KAN FJELLET GI SVAR?: Bildet over er et utsnitt av et stort, søkbart panoramafoto, av fjellet Aeolis Mons på Mars, som er publisert av NASA. Fjellet består av sedimenter fra 3,5 til 3,8 milliarder år tilbake, og kan gi svar på om det non gang har vært liv eller grunnlag for liv på planeten. Foto: NASA
KAN FJELLET GI SVAR?: Bildet over er et utsnitt av et stort, søkbart panoramafoto, av fjellet Aeolis Mons på Mars, som er publisert av NASA. Fjellet består av sedimenter fra 3,5 til 3,8 milliarder år tilbake, og kan gi svar på om det non gang har vært liv eller grunnlag for liv på planeten. Foto: NASAVis mer

Dette fjellet kan gi svar på om det noensinne har vært liv på Mars

Aeolis Mons består av sedimentærlag som er 3,5 til 3,8 milliarder år gamle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er det liv på Mars?

Etter at Mars-roveren «Curiosity» har rullet over den brunrøde overflaten i 224 dager (siden landingen 6. august 2012) kan vi si:

Tilsynelatende ikke.

Men om det noensinne har vært liv på Mars, har forskerne ennå ikke funnet svaret på.

Denne uka publiserte NASA et gigantisk panoramabilde av fjellet Mount Sharp, eller Aeolis Mons, som det egentlig heter.

Fjellet selv for det blotte øyet imponerende, der det reiser seg 5,5 kilometer fra bunnen av Gale-krateret.

Og forskerne håper at fjellet kan gi svaret på om det noensinne har vært liv på Mars.

Aeolis mons fremstår som en haug av et stort antall sedimentærlag. Gale-krateret, som fjellet ligger i, er anslått å være 3,5—3,8 milliarder år gammelt.

Man tror at krateret på et tidspunkt har vært fyllt med sedimenter, og at Aeolis Mons er restene som står igjen etter milliarder av år med erosjon av sedimentlagene.

Fjellet har blitt et hovedmål for Mars-forskningen fordi de ulike sedimentlagene kan gi informasjon om ulike tidsepoker i Mars geologiske historie.

Bildene ble tatt 20. september i fjor, 45 dager inn i Mars-Roveren Curiositys ferd på den røde planetens overflate.

Det store mosaikkbildet er publisert i to versjoner, et originalbilde, og et fargebalansert bilde, som gir inntrykk av hvordan fjellet ville se ut på en klar dag i den jordiske atmosfæren.

Her kan du zoome deg inn på bildeutsnitt forskerne mener har spesiell interesse. Noen objekter er bare merket med «???» der forskerne rett og slett ikke vet hva «Curiosity» har tatt bilde av.

TIL FJELLS: Skyggen av Mars-roveren «Curiosity», med Aeolis Mons i bakgrunnen.
TIL FJELLS: Skyggen av Mars-roveren «Curiosity», med Aeolis Mons i bakgrunnen. Vis mer