RASENDE: Hanna Aase er rasende etter å ha vært på sykehuset i Kristiansand. Foto: Privat
RASENDE: Hanna Aase er rasende etter å ha vært på sykehuset i Kristiansand. Foto: Privat Vis mer

- Dette finner jeg meg ikke i

Hanna Aase forteller at hun ble bedt om å ta av munnbindet og forlate sykehuset i Kristiansand onsdag. Sykehuset opplyser at det er slik reglene er.

Publisert

Onsdag var Hanna Aase på akuttavdelingen ved sykehuset i Kristiansand med sin 94 år gamle bestemor. Sykehusets regler om munnbind og pårørende gjør henne rasende.

Aase forteller at hun hadde på seg munnbind da hun ankom sykehuset onsdag formiddag. Dette av hensyn til bestemora si.

- Mitt nærmeste familiemedlem er min 94 år gamle bestemor, og i denne situasjonen er den viktigste oppgaven for meg å holde henne i live. Jeg er nok derfor mer forsiktig enn folk flest, sier Aase til Dagbladet.

INSTRUKSJONSVIDEO: Da presidenten i Sør-Afrika, Cyril Ramaphosa skulle instruere befolkning i å ta på munnbind gikk det slik. Video: KameraOne. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Rasende

Hun sier at hun på sykehuset ble bedt om å ta av munnbindet.

- På akuttavdelingen ble vi tatt imot av en sykepleier som ba meg om å ta av munnbindet. Jeg ble fortalt at munnbindet kunne skremme andre. Deretter ble bestemor fraktet videre av to sykepleiere og en lege uten munnbind.

Hendelsen gjør henne rasende.

- Jeg fikk sjokk og ble provosert ettersom det egentlig bør være dem som går med munnbind. Hva i all verden er det som foregår på norske sykehus, som tar imot en pasient som vil dø hvis hun får Covid-19, uten munnbind, sier Aase og fortsetter tiraden:

- Vi kan ikke ha det slik at helsevesenet ber oss om å ikke gå med munnbind fordi det er skremmende. Viruset er skremmende. Dette finner jeg meg ikke i.

- Bedt om å gå

I tillegg forteller Aase at hun etter hvert ble bedt om å forlate akuttavdelingen og sin 94 år gamle bestemor.

- Etter at jeg hadde fjernet munnbindet kom en av sykepleierne til meg og sa at jeg måtte forlate avdelingen fordi pårørende ikke har lov til å være der.

Seksjonsoverlege for akuttmottaket ved sykehuset i Kristiansand, Benedicte Severinsen, sier til Dagbladet at hun ikke er kjent med den spesifikke saken, men opplyser at reglene er slik Aase beskriver det.

- På generelt grunnlag kan jeg si at vi for tiden ikke har åpent for pårørende i akuttmottaket utenom pårørende til barn, spesielt sårbare grupper og kritisk syke. Utover det må man vente og avtale eventuelle besøk med sykehusavdelingen, etter pasienten er kommet dit, sier Severinsen til Dagbladet.

16. MARS: Etter at det siste midlertidige sykehuset for coronapasienter ble stengt, feiret medarbeiderne der med å kaste munnbindet. Video: Newsflare Vis mer

Munnbind-regel

Videre sier hun at det som hovedregel ikke brukes munnbind på avdelingen. Severinsen har også blitt konfrontert med påstanden om at Aase skal ha blitt fortalt at munnbind kan virke skremmende, og kan ikke utelukke at det stemmer.

- Vi bruker ikke munnbind i kontakt med personer som ikke har mistenkt smittsom sykdom som smitter via luftveier, dette inkluderer Covid-19. Det er bare ved mistanke om sykdom som smitter via luftveier at pasienter, og eventuelt pårørende, blir påsatt munnbind, sier Severinsen og legger til:

- Det kan være grunnen til at man i denne situasjonen kan ha bedt henne om å ta av seg munnbindet.

MOSKVA: Da denne spøkefuglen med munnbind simulerte et anfall på metroen i Moskva ble folk livredde. Video: AP / @kara.prank. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Vil ha dialog

Folkehelseinstituttet reviderer sine råd om munnbind kontinuerlig, og i sin siste vurdering konkluderer de med at de ikke vil anbefale allmenn bruk i Norge i den nåværende smittesituasjonen.

- Ut fra dagens situasjon anser Folkehelseinstituttet at det ikke er faglig grunnlag for å anbefale generell bruk av munnbind eller ikke-medisinske ansiktsmasker i befolkningen, sier Severinsen.

Seksjonsoverlegen håper nå at Aase tar kontakt med sykehuset.

- Vi er veldig takknemlige for tilbakemeldinger fra pasienter og deres pårørende – og gjør vårt beste for at våre pasienter skal føle seg trygge og ivaretatt. Vi håper at denne pårørende kontakter oss direkte for dialog dersom hun har behov for det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer