- Dette finner vi oss faen ikke i!

2480 tjenestefolk i Oslo protesterte mot regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På slaget klokka 11.00 gjorde politifolk over hele landet alvor av den varslede streiken. På politihuset på Grønland i Oslo var anslagsvis 1500 tjenestefolk samlet for å vise sin avsky mot det de mener er et overtramp fra regjeringens side - nemlig det varslede pålegget om unntak fra arbeidsmiljølovens vernebestemmelser om hviletid, samt at de tillitsvalgte blir fratatt forhandlingsretten.

- Dette finner vi oss faen ikke i. Storberget har ført det norske folk bak lyset, tordnet Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund (PF) foran forsamlingen.

Han fikk full støtte fra Curt A. Lier i Politiembetsmennenes Landsforening, som representerer de ansatte i påtalemyndigheten.

Nå skal de halvannet tusen politifolkene ut og marsjere i Oslos gater.

PÅ KRIGSSTIEN: PF-leder Arne Johannessen (t.h.) tordnet mot regjeringen og justisminister Storberget under appellen på Politihuset. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
PÅ KRIGSSTIEN: PF-leder Arne Johannessen (t.h.) tordnet mot regjeringen og justisminister Storberget under appellen på Politihuset. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer

- Dette er en klar beskjed til justisminister Storberget: Skjerp deg, og ta til fornuft! utbryter en oppildnet Sigve Bolstad, leder for Oslo Politiforening (OP) overfor Dagbladet.no.

12 000 i streik
Til sammen 12 000 politifolk var tatt ut i streik mellom klokka 11.00 og 12.30. I dette tidsrommet ble landets politistasjoner og -distrikt drevet på et minimumsnivå - men PF har garantert at sikkerheten for borgerne er ivaretatt.

Arbeidsrettsekspert Henning Jakhelln har imidlertid stemplet politifolkenes aksjon som ulovlig, og mener de bruker feil virkemiddel for å fremme sine krav.

GIKK FRA POLITIHUSET: PF-medlemmer i utmarsj fra Politihuset på Grønland. MMS-foto: HANS-MARTIN THØMT RUUD
GIKK FRA POLITIHUSET: PF-medlemmer i utmarsj fra Politihuset på Grønland. MMS-foto: HANS-MARTIN THØMT RUUD Vis mer

- En politisk streik kan ikke handle om de ansattes egne lønns- og arbeidsvilkår. Hviletidsbestemmelsene som det her handler om, er helt klart slike forhold, og de kan dermed ikke kalle det en politisk streik og aksjonere midt i en tariffperiode, sier Jakhelln til NRK.

Arbeidsfred
Ettersom lønns- og arbeidsvilkår er forhandlet fram i en tariffavtale, skal det være såkalt arbeidsfred i perioden mellom tarifforhandlingene, sier jusprofessoren.

Han innrømmer politiet retten til å si fra hvis de mener arbeidsgiveren - i dette tilfellet staten - bryter avtaler, men politisk streik er feil virkemiddel, og mener slike forhold må tas opp i Arbeidsretten.

AVVISER PÅSTAND OM ULOVLIG AKSJON: Arne Johannessen fnyser av jusprofessor Henning Jakhellns konklusjon om at dagens streik er ulovlig. I bakgrunnen leder for Oslo Politiforening, Sigve Bolstad. MMS-foto: HANS-MARTIN THØMT RUUD
AVVISER PÅSTAND OM ULOVLIG AKSJON: Arne Johannessen fnyser av jusprofessor Henning Jakhellns konklusjon om at dagens streik er ulovlig. I bakgrunnen leder for Oslo Politiforening, Sigve Bolstad. MMS-foto: HANS-MARTIN THØMT RUUD Vis mer

- Konflikten kan ikke tas med ulovlige aksjoner, sier Jakhelln til statskanalen.

PFs Johannessen fnyser av Jakhellns konklusjoner og mener dagens aksjon er aldeles innenfor rammene av lovlige virkemidler.

- Jeg vil ikke inngå en juridisk debatt med ham, konstaterer fagforbundslederen.

POLITIET TILBAKE I GATENE: Ca. 1500 politifolk i streik marsjerte i Oslos gater etter appellene på Politihuset. MMS-foto: HANS-MARTIN THØMT RUUD
POLITIET TILBAKE I GATENE: Ca. 1500 politifolk i streik marsjerte i Oslos gater etter appellene på Politihuset. MMS-foto: HANS-MARTIN THØMT RUUD Vis mer

- Vi streiker ikke for forhandlingsretten, men for arbeidsmiljøet, understreker han.