- Dette fengselet er bare en «renere versjon av helvete»

Terrorister, gjengledere og USAs farligste kriminelle lever i total isolasjon i celler skåret ut av betong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): ADX Florence-fengselet i Colorado i USA er et av verdens sikreste fengsler. Det er også blant de verste stedene man kan befinne seg her nede på jorden, ifølge innsatte, pårørende og tidligere ansatte. Nettstedet Mother Jones kåret nylig fengselet til USAs verste.

- ADX er en renere versjon av helvete, uttalte Robert Hood til 60 minutes i 2009. Hood bør vite hva han snakker om, han er tidligere sjef i fengselet.

I total isolasjon Blant de 450 innsatte i ADX finner man USAs verste fiender, blant dem Zacarias Moussaoui, en av hjernene bak 11. september-angrepene, Terry Nichols, som var med å planlegge Oklahoma-bomben (hovedmannen Timothy McVeigh var innsatt ved ADX før dødsstraffen ble utført) og en rekke gjengledere man frykter skal klare å rømme fra vanlige fengsler.

ADX er et såkalt «supermax security»-fengsel og flere av fangene har tidligere forsøkt å rømme fra fengsler med lavere sikkerhet. Fangene holdes totalt adskilt fra hverandre, den eneste menneskekontakten de har er med fangevokterne, og ofte er det også svært begrenset.

Fengselscellene er støpt i betong og «luftegården» er et bur tilknyttet selve cellen fangene får tilgang til en kort periode hver dag. Hvis de i det hele tatt får det.

Fengselscellene inneholder en seng i betong, et toalett, dusj, som er på timer slik at ikke cellen oversvømmes, en stol og et bord som begge er utført i betong, samt et gitter de ansatte kan stå sikkert bak. Tv-en på rommet er i svart-hvitt og sender kun «oppbyggelige» programmer.

- Mentalt syke innsatte De føderale fengselsmyndighetene har flere ganger blitt saksøkt på grunn av behandlingen de innsatte i ADX har vært utsatt for, beskrevet som «grusomme og uvanlige straffemetoder», og i fjor sommer ble fengselsvesenet gjenstand for et massesøksmål (pdf). Spesielt er det behandlingen av mentalt syke innsatte som vektlegges i søksmålet. Det påpekes at mentalt syke innsatte både er en fare for seg selv og de ansatte når de utsettes for den ekstreme isolasjonen.

- Saksøkerne er fem alvorlig mentalt syke menn som sitter inne på ADX, i tillegg til ytterligere seks «berørte personer». Mange av disse mennene er ikke i stand til selv å ivareta sine helt grunnleggende behov eller i det hele tatt å være sammen med andre mennesker, heter det i søksmålet

CELLA: I slike celler lever de innsatte i år etter år, uten annen menneskelig kontakt enn det de får fra fangevokterne som befinner seg på den andre siden av gitteret. Grafikk: Wikipedia
CELLA: I slike celler lever de innsatte i år etter år, uten annen menneskelig kontakt enn det de får fra fangevokterne som befinner seg på den andre siden av gitteret. Grafikk: Wikipedia Vis mer

- De innsatte gråter, skriker og slår mot veggene i cellene sine. Noen lemlester kroppen sin med glassbiter, kyllingbein, skrivesaker eller hva de får tak i. Mange svelger barberblader, neglsakser, deler av radioer eller tv-er, knust glass eller andre farlige objekter. Andre fører samtaler med seg selv og stemmene de hører i hodet, uforstående til faren de representerer for seg selv eller andre. Andre igjen kaster avføring rundt på cella og på de ansatte. Selvmordsforsøk er vanlig, mange har lykkes, heter det videre i søksmålet.

Utstrakt selvskading Ikke alle de innsatte er al-Qaida-terrorister eller gjengledere som aldri skal slippe ut igjen. Søksmålet nevner den innsatte Jack Powers, som er dømt for bankran. Han endte i ADX for elleve år siden etter at han lykkes med å rømme fra et annet fengsel.

Powers hadde ingen historie med psykiske problemer før han kom til ADX. Nå har han flere selvmordsforsøk bak seg, han har skåret av en av sine egne testikler, bitt av en av sine egne fingrer og amputert en annen, skåret av øreflippene sine og akillesscenen. Ifølge søksmålet behandlet ADX-ansatte disse tilfellene av selvskading som brudd på de disiplinære reglene i fengselet.

Ifølge Mother Jones ble det i fjor sommer for første gang holdt en høring i kongressen om praksisen med at innsatte holdes i total isolasjon fra hverandre. I februar lovet de føderale fengselsmyndighetene å se på forholdene i ADX og praksisen med å holde fanger i total isolasjon.

SELVSKADING: Jack Powers ble flyttet til ADX for elleve år siden etter at han klarte å rømme fra et fengsel med lavere sikkerhet. Advokaten hans mener det er åpenbart at han har alvorlige psykiske lidelser etter at han har drevet utstrakt selvskading gjennom flere år. Bildet er fra søksmålet som er rettet mot de føderale fengselsmyndighetene.
SELVSKADING: Jack Powers ble flyttet til ADX for elleve år siden etter at han klarte å rømme fra et fengsel med lavere sikkerhet. Advokaten hans mener det er åpenbart at han har alvorlige psykiske lidelser etter at han har drevet utstrakt selvskading gjennom flere år. Bildet er fra søksmålet som er rettet mot de føderale fengselsmyndighetene. Vis mer