«Dette finner vi ut av, Jens!»

Kristin Halvorsen har tro på at SV, LO og Jens Stoltenberg vil finne en løsning for å lovfeste retten til heltid.

VIL HA LOVFESTING: Kristin Halvorsen har tro på at SV, LO og Ap skal finne en god løsning som sikrer at særlig kvinner i deltidsstillinger får en lovfestet rett til heltidsstilling. Her fra landsmøtet søndag ettermidddag. Foto: Lise Åserud / Scanpix
VIL HA LOVFESTING: Kristin Halvorsen har tro på at SV, LO og Ap skal finne en god løsning som sikrer at særlig kvinner i deltidsstillinger får en lovfestet rett til heltidsstilling. Her fra landsmøtet søndag ettermidddag. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LO-nestleder Gerd Kristiansen mener hun har løsninga som kan lovfeste retten til heltidstilling. Med seg på laget har hun en offensiv SV-leder.

- Dette finner vi ut av, Jens, kan du skrive. Dette er absolutt et interessant forslag fra LO, sier Kristin Halvorsen til Dagbladet.

I dag kunne Halvorsen, som var «høy på landsmøte», støtte seg til en rykende fersk uttalelse om at SV vil lovfeste retten til heltid.

Nå går hun ut og støtter LOs forslag til lovendring, som skal opp på LOs sekretariatsmøte i morgen.

- Nå har vi hatt vår diskusjon. Vi ønsker å stramme opp lovverket. LO er absolutt en viktig alliert i denne saken. Så når Ap har hatt sin prosess, får vi ta det derfra, sier hun.

Fortrinnsretten
Løsningen LO foreslår innebærer å styrke fortrinnsretten for ansatte i deltidsstillinger når nye jobber utlyses eller ved ledighet i bedriften.

- Vi foreslår at loven skal endres slik at retten til heltid blir reell ved å stryke det forbeholdet om at det ikke skal føre til vesentlig ulempe for bedriften å ansette noen, sier LOs nestleder Gerd Kristiansen til Dagbladet.

- Vetorett
Det mener Kristiansen har vært arbeidsgivernes «vetorett».

- Vi har opplevd at veldig mange har prøvd å hevde fortrinnsretten de i dag har i loven, men uten å få gehør. Det er fordi arbeidsgiver har kunnet overprøve retten med det forbeholdet som nå er i loven. Vi opplever det som en vetorett fra arbeidsgiver, sier hun.

Kristiansen opplyser om at kvalifikasjonskravet til en stilling ikke blir berørt av en slik fortrinnsrett.

Intern Ap-strid  
Etter det Dagbladet forstår skal spørsmålet om lovfesting av retten til heltid opp på Aps sentralstyremøte i morgen .

Som Dagbladet har skrevet tidligere, er det nedsatt et eget utvalg i Ap som skal forsøke å komme fram til et kompromissforslag. Men det gjenstår å se om utvalget vil greie å roe ned gemyttene internt.

Sentralt og i Ap-ledelsen er flere imot lovfesting, og vil arbeide mot ufrivillig deltid på annet vis. LO, AUF og også i kvinnenettverket ivrer mange for nettopp en lovfesting.

FORTRINNSRETT: LO-nestleder Gerd Kristiansen vil styrke fortrinnsretten til nye og ledige stilling i arbeidsmiljøloven. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
FORTRINNSRETT: LO-nestleder Gerd Kristiansen vil styrke fortrinnsretten til nye og ledige stilling i arbeidsmiljøloven. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer