Dette flyet er det viktigste våpenet i kampen mot Kadhafi

Et av verdens dyreste fly bombet libyske flybaser i natt.

BOMBEFLY: B-2-bombeflyet har en prislapp på rundt 2,2 milliarder dollar per fly. I natt slapp fire av dem bomber over militære mål i Libya. Foto: EPA PHOTO/US AIR FORCE/Scanpix
BOMBEFLY: B-2-bombeflyet har en prislapp på rundt 2,2 milliarder dollar per fly. I natt slapp fire av dem bomber over militære mål i Libya. Foto: EPA PHOTO/US AIR FORCE/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire amerikanske B-2 bombefly slapp i natt 16 bomber hver over libyske flybaser, fly, mobile luftvernsenheter og noen av Kadhafis bakkestyrker.

B-2-flyet er et av verdens mest sofistikerte bombefly. Flyet, som er bygget etter stealth-prinsippet, har en prislapp på rundt 2,2 milliarder dollar per eksemplar, noe som med dagens dollarkurs tilsvarer nærmere 12,2 milliarder norske kroner.

Bombeangrepene ble utført etter at amerikanske og britiske skip plassert omtrent 800 kilometer utenfor kysten av Libya sendte 112 Tomahawk-missiler mot mer enn 20 mål rundt Tripoli, Misratah og Surt. Missilene uskadeliggjorde viktige deler av Kadhafis luftvern i den vestlige delen av landet.

- Vurderingen pågår fortsatt, men alt tyder på B-2-flyene var effektive mot målene, uttalte en talsmann for de amerikanske styrkene ifølge ABC News.

Angrepene danner åpningsfasen av den internasjonale militæroperasjonen som har fått navnet "Operation Odyssey Dawn" av Pentagon. Målet med operasjonen er å hindre Kadhafis styrker i å angripe de libyske motstandskreftene og å etablere en flyforbudssone.

Den internasjonale intervensjonen støtter opprørernes innsats for å ta kontroll over landet, og vil gi dem en sjanse til å gå på offensiven mot Kadhafi.

- Disse angrepene var nøye koordinert med våre partnere, og målene var utvalgt fordi de representerte en direkte trussel mot våre piloter eller folket i Libya, uttalte viseadmiral William E. Gortney på en pressekonferanse på Pentagon lørdag.

Libysk TV rapporterte at 48 mennesker ble drept og mer enn 150 såret i rakettangrepene, uten at disse tallene er blitt bekreftet av andre kilder.

I den første maktdemonstrasjonen av den internasjonale koalisjonen bestående av 22 land lørdag fløy 20 franske krigsfly over Benghazi. Et av flyene løsnet ild og ødela et libysk pansret personellkjøretøy.

I en innspilt melding kringkastet på statlig libysk TV, lovte Kadhafi å fortsatte angrepene mot Benghazi og å slå tilbake de internasjonale styrkenes "koloniale korsfareraggresjon".

B-2: Bombeflyet B-2 ble også brukt i Afghanistan. Foto: REUTERS/USAF/John Lasky/Scanpix
B-2: Bombeflyet B-2 ble også brukt i Afghanistan. Foto: REUTERS/USAF/John Lasky/Scanpix Vis mer

- Vi ber andre om å stå sammen med oss, sa Kadhafi ifølge oversettelsen av hans uttalelser.

- Vi må nå åpne våpendepotene for det libyske folket, sa Kadhafi.

Fredag advarte han den internasjonale koalisjonen mot å blande seg inn i libyske saker. I samme uttalelse kalte han FN-resolusjonen ugyldig og appellerte direkte til verdens ledere, deriblant Barack Obama:

- Libya er ikke ditt. Libya er for libyerne. Si meg hva du ville gjort dersom du så FN-styrker ta over amerikanske byer med væpnet makt.

PÅFYLL: En B-2 Spirit kan fylle drivstoff mens den er i luften. Foto: AP/Sgt. Val Gempis, U.S. Air Force/Scanpix
PÅFYLL: En B-2 Spirit kan fylle drivstoff mens den er i luften. Foto: AP/Sgt. Val Gempis, U.S. Air Force/Scanpix Vis mer