Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

17 millioner skal veie opp for HRS-støtte:

Dette fikk Abid Raja for å holde seg for nesa

Slik var budsjett-dealen som sukret pillen da Abid Raja og Venstre måtte svelge den sure HRS-kamelen.

STORTINGSSPILLET: Abid Raja er tilbake på kontoret sitt i presidentfløyen på Stortinget og forteller om avtalen han forhandlet fram under budsjettforhandlingene. Stortingsspillet var en gave til stortingsjubileet. Foto: Bjørn Langsem
STORTINGSSPILLET: Abid Raja er tilbake på kontoret sitt i presidentfløyen på Stortinget og forteller om avtalen han forhandlet fram under budsjettforhandlingene. Stortingsspillet var en gave til stortingsjubileet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke hemmelig at vi i Venstre er imot Human Right Service, sier Abid Raja.

Den frittalende Venstre-politikeren er i dag tilbake på jobb etter sykdommen. I går skværet han opp med partikollega og venstre-leder Trine Skei Grande. De to er enige om å legge krangel og konflikt bak seg.

Nå forteller han om «HRS-dealen», avtalen som sikret 16,9 millioner kroner til organisasjoner som Raja og Venstre støtter, for at de skulle akseptere at kuttet på 500 000 kroner i støtten til Human Right Service kompenseres.

Erna Solberg har bekreftet at støtten til HRS ble kuttet i inkluderingsminister Jan Tore Sanners departement, uten at dette var klarert med Frp. Frp ville ha det reversert, men Venstre sa nei.

- Vi skulle forhandle et budsjett på 1377 milliarder. 500 000 kroner blir i dette bare et rusk i maskineriet, men det er fortsatt et lite rusk, sier Raja.

Var ikke klarert

Avtalen mellom Høyre, Frp og Venstre ble forhandlet fram etter den famøse telefonsamtalen der Grande beskyldte Raja for å undergrave budsjettprosessen og være ute etter henne.

Raja vil ikke gå inn på om dette skjedde fordi Trine Skei Grande hadde kommet med innrømmelser om dette.

- Jeg har ikke lyst til å gå inn på dette. Også Trine er enig i at denne pakken ble veldig bra. På et tidspunkt inntok jeg på vegne av partiet en mer pragmatisk inngang, selv om jeg har en fullstendig aversjon mot det HRS står for. Vi kan ikke stanse en hel budsjettbehandling likevel. Når vi var så forsinket fra før, måtte vi bidra med å finne en løsning, sier han.

Løsningen ble en pakke på totalt 16,9 millioner kroner, med støtte til organisasjoner som Venstre og Abid Raja kunne like. (se faktaboks)

- Dette er viktige organisasjoner for meg, viktige organisasjoner for Venstre, sier han, og utdyper:

- Det var en gylden mulighet til å få en pakke slik at vi kan tilgodese de organisasjonene vi mener gjør et vesentlig arbeid. Det ble tunga på vektskålen på hva som gjør at jeg holder meg for nesa og lar rusket passere, sier han.

En enstemmig stortingsgruppe stilte seg bak avtalen, bekrefter han.

Dermed kunne de tre finanspolitikerne fra Høyre, Venstre og Frp gå i forhandlinger med KrF og sammen legge fram et forslag om å ta støtten tilbake.

IRRITERT: Her får Abid Raja nok. Reporter Halldor Hustadnes Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Varslet organisasjonene

At pengene kom som følge av en politisk hestehandel, gjorde Raja organisasjonene oppmerksomme på.

- Før enigheten hadde jeg informert alle organisasjonene om at de får penger, og at grunnen til at de får penger er at HRS-kuttet reverseres. Jeg måtte forsikre meg om at ingen av dem hadde motforestillinger mot å få penger fordi de var en del av en slik deal, sier han.

Ifølge Abid Raja var det ingen av dem som hadde det.

- Alle sa at HRS vil gjøre akkurat det samme neste år som i år. Men vi får i sum 17 millioner kroner mer, og det betyr at vi kan gjøre mer for å skape det rause tillitssamfunnet om Venstre ønsker, sier han.

- Nå endte det også med at HRS ikke fikk penger på statsbudsjettet, for KrF ville ikke være med på det. Men disse 16, 9 millionene består. Det kan man kanskje kalle godt forhandlet, mener Raja, som innrømmer at HRS likevel skal få støtten ved at det legges inn i saldert budsjett.

Fornøyd

- Alt i alt har jeg ingen dårlig samvittighet. Tvert om. Jeg sover veldig godt om natta. Jeg kan se meg selv i speilet og si at dette var veldig godt forhandlet.

- HRS fikk tilbake de 500 000 kronene. Samtidig fikk vi gjennom det som Venstre mener bidrar til et mer raust samfunn. Så skal vi bekjempe HRS på alle mulige andre måter, når de kommer ut i samfunnsdebatten, slik vi har gjort tidligere, men vi kommer til å glede oss over at de organisasjonene kan gjøre mye mer integreringsarbeid og annet arbeid.

Dagbladet har forelagt HRS kritikken av organisasjonen fra Venstre-politikeren.

- Mot faktaresistente nytter det ikke å komme med noe innvandringsrealisme, sier daglig leder Rita Karlsen i en kort kommentar.

PARTERAPI: Etter at Trine Skei Grande og Abid Raja skværet opp direkte på NRK torsdag kveld, har flere dratt sammenlikninger med NRK serien «Parterapi». Kommunikasjonsrådgiver Elizabeth Hartmann mener det hele virket som en forestilling som var innøvd på forhånd. Video: NRK, Twitter, Kristoffer Løkås/Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!