Liket i Smutthullet

Dette fingeravtrykket løste lik-mysteriet

Fant skjult spor i hanske.

FANT FINGERAVTRYKK: Dagbladet fikk bli med politiets krimteknikere Trond Høydal og Espen Berger under obduksjonen av det ukjente liket som ble funnet i Smutthullet i Barentshavet. Video: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TROMSØ/ODESSA (Dagbladet): Da politiet startet puslespillet for å løse likgåten fra Smutthullet, fikk de hjelp fra spor skjult i en hanske.

Dagbladet var med politiet inn på patologisk avdeling hos Universitetssykehuset i Tromsø da det avgjørende etterforskningskrittet skjedde.

Det var krimtekniker Espen Berger, rettsmedisiner Lars Uhlin Hansen og politioverbetjent Trond Høydal som fant sporet da de undersøkte liket.

Rester av en menneskehånd

Da Berger skyldte den røde og svarte arbeidshansken fra liket under rent vann kunne han kjenne at noe skjulte seg i hansken. Han klipte opp hansken, og inni hansken lå det resten av en menneskehånd.

Hånda var så skadet av forråtnelse at teknikerne var bekymret for at for mye press ville ødelegge den skjøre huden. Men ved å bruke en uortodoks metode klarte de å løse problemet.

Ved å fjerne huden fra fingeren og feste den på sin egen, var det mulig å legge nok press på den døde huden til å få et godt fingeravtrykk. Rettsmedsiner Hansen ble stående i noen minutter mens avtrykket stivnet på pekefingeren.

LØSNINGEN: Dette fingeravtrykket ble avgjørende i politiets arbeid. Avstøpningsmassen heter Mikrosil og stoffet kan minne om plastelina. Det trykkes mot fingeren for å få et avtrykk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
LØSNINGEN: Dette fingeravtrykket ble avgjørende i politiets arbeid. Avstøpningsmassen heter Mikrosil og stoffet kan minne om plastelina. Det trykkes mot fingeren for å få et avtrykk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

«Jeg tror dette ble veldig bra», sa Høydal til Dagbladet. Og det ble det.

Politiet bekrefter nå at dette fingeravtrykket ble avgjørende for å bekrefte identiteten til det ukjente liket.

- Ved hjelp av fingeravtrykket fikk vi en match, sier seksjonsleder for etterforskning hos Troms politidistrikt, Ståle Luther, til Dagbladet.

Lik i lasten

SISTE REIS: Mannskapet om bord på M/S Remøy fulgte den druknede sjømannen på sin siste seiltur til Båtsfjord. Foto: Gunnar Thorenfeldt / Dagbladet.
SISTE REIS: Mannskapet om bord på M/S Remøy fulgte den druknede sjømannen på sin siste seiltur til Båtsfjord. Foto: Gunnar Thorenfeldt / Dagbladet. Vis mer

4 april i år fikk reketråleren «Remøy» en uhyggelig overraskelse da mannskapet hentet opp trålen fra 240 meters dyp i Smutthullet i Barentshavet. Det så først ut som om en gammel oljehyre noen hadde kastet på havet, men ved nærmere ettersyn viste det seg at arbeidstøyet inneholdt et lik. Da lukten spredte seg på dekk, forsto de norske sjøfolka at den avdøde hadde ligget lenge under vann.

- Etterforskningen for våres del startet da liket kom inn til Tromsø og det ble gjennomført en obduksjon der våres kriminalteknikere var med. Vi lyktes da med å få DNA og fingeravtrykk fra liket, forteller Luther. Resultatene ble sent til Kripos for prosessering og en måned etter at liket ble funnet, fikk politiet frem i brukbar DNA-profil.

Møtte sjøfolk i Ukraina

Samtidig reiste Dagbladet til Odessa i Ukraina for å se om svaret lå hos sjøfolk som hadde reist i området da en sjømann forsvant rett i nærheten.

Dagbladet hadde da allerede avdekket at en mannlig fisker på mellom 27 og 28 år forsvant over bord fra snøkrabbeskipet 21. april 2016, bare 1,7 kilometer fra der mannen ble funnet 4. april i år.

En rekke sjøfolk Dagbladet snakket med kjente igjen klærne til det ukjente liket, og mener at dette er den savnede russiske sjømannen.

LIKMYSTERIET I SMUTTHULLET: Her peker sjøfolk ut hvem det mystiske liket er. Se Dagbladets unike reportasje fra jakten på identiteten til det ukjente liket fra Smutthullet. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Politiet har tidligere bekreftet at Dagbladets opplysninger er en del av etterforskningen.

Politiet vil ikke bekrefte at hvem sjømannen er før de pårørende er varslet, men de bekrefter at det er snakk om en utenlandsk statsborger.

- Både fingeravtrykk og DNA-profilen gikk ut til søk i nasjonale og internasjonaler registre, sier Luther til Dagbladet. Samtidig jobbet ID-jegerne i politiet med flere hypoteser om hvem liket i Smutthullet kunne være. Det ble gjennomført søk i mannskapslister og mannskap på båter som hadde vært inn og ut av Norge for å få fram persondata på mulige personer.

Kripos og Interpol har bistått

- På en av båtene så vi at en person hadde kommet inn i landet og som ikke hadde reist ut, sier Ståle Luther. Navnet samsvarte med tekniske funn under obduksjonen og politiet kunne snevre inn søket.

FANT SVARET: Ståle Luther seksjonsleder for etterforskning hos Troms politidistrikt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FANT SVARET: Ståle Luther seksjonsleder for etterforskning hos Troms politidistrikt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det ble gjort søk på en navngitt person i utlandet og ved hjelp av fingeravtrykket fikk vi en match, sier Ståle Luther.

Både Kripos og Interpol har bistått politiet i Troms i jakten på identitet til liket i Smutthullet. Politiet vil ennå ikke si noen om hvem personen er eller hvilket land han kommer fra. Ståle Luther mener krimteknikerne og etterforskerne i Tromsø har gjort en utmerket jobb med å identifisere liket så raskt, men mener at politiet også kan ha vært heldige.

- Vi hadde litt tur med tanke på at den person vi søkte opp mot hadde registrert fingeravtrykk i landet han kommer fra, sier Luther.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer