Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette får Nord-Korea til å se rødt

Nord-Korea ber om unnskyldning fra Sør-Korea etter at demonstranter brente bilde av Kim Jong-un.

DEMONSTRERER: Sørkoreanske demonstranter protesterer mot hjemlandets myke linje overfor naboen i nord. Foto: NTB scanpix
DEMONSTRERER: Sørkoreanske demonstranter protesterer mot hjemlandets myke linje overfor naboen i nord. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Også et bilde av Nord-Koreas flagg og et kart av Korea-halvøya ble påtent av konservative demonstranter i Seoul mandag.

Handlingen har fått Nord-Korea til å reagere.

ÅPNER ILD: Her løper den nordkoreanske soldaten for livet fra sine egne kolleger på vei til Sør-Korea. FN sier at Nord-Korea bryter våpenhvilen under denne hendelsen. Video: Ap via FN/ NTB Scanpix Vis mer

I en uttalelse via det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA ber Nord-Koreas komité for gjenforening mellom nord og sør om at Sør-Korea kommer med en beklagelse, skriver The Telegraph.

«Riff-raffs»

- De er en gruppe avskyelige gangstere i menneskelig form, heter det i uttalelsen.

Protestene kom dagen etter at en delegasjon fra Nord-Korea var på besøk i Seoul i forbindelse med forberedelsene til OL - eller «fredslekene» som det også har blitt kalt. Ifølge AP var 150 til 200 demonstranter til stede foran Seouls sentralbanestasjon.

I uttalelsen sier komiteen at demonstrantene har utført en «utilgivelig forbrytelse» og kalte dem konservative «riff-raffs» (folk av en lavere sosial klasse journ.anm.).

Demonstrantene protesterte mot Sør-Koreas mykere linje overfor Nord-Korea. Ifølge The Telegraph består demonstrantene av høyreorienterte personer. Kritikerne setter blant annet spørsmålstegn ved dialogen mellom landene og om det skaper reelle framskritt i fredsprosessen.

PÅ BESØK: Den nordkoreanske popstjernen Hyon Song-wol ledet en delegasjon til Sør-Korea, som en del av forberedelsene til OL i Sør-Korea. FOTO: AFP/ NTB Scanpix
PÅ BESØK: Den nordkoreanske popstjernen Hyon Song-wol ledet en delegasjon til Sør-Korea, som en del av forberedelsene til OL i Sør-Korea. FOTO: AFP/ NTB Scanpix Vis mer

- Kast søpla

Nord-Korea krever nå at Sør-Korea rydder opp og sier at Seoul «kan kaste søppelet over grensa slik at de slipper den stinkende lukta» og komme med en «unnskyldning overfor nasjonen». Nord-Korea mener også protestene var et bevisst forsøk på å gjøre OL til et «teater for en eskalerende konfrontasjon».

Nord-Korea sparer ikke på kruttet når de kritiserer demonstrantene, og Sør-Korea svarer med at alle verdens land er velkommen til å delta i OL.

- Folk må jobbe sammen. La oss ønske de verdige gjestene velkomne, sier Park Soo-Hyun, talsmann for Sør-Koreas president Moon Jae-in som svar på demonstrasjonene og Nord-Koreas reaksjon, skriver The Telegraph.

Grunn til skepsis

Andreas Bøje Forsby, forsker ved internasjonal sikkerhet ved Dansk Institutt for Internasjonale Studier (DIIS), sier til det danske nyhetsbyrået Ritzau at sørkoreanere har grunn til å være skeptiske.

- Under OL er det en reell risiko for at Nord-Korea vil forsøke å avspore eller skremme, sier han og fortsetter:

- En av grunnene til at Sør-Korea har gått langt i å involvere Nord-Korea, er at trusselen fra nordkoreanerne skulle dempes.

Bøje Forsby sier at han tror ikke grunnleggende dynamikk vil endre seg - selv med samarbeid under lekene som starter 9. februar.

- Det kan være at Nord-Korea soler seg i glansen under arrangementet i en måneds tid, før de uka etterpå utfører en ny missiltest, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!