Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette får mottaksbeboere i lommepenger. - Har ikke råd til lege og trekker ut tenner på hverandre

Regjeringen svarer at lommepengene er kuttet fordi tidligere summer var for attraktive og tiltrakk seg asylsøkere.

PÅ HANDLETUR: Det ble utfordrende og uvant for mottaksleder Tore Vaagen å dra på handletur med 75 kroner. Han brukte 100 prosent på mat, og likevel strakk ikke budsjettet akkurat til noen sunn diett. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet
PÅ HANDLETUR: Det ble utfordrende og uvant for mottaksleder Tore Vaagen å dra på handletur med 75 kroner. Han brukte 100 prosent på mat, og likevel strakk ikke budsjettet akkurat til noen sunn diett. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et Facebook-innlegg med innledningen «DAGENS FRYKTELIGSTE:», skriver reklamemann Ingebrigt Steen Jensen om en telefonsamtale med mottaksleder i Sunndal kommune, Tore Vaagen.

Samtalen dreide seg om lommepenger beboere i statlige mottak får utdelt: 75 kroner dagen. Det skal dekke alt for enslige beboere. Mat, lege- og tannlegebesøk, transport og alt man ellers må bruke penger på i hverdagen.

- Jeg tenkte at 75 kroner i lommepenger, når alt annet er orden, går vel an. Men når de 75 kronene skal dekke alt, mat til frokost, lunsj og middag og i tillegg det vi må ha penger til ellers, så trodde jeg ikke det var sant, sier Steen Jensen til Dagbladet, som har fått massiv respons på innlegget. 3000 delinger og 6000 «likes» i skrivende stund.

Steen Jensen refererer til kommentarfeltet, som er et av de bedre han har sett.

- Folk nekter å tro at det er sånn! Det er flere som har lyst til å bidra med penger til mottaket, sier Steen Jensen, som ikke vet om dette er lov.

- Dramatisk Mottaksleder Vaagen, som også er styreleder i DROF (Driftsoperatørforum), en interesseorganisasjon for driftsoperatører i statlige mottak, forteller om dramatiske hendelser.

Beboere har trukket ut tennene på hverandre fordi de ikke har råd til tannlege. Andre har ikke råd til å betale egenandelen hos lege. Han forteller også at folk må kutte ut middagen i et par dager for å nettopp få råd til å oppsøke helsetjenester.

- Situasjonen er dramatisk. Folk har veldig dårlig råd når de bor i mottak, og vi har uttrykt bekymring knyttet til dette, og konsekvensene det kan føre med seg, sier Vaagen til Dagbladet.

- Men det mest alvorlige er at det vil bli dyrere for det norske samfunnet på sikt, ved at man reduserer kvaliteten på innholdet i hverdagen til beboerne. Det reduserer kostnadene nå, men disse kostnadene vil bostedskommunene måtte ta igjen i form av økte kostnader i forbindelse med integrering, sier mottakslederen, som møter Dagbladet i Oslo for å dra på handletur. Budsjettet: 75 kroner.

26 prosent nedgang Nordmenn bruker gjennomsnittlig drøyt 10 prosent av inntekten sin på mat. Dette tallet har sunket drastisk siden midten av 70-tallet, da man brukte rundt en fjerdedel av inntekten på mat.

NEDGANG PÅ 26 PROSENT: Beboere i mottak har fått mindre å rutte med siden statsbudsjettet for 2015. Fra 2011 har beboere opplevd en nedgang i kroneverdi på 26 prosent i lommepengene de får utdelt. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
NEDGANG PÅ 26 PROSENT: Beboere i mottak har fått mindre å rutte med siden statsbudsjettet for 2015. Fra 2011 har beboere opplevd en nedgang i kroneverdi på 26 prosent i lommepengene de får utdelt. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

I 2011 fikk enslige beboere 3 158 kroner i måneden, litt over 100 kroner om dagen. 2012 fikk de 3 220 kroner, og samme i 2013. I 2014 økte beløpet til 3260 kroner, 105 kroner om dagen. Fra 2014 til 2015, sank utdelingen til 95 kroner dagen.

Nå i år får beboere utdelt 2 340 månedlig, eller om lag 75 kroner dagen.

100 prosent I handletur-eksperimentet brukte Vaagen 100 prosent av «lommepengene» på mat. Oppgaven ble likevel utfordrende.

- Hva skal vi kjøpe da? Blir vel brød og ris? sier Vaagen, mens han vandrer mellom hyllene med handlekurv i hånda.

Det ble ikke ris, ettersom porsjonspakker er «dyre», og de større posene også blir for mye for et dagsbudsjett. Vaagen napper først med seg et «prisklasse 1 brød (billigste klassen)», til 21 kroner. Som pålegg var kokt skinke for dyrt, så det ble servelat. Til lunsj plukker han ut tomatsuppe fra Toro og til middag ble det pasta med et billig glass tomatsaus. 100 prosent av budsjettet rakk akkurat.

Selv om brød og pålegg nok vil vare mer enn én dag, mener Vaagen at det er uholdbare forhold.

Årsak: asyltilstrømningen UDI skriver til Dagbladet i en e-post at de skal gi et svar på hvorfor summen på lommepengene er som de er. Men når det gjelder den praktiske oppfølgningen av personer med tuberkulose, henviser de til UDI og helsesektoren.

- Hovedformålet med mottakssystemet er å sørge for at asylsøkeres basisbehov som kost og losji, er dekket. Asylsøkere som selv ikke har tilstrekkelige midler til livsopphold har mulighet til å få støtte til dette, skriver Andreas Skjøld-Lorange, kommunikasjonsrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet.

Dagbladet sendte departementet konkrete spørsmål om ratene og forholdene mottakslederen beskriver, disse besvarte ikke departementet. De svarte generelt at:

- I lys av den kraftige økningen i asylankomstene i høst, mente regjeringen det var nødvendig å vurdere ytterligere tiltak for å stramme inn på asylpraksis og ytelser på området. Regjeringen mener at ordningene for, og nivået på, ytelser til asylsøkere skal være avstemt med tilsvarende ytelser i andre land det er naturlig å sammenlikne Norge med, da ulike ordninger kan påvirke asyltilstrømningen, skriver Skjøld-Lorange.

- DRAMATISKE FORHOLD: Tore Vaagen dro på handletur med 75 kroner. 100 prosent ble brukt på mat. Vaagen forteller om dramatiske forhold på mottak, hvor beboere ikke har råd til helsetjenester. Foto: Ådne Husby Sandnes
- DRAMATISKE FORHOLD: Tore Vaagen dro på handletur med 75 kroner. 100 prosent ble brukt på mat. Vaagen forteller om dramatiske forhold på mottak, hvor beboere ikke har råd til helsetjenester. Foto: Ådne Husby Sandnes Vis mer

Vaagen har fått se svaret til departementet, og mener det er selvmotsigende.

- De skriver at beløpet skal dekke kost, men beløpet skal jo dekke mer. Det er meninga at det skal dekke klær, helseutgifter, medisiner og alt annet man trenger utenom hus og strøm, sier Vaagen.

75 KRONER: Dersom beboere i asylmottak bruker 100 prosent av inntekta på mat, kan de få råd til dette. Nordmenn bruker i gjennomsnitt til sammenlikning 10 prosent av inntekta på mat. Foto: Ådne Husby Sandnes
75 KRONER: Dersom beboere i asylmottak bruker 100 prosent av inntekta på mat, kan de få råd til dette. Nordmenn bruker i gjennomsnitt til sammenlikning 10 prosent av inntekta på mat. Foto: Ådne Husby Sandnes Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!