Capitol-skytinga

Dette får skylda: - Giftig situasjon

Det er ikke bare president Donald Trump som får skylda for det dødelige angrepet i Capitol Hill. Flere har bidratt til å skape en giftig og amper politisk atmosfære, ifølge USA-ekspert.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

30. desember skrev president Donald Trump følgende på Twitter:

«6. JANUAR, SEES I DC!».

Det tolket USA-ekspert Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), som at noe skulle skje.

«Det bygger seg opp til at 6. januar kan bli en ytterst farlig dag i DC», skrev Melby på Twitter samme dag.

Det viste seg å stemme.

Også før Kongressen formelt skulle godkjenne det endelige valgresultatet onsdag, oppfordret Trump følgerne sine til å møte opp utenfor kongressbygningen for å vise motstand mot det han i lang tid har omtalt som et «stjålet valg».

Det resulterte i et dødelig opprør, da demonstranter tok seg inn i Capitol Hill. Fire personer er døde, blant dem Ashli Babbitt, og 52 er pågrepet. 14 politifolk ble skadd, tre av dem alvorlig.

- Min frykt ble verifisert og det er trist å slå fast. Det er sjokkerende å se at man går løs på demokratiet på denne måten, men det bør ikke overraske noen. Når man ser hvordan han forut for dette stadig drev å økte temperaturen på hva de skulle oppnå og koblet det til et stjålet valg, sier Melby til Dagbladet.

- Blod på hendene

Han mener presidenten nærmest ga en marsjordre til demonstrantene.

- Om ikke direkte, var det langt på vei det de ble oppfordret til. Dette lå i luften hele tiden.

Angrepet på Kongressen fordømmes på det sterkeste. Samtidig støttet flere republikanere demonstrantene. Den amerikanske senatoren Josh Hawley fra Missouri og Texas-senator Ted Cruz er blant dem som nå blir beskyldt for å dele skylda med president Trump.

GRUSOMT: Donald Trump maner sine tilhengere til å demonstrere ved Capitol Hill. Video: AP Vis mer

President Barack Obamas tidligere valgkampleder, David Plouffe, er blant dem som går hardt ut mot Hawley og Cruz. På Twitter skriver han at de vil bli husket «for å lede og initiere innenlandske terrorister». Både Hawley og Cruz har i ettertid fordømt angrepet.

- Har disse blod på hendene?

- Ja, de har blod på hendene, sier Melby.

- Trump er hovedansvarlig, men seriøse ledere i Kongressen, som kjøper hans spesielle virkelighetsoppfatning, må dele en del av ansvaret. Det er ganske utrolig at de ikke har forstått alvoret. Dette er ikke dumme, uvitende mennesker, men godt utdannede og oppegående politikere. Å lage et politisk stunt for å fremme sin egen politiske karriere, og på den måten gå løs på grunnleggende demokratiske prinsipper … Det er ubegripelig.

Melby reagerer sterkt på at flere støttet en slik demonstrasjon.

- Alle disse har bidratt til å skape en giftig og amper politisk atmosfære.

BARE STARTEN: - Jeg er sjokkert og forskrekket, sier «Tiger King»-stjerna Rick Kirkham tl Dagbladet. Video: Øystein Sæthre Vis mer

- En skam

LA Times' kommentator Doyle McManus skrev få timer før hendelsen i Kongressen at Cruz og Hawley nå har avslørt at de er villige til å være autokrater.

Anders Romarheim, leder for Senter for internasjonal sikkerhet ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høyskole (FHS), vil ikke stille seg bak uttrykket «blod på hendene» om senatorene Cruz og Hawley.

Likevel mener han de slett ikke er uten skyld i det som har utspilt seg i Kongressen.

- Jeg vil ikke bruke uttrykket «blod på hendene», men at fraksjonen rundt Ted Cruz har vært med på å bidra til en rask sanntidsforvitring av det amerikanske demokratiet, er jeg helt komfortabel med å si, sier Romarheim til Dagbladet.

- De har gitt politisk dekning for rene konspirasjonsteorier om et fikset valgresultat. De har gitt politisk legitimitet til kontrafaktuelle konspirasjonsteorier om vidstrakt valgjuks som er rettslig prøvd og forkasta. Det er en skam, fortsetter han.

Splittet land

Svein Melby understreker at konflikten ligger langt tilbake, og viser til at USA har vært et splittet land i tiår.

- Det har bygd seg opp sterke motsetninger mellom to ulike grupper i det amerikanske samfunnet. Det er bakteppet, og startet ikke med Trump. Men han har bevisst spilt på motsetningene og gjort veldig mye for å øke denne temperaturen.

Det var nettopp splittelsen i det amerikanske samfunnet som Trump spilte på da han vant valget i 2016. De siste fire åra har han fortsatt å snakke om «oss og dem». Melby forklarer at den avtroppende presidenten på denne måten har bygd konflikten opp.

- Så kommer valget, som han taper, og etterspillet der man beskriver valget som juks, fanteri og korrupt. Dette er konspirasjonsteorier som Trump og støttespillerne hans har fortalt i mange uker. Det begynte allerede før valget. Dermed blir de som har tapt valget enda mer forbannet over situasjonen.

Samtidig understreker Melby at dette ikke ville skjedd om motsetningene ikke allerede var så store.

- Hadde ikke de motsetningene vært der, hadde han aldri kommet til makten. Han har utnyttet dette og spilt på dette. Han har skapt en så giftig situasjon at det som skjedde var en logisk konklusjon av det han har holdt på med.

SJOKKERT: Partileder for Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre er sjokkert over opprøret i kongressen. Video: Jeanette Nyhammer Vik / Dagbladet Vis mer

Bidens hovedoppgave

Påtroppende president Joe Biden har gjentatte ganger uttalt at hans intensjon er å samle landet, og være en leder for amerikanere og ikke demokrater og republikanere.

- Jeg tror det som skjedde i går, på en dramatisk måte viser hvor splittet USA er. Å gjøre noe med denne splittelsen blir en hovedoppgave for Biden. Skal det være noe håp om å få gjort noe med dette, må han gå løs på det grunnleggende - de store økonomiske forskjellene, sier Melby.

- Han må angripe forskjellene i det amerikanske samfunnet og hjelpe de som har rykket ned. Det er han pinlig klar over. Hvis ikke han gjør noe effektivt, vil dette bli en polarisering mellom partiene og landet vil opptre dysfunksjonelt. Man ser hvor kort de har kommet i kampen mot coronaviruset. Det er en feilslått stat som ikke fungerer. De har et beslutningsproblem og ingen felles nasjonal politikk.

Det er denne kompromissbyggingen som Biden må få reetablert, mener Melby.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer