<strong>VERDENS RASKESTE:</strong>  Falcon HTV-2 kan potensielt nå opp til en hastighet tilsvarende 20 ganger lydens hastighet. Illustrasjon: AP Photo/DARPA/Scanpix
VERDENS RASKESTE: Falcon HTV-2 kan potensielt nå opp til en hastighet tilsvarende 20 ganger lydens hastighet. Illustrasjon: AP Photo/DARPA/Scanpix Vis mer

Dette flyet kan nå alle mål i verden på under en time

USA vil teste verdens raskeste fly i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag vil det amerikanske forsvaret teste verdens hittil raskeste fly: Det ubemannede Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2 (HTV-2), melder Guardian.

Flyet er så raskt at potensielt vil bruker mindre enn en time fra London til Sydney i Australia.

Den mulige topphastigheten er svimlende: 20 ganger lydens hastighet (Mach).

Dette er ikke et fly som starter på en vanlig rullebane.

Flyet vil skytes opp til grensen av jordas atmosfære på en rakett fra Vandenberg Air Force Base i California. Der vil flyet kobles av raketten og på vei ned til jorda skal det komme opp i topphastigheten.

Forskerne som har utviklet flyet er blant annet spent på om flyet vil tåle den ekstreme temperaturen det vil utsettes for.

Prosjektet startet i 2003, med målet om å kunne bygge et fly som kan nå et hvilket som helst mål i verden i løpet av en time, for eksempel for å kunne utføre et bombetokt, skriver Guardian.

Forskerne gjennomførte en testflygning i april som måtte avbrytes. Falcon HTV-2 klarte å holde en hastighet tilsvarende 22 ganger lydens hastighet i 139 sekunder før datasystemet om bord varslet om tekniske problemer.

Tidligere hadde Falcon HTV-2 blitt testet i datamodeller og vindtunneller hvor man bare kan simulere hastigheter opp til 15 ganger lydens hastighet.

Flyet skulle egentlig testes i går, men det ble utsatt til torsdag på grunn av dårlig vær. Du kan følge oppdateringene fra testingen på Twitter.

<strong>SKYTES OPP:</strong> Flyet skytes opp i en rakett før det stuper ned mot målet på jorda. Illustrasjon: AP Photo/DARPA/Scanpix
SKYTES OPP: Flyet skytes opp i en rakett før det stuper ned mot målet på jorda. Illustrasjon: AP Photo/DARPA/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer