Dette flyet kan nå alle mål i verden på under en time

USA vil teste verdens raskeste fly i dag.

VERDENS RASKESTE:  Falcon HTV-2 kan potensielt nå opp til en hastighet tilsvarende 20 ganger lydens hastighet. Illustrasjon: AP Photo/DARPA/Scanpix
VERDENS RASKESTE: Falcon HTV-2 kan potensielt nå opp til en hastighet tilsvarende 20 ganger lydens hastighet. Illustrasjon: AP Photo/DARPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag vil det amerikanske forsvaret teste verdens hittil raskeste fly: Det ubemannede Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2 (HTV-2), melder Guardian.

Flyet er så raskt at potensielt vil bruker mindre enn en time fra London til Sydney i Australia.

Den mulige topphastigheten er svimlende: 20 ganger lydens hastighet (Mach).

Dette er ikke et fly som starter på en vanlig rullebane.

Flyet vil skytes opp til grensen av jordas atmosfære på en rakett fra Vandenberg Air Force Base i California. Der vil flyet kobles av raketten og på vei ned til jorda skal det komme opp i topphastigheten.

Forskerne som har utviklet flyet er blant annet spent på om flyet vil tåle den ekstreme temperaturen det vil utsettes for.

Prosjektet startet i 2003, med målet om å kunne bygge et fly som kan nå et hvilket som helst mål i verden i løpet av en time, for eksempel for å kunne utføre et bombetokt, skriver Guardian.

Forskerne gjennomførte en testflygning i april som måtte avbrytes. Falcon HTV-2 klarte å holde en hastighet tilsvarende 22 ganger lydens hastighet i 139 sekunder før datasystemet om bord varslet om tekniske problemer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer