Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette finnes det ingen tigivelse for

Justisministeren ber om unnskyldning i Fritz Moen-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staten har inngått forlik om erstatning i Fritz Moen-saken. Conrad Svendsen Senter og stiftelsen Signo får 20 millioner, opplyser stiftelsen til NTB.

- Jeg vil framføre en uforbeholden unnskyldning og beklagelse overfor Fritz Moen og dem som kjente ham og sto ham nær, for den urett han ble utsatt for, sa justisminister Knut Storberget under et arrangement på Conrad Svendsen Senter i Oslo fredag.

- Så mye lidelse og urett som Fritz Moen ble utsatt for, finnes det ingen tilgivelse for. Dette må unngås for framtida, sa Storberget, på vegne av regjeringen.

Prinsippielt viktig

Mannen som har æren for at Fritz Moen til slutt ble frifunnet for de to drapene i Trondheim, er privatetterforsker og journalist Tore Sandberg. Han dekket den første drapssaken som journalist for NRK, og gravde til slutt fram opplysninger som førte til at Moen ble frifunnet i begge sakene.

- Det som skjedde, var gledelig og også helt nødvendig, sier Sandberg til Dagbladet.no. Han visste ikke om forliket før tre minutter før det ble offentlig i dag.

Han mener at begrunnelsen i det forrige tilbudet ikke var til å leve med.

- Boet ble tilbudt 16 millioner for det første drapet, men ingenting for det andre, siden han var avgått ved døden da Moen ble frifunnet for det andre drapet, sier Sandberg.

FORLIK: I dag ble det inngått forlik med Staten, som gir boet etter Fritz Moen 20 millioner kroner. Her er avdøde Moen sammen med Tore Sandberg og advokat John Christian Elden. Foto: SCANPIX
FORLIK: I dag ble det inngått forlik med Staten, som gir boet etter Fritz Moen 20 millioner kroner. Her er avdøde Moen sammen med Tore Sandberg og advokat John Christian Elden. Foto: SCANPIX Vis mer

Han mener det ville vært i strid med folks rettsoppfatning og et galt signal å sende, om Staten kan hale ut saker for å slippe å betale erstatning der det er begått feil.

Derfor er han glad for at dagens forlik gir Moen erstatning for at han feilaktig ble siktet og dømt for to drap.

Tore Sandberg har nå også fått dekket sine egne utgifter i forbindelse med saken, men også dette kravet måtte innom retten.

- Mitt omkostningskrav som ble fremmet overfor dødsboet, og derfra til staten, det var oppe til rettslig behandling, og etter det har jeg fått overført et beløp i den størrelse som fakturaene mine var på, sier Tore Sandberg.

Han synes ikke at det taler til Statadvokatens i Trondheims ære at saken måtte opp for retten, til tross for at de ikke hadde innsigelser mot antall timer som var ført, eller timesatsen Sandberg hadde krevd.

Åpnet nye boliger

Fritz Moen bodde de ti siste årene av sitt liv på stiftelsens Signos boliger i Oslo, og testamenterte alt han eide til dem. Her døde han også en naturlig død andre påskedag 2005.

Signo er en stiftelse for døvblinde og døve, mens Conrad Svendsen senter på Nordstrand i Oslo er et senter med ulike boeenheter for døve og døvlinde. Her bodde Fritz Moen i mange år.

image: - Dette finnes det ingen tigivelse for

I dag åpner senteret 18 nye omsorgsboliger, med prinsesse Märtha Louise til stede.

- Klokt av Storberget

- Det er klokt av Storberget å gjøre dette. Vedtaket fremsto som urimelig selv om det kanskje først og fremst var jussen som var feil. Da er det bra med en statsråd som skjærer gjennom og ser virkeligheten.

- Min klient må avgjøre om dette medfører at vi skrinlegger spørsmålet om søksmål, skriver John Christian Elden i en tekstmelding til Dagbladet.no.

Anket
Fritz Moen ble, etter sin død,
tildelt 16 millioner kroner i erstatning i mars i år, men anket avgjørelsen. Dermed er det nå inngått et forlik.

Bakgrunnen for saken er at Fritz Moen i 2004 etter gjenopptakelse ble frifunnet for drap og forsøk på voldtekt av Sigrid Heggheim. I 2006 ble han etter gjenopptakelse også frifunnet for drap og voldtekt av Torunn Finstad. Justissekreteriatene mente det ikke var rettslig grunnlag for å tilkjenne Moen erstatning i Torunn-saken.

Regjeringen nedla i 2006 et eget granskningsutvalg for å vurdere påtalemyndighetens og rettens rolle i saken. Utvalget fremla sin rapport den 25. juni 2007, og kom med meget skarp kritikk av politiets, påtalemyndighetens og rettens rolle i saken.

Senteret og eierorganisasjonen Signo var svært skuffet over erstatningsbeløpet på 16 millioner kroner.

Døde før han ble frikjent

Advokat John Christian Elden sa da til NTB at han ville drøfte med styret i senteret om saken skulle bringes inn for tingretten med sikte på å få en høyere erstatning.

Kravet etter de feilaktige drapsdommene mot Fritz Moen var opprinnelig på 28 millioner kroner. Statsadvokaten i Sør-Trøndelag hadde innstilt på 23 millioner kroner.

Justissekretariatenes begrunnelse for å redusere beløpet så kraftig var at Fritz Moen døde før han ble frikjent for drapet på Torunn Finstad. De ville derfor ifølge Elden ikke gi noe oppreisningsbeløp for dette justismordet, melder NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media