Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette fengselet har alt - men ikke fanger

Kina viser frem sitt luksusfengsel.

Fengles: Dette fengslet har plass til over tusen fanger. Det inneholder blant annet treningsrom, apotek og et sykehus med røntgen-maskin og laboratorium Foto: EPA/DIEGO AZUBEL / SCANPIX
Fengles: Dette fengslet har plass til over tusen fanger. Det inneholder blant annet treningsrom, apotek og et sykehus med røntgen-maskin og laboratorium Foto: EPA/DIEGO AZUBEL / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et ønske om å vise at de jobber hardt for å forbedre menneskerettighetene i landet, ba Kinesiske myndigheter utenlandske journalister på omvisning i et fengsel i utkanten av Beijing.

Fengselet, som har plass til over tusen fanger, manglet derimot en vesentlig del.

Det viste seg nemlig at fengselet, som også kan pleie 200 personer i fengselets private sykehus, ikke hadde fanger.

Oppgradering: 
For å unngå tortur har alle avhørsom fått sikkerhetskameraer.   EPA/DIEGO AZUBEL / SCANPIX
Oppgradering: For å unngå tortur har alle avhørsom fått sikkerhetskameraer. EPA/DIEGO AZUBEL / SCANPIX Vis mer

- Det er bra at vi får vist fram fengselet slik at det internasjonale samfunnet kan se den faktiske situasjonen her i Kina, når det kommer til offentlig sikkerhet, tilsyn og politi, sier fengselsdirektøren Zhao Chunguang, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nyhetsbyrået skriver at fengselet er utstyrt med treningsrom, apotek og et sykehus med røntgen-maskin og laboratorium for å blant annet ta blodprøver.

Men utsiden av fengselet så ganske tradisjonelt ut for å være et fengsel i Kina. Betongvegger, piggtråd og høye vakttårn. Men på innsiden av fengselet var det pent og malt med lyse farger som reporteren assosierer med en typisk barnehage.

Eget sykehus: Fangene får tilgang til et eget sykehus i fengslet. Foto: EPA/DIEGO AZUBEL / Scanpix
Eget sykehus: Fangene får tilgang til et eget sykehus i fengslet. Foto: EPA/DIEGO AZUBEL / Scanpix Vis mer

Journalister ble imidlertid advart mot å ta bilder av fanger, hvis det skulle dukke opp noen. Men ingen befant seg i sykehuset eller i de lyse og fargerike cellene som var møblert med fire senger og et separat baderom i frostet glass. Ei heller på treningsrommet.

Omvisningen i fengslet ble organisert av statlige mediareportere og skal være en innsats for å fremme kommunistpartiet i Kina. Det er stor forskjelll fra de trange institusjonene som er beskrevet i rettighetesrapporter som skildrer vold, utilstrekkelig  med mat, senger og medisinsk hjelp.

For å unngå tortur har alle avhørsom fått sikkerhetskameraer.

Lab: Hert kan blodprøver analyseres. Foto:  EPA/DIEGO AZUBEL / Scanpix
Lab: Hert kan blodprøver analyseres. Foto: EPA/DIEGO AZUBEL / Scanpix Vis mer

En annen oppgradering er at hver fange får sin egen seng, en endring fra tidligere praksis der det var på det meste fire fanger på en avlang madrass, forklarte en tjenestemann.

Det var også satt av egne rådgivningsrom med psykolog og egne områder hvor fangene kan møte familiemedlemmer og advokater.

Kina vil sette i verk en ny straffelov i 2013 som vil blant annet styrke visse rettigheter som at fangene får tilgang til advokater.

Utenfor: Fengslet har høye murer med piggtråd. Foto: EPA/DIEGO AZUBEL / Scanpix
Utenfor: Fengslet har høye murer med piggtråd. Foto: EPA/DIEGO AZUBEL / Scanpix Vis mer

Margaret Lewis er ekspert på det kinesiske lovverket ved Seton Hall University i USA og sier at mye av loven ser bra ut på papiret, men nøkkelen ligger i hvordan tiltakene vil bli gjennomført.

- Kina trenger ikke flere reformer på papiret. Det de trenger nå er robust håndheving av mistenkte og reformer som snakker de tiltaltes sak som allerede er i disse lovene, sier hun.

Lewis understreker også behovet for en uavhengig vaktbikkje for å overvåke fengslene. Mens "spesielle inspektører" er ment å begynne å gjennomføre tilfeldige besøk, har grupper uten rettigheter ikke hatt slik tilgang til nå.

Overvåking: Overvåkningskamera er innstallert for fangenes sikkerhet. Foto: EPA/DIEGO AZUBEL / Scanpix
Overvåking: Overvåkningskamera er innstallert for fangenes sikkerhet. Foto: EPA/DIEGO AZUBEL / Scanpix Vis mer