeid, sier de. På spørsmål om de vil flytte, svarer de:

- Selvsagt, men hvor?

Besøker atomanlegg

Når kong Harald fredag kommer til Murmansk står et besøk ved renseanlegget for flytende radioaktivt avfall på programmet.
En avtale om atomsikkerhetssamarbeide mellom Norge og Russland skal undertegnes under kongeparets historiske statsbesøk. Utkastet til atomsikkerhetsavtalen ble godkjent i Statsråd for halvannen uke siden, og den endelige avtalen skal undertegnes av utenriksminister Knut Vollebæk. Foruten atomrenseanlegget blir kongen vist rundt ombord i en av de atomdrevne isbryterne.