Skaper sterke reaksjoner:

Dette fikk både Trumps venner og fiender til å reagere

Måtte snu etter massive reaksjoner.

HALV STANG: I to dager flagget Det hvite hus på halv stang etter senatoren John McCains dødsfall. I dag heiste de flagget til topps igjen. Det får både republikanere og demokrater til å reagere. Foto: EPA / NTB Scanpix
HALV STANG: I to dager flagget Det hvite hus på halv stang etter senatoren John McCains dødsfall. I dag heiste de flagget til topps igjen. Det får både republikanere og demokrater til å reagere. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag døde den republikanske nestoren, tidligere presidentkandidaten og Arizona-senatoren John McCain, 81 år gammel, av en aggressiv form for hjernekreft.

De siste dagene har både politiske motstandere og allierte hyllet senatoren. Blant andre de tidligere presidentene Barack Obama og George W. Bush.

Mandag morgen lokal tid ble imidlertid flaggene ved Det hvite hus heist tilbake til topps, etter å bare ha vært senket på halv stang et par dager for å markere bortgangen. Det skapte reaksjoner.

Mandag ettermiddag lokal tid snudde imidlertid Det hvite hus, og firte igjen ned flagget. Bilder den politiske nettavisa The Hill har publisert, viser at flagget igjen står på halv stang.

Trump valgte dermed å gjøre helomvending.

- Til tross for at vi var uenige i fremgangsmåter og politikk, så respekterer jeg John McCains innsats for vårt land, og til hans ære har jeg signert en proklamasjon om at USAs flagg skal vaie på halv stang fram til dagen han skal bisettes, heter det i en kunngjøring fra presidenten mandag.

«Kvalmende»

Praksis ved Det hvite hus er å flagge på halv stang i to dager når kongressmedlemmer går bort, men presidenten har makt til å utvide perioden.

Ved tidligere dødsfall har perioden blitt forlenget til avdødes begravelse. Blant annet etter bortgangen til senatoren Edward M. Kennedy i 2009.

Da beordret daværende president Barack Obama at det skulle flagges på halv stang i fem dager. Ordren omfattet i tillegg til Det hvite hus, alle ambassader og militære baser over hele verden, som er vanlig kutyme ved slike dødsfall.

McCain gravlegges i Annapolis, Maryland søndag denne uka, og flaggene ved flere av de føderale bygningene var fortsatt på halv stang mandag morgen. Fagget ved Det hvite hus har ført til en bølge av kritikk mot presidenten.

Historiker Michael Beschloss omtalte heisingen av flaggene tidligere på dagen som «kvalmende» under en opptreden på nyhetskanalen MSNBC.

Samtidig skrev den konservative kommentatoren Bill Kristol på Twitter at «Det hvite hus framstår nå som en øy av bitterhet og vrede i et land som er forent i respekt og takknemlighet.».

På Twitter har flere reagert under emneknaggen #NoRespect.

Bittert forhold

Det er en kjent sak at Trump og McCain hadde en relasjon preget av bitterhet, som varte helt fram til McCains siste dager.

Etter at dødsfallet ble kjent, postet Trump en tweet der han uttrykte «sine dypeste kondolanser og respekt» til McCains familie, men nevnte ingenting om hans mangeårige tjeneste i forsvaret eller Senatet.

Søndag rapporterte The Washington Post om at Trump gikk imot rådgivernes anbefaling om å anerkjenne McCains innsats og kalle ham en «helt». Det hvite hus har ikke sendt ut noen formell uttalelse om McCains død, selv om flere amerikanske medier melder om at det ble laget et utkast, ifølge BBC.

Selv under senatorens sykdomsperiode fortsatte den bitre striden mellom de to. Nylig nektet presidenten å si McCains navn ved et offentlig arrangement der han signerte et lovforslag oppkalt etter senatoren og krigsveteranen.

I 2015 uttalte Trump også at McCain, som tjente mer enn fem år og opplevde langvarig tortur som krigsfange under Vietnamkrigen, ikke var en krigshelt.

McCain har selv snakket åpent om sine politiske uenigheter med Trump igjennom hans presidentskap, inkludert presidentens vennlige holdning overfor den russiske presidenten Vladimir Putin.

Mandag har Trump fremdeles ikke nevnt noe om McCain på Twitter, men har adressert en rekke andre saker.

Blant annet har han hyllet tidligere NFL-spiller Jim Brown, etter at han uttalte at han planlegger å støtte Trumps gjenvalg i 2020, og golfstjerne Tiger Woods, for å ikke komme med kritikk når en reporter stilte han ledende spørsmål om Trumps innvandringspolitikk på en turnering i helga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer